„Au fost cel puțin 23 de pierderi verificate de elicoptere rusești de atac Ka-52 Alligator de la începutul invaziei din Ucraina. Acestea reprezintă peste 25% din flota de 90 de aparate Ka-52 aflate în serviciul Forțelor Aerocosmice ruse și aproape jumătate din pierderile totale de elicoptere ale Rusiei în Ucraina”, au evaluat serviciile de informații militare britanice în cea mai recentă estimare a situației din Ucraina.
Utilizarea intensivă a sistemelor antiaeriene portabile combinată cu faptul că forțele ruse nu au reușit să elimine apărarea antiaeriană ucraineană este cel mai probabil principalul motiv din spatele faptului că, chiar și la nouă luni de la începutul războiului, armata rusă nu reușește să dețină supremația aeriană.
„Elicopterele de atac rusești au suferit probabil pierderi deosebite din cauza sistemelor de apărare antiaeriană portabile (MANPADS) pentru că în teren operează frecvent cu o acoperire asigurată de aviația de luptă mai puțin consistentă decât se prevede în doctrina militară rusă”, remarcă analiștii britanici.
De ce sunt doborâte pe bandă rulantă elicopterele rusești în Ucraina: Rusia nu respectă regulile de întrebuințare în luptă
Elicopter rusesc Ka-52 Aligator
„Rusia nu reușește încă să mențină o superioritate aeriană adecvată, care să-i permită să asigure un sprijin aerian apropiat cu aviația în zona liniei frontului, iar muniția sa de artilerie se epuizează rapid. Comandanții ruși recurg din ce în ce mai mult la desfășurarea de misiuni cu risc ridicat cu elicopterele de atac, fiind una dintre puținele opțiuni pe care le au pentru a oferi sprijin apropiat trupelor în luptă”, se detaliază în materialul informativ.
Ministerul britanic al Apărării a precizat însă că evaluările proprii privind numărul de aeronave distruse se situează cu mult sub cifrele vehiculate de armata ucraineană. Încă de la începutul războiului a existat o neconcordanță între cifrele pe care ucrainenii le prezintă și ceea ce s-a putut verifica prin observare directă, cu ajutorul unor structuri de surse deschise, cum ar fi Oryx, sau a serviciilor de informații occidentale.
Astfel, în timp ce potrivit declarațiilor ucrainene au fost distruse 271 de avioane ruse de luptă, atac și transport și 248 de elicoptere, nu au putut fi verificate vizual decât 63 de avioane, respectiv 54 de elicoptere, existând un decalaj mare între cifre.
Cu toate acestea, capacitatea de apărare ucraineană poate fi considerată o surpriză pentru toată lumea. Când a început războiul, în urmă cu mai bine de nouă luni, mulți credeau că trupele ruse vor defila prin Ucraina și că își vor învinge adversarul mai mic și mai puțin avansat din punct de vedere tehnologic în doar câteva zile.
Acum este clar că lucrurile nu au stat nici pe departe așa, iar la această situație a contribuit decisiv afluxul semnificativ de sisteme de arme occidentale în Ucraina, în principal a sistemelor portabile antitanc FGM-148 Javelin și celor de rachete antiaeriene FIM-92 Stinger, urmate de sistemele mobile de lansatoare multiple de rachete M142 HIMARS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News