Generalul român e de părere că armamentul modern occidental a dat posibilitatea Ucrainei să schimbe ecuația operațională, dar subliniază că forțele de apărare ucrainiene au nevoie de mai multă tehnică pentru a dispune de rezultate notabile.
„Ecuația operațională din Ucraina se schimbă prin noile sisteme HIMARS, extrem de moderne, care pot lovi la 80 de kilometri, dar ar putea și la 300 kilometri. Dar se schimbă și datorită obuzierelor DANA-M2, Zuzana, obuzierelor fraceze CAESAR foarte performante. Însă deocamdată cantitatea lor nu e suficient de mare încât acestea să schimbe singure ecuația”, a precizat într-o intervenție la postul Antena 3, în care a analizat conflictul din Ucraina, generalul (r) Mircea Mîndrescu.
„Prima lovitură înseamnă și distrugere”. Rușii nu au antidot pentru HIMARS
Însă, chiar și așa, rușii se confruntă cu o situație dificilă pentru care „nu au antidot tehnic”. Generalul (r) Mîndrescu explică faptul că lansatoarele și obuzierele ucrainene nu aveau capacitatea să lovească ținta la prima lovitură, astfel încât forțele ruse de ocupație aveau timp să mute echipamentele sau să ia măsuri de precauție.
Acest lucru s-a schimbat radical întrucât sistemele HIMARS au capacitatea de a lovit ținta încă de la prima rachetă lansată. Pracic „prima lovitură înseamnă și distrugere”.
„Ceea ce rușii nu au în acest moment e un antidot tehnic astfel încât să fie automatizată cumva observarea focului acelor obuziere sau a sistemelor HIMARS și neutralizarea prin mijloace rusești. Rușii au realizat că au o problemă în plus prin faptul că sunt vizibili, că pot fi atacați, că prima lovitură înseamnă și distrugere. Aceasta e o chestiune extraordinar de importantă în lupta armată deoarece până acum artileria nu avea o precizie extrem de mare iar primul obuz nu lovea obiectivul și nu reprezenta decât un fel de avertisment astfel încât puteau (n.r. - forțele armate ruse) adăposti apoi tehnica și evitau pierderile foarte mari.
Acum prima rachetă de HIMARS lovește obiectivul iar timpul de ascundere și de luare a măsurilor de protecție nu există”, a conchis generalul Mircea Mîndrescu.
Vorbim despre 25-30 de unități și o cantitate mare de muniție. Logistica livrării de rachete pentru MLRS este acum problema cheie, iar militarii vor înțelege la ce mă refer" - a explicat Andri Ermak. Oficialul a dat asigurări această linie logistică există și va continua să fie una sistemică, pentru a asigura funcționarea stabilă și eficientă a MLRS în diferite sectoare ale frontului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News