Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar situat în apropiere de Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de fabricație americană, o acțiune care ar putea determina Moscova să lanseze asupra Ucrainei o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acțiune.
Atacul a avut loc în jurul orei 4 dimineața. Forbes notează că atacul a fost efectuat folosind rachete balistice ATACMS și rachete cu drone Palianîția.
A fost vizată Uzina de aviație TANTK, numită și Uzina Beriev, care una dintre întreprinderile rusești certificate pentru repararea și modernizarea aeronavelor de avertizare timpurie și control A-50, de tip AWACS.
Pe lângă aeronavele radar, uzina de la Taganrog mai repară și avioane de transport IL-76 și avioane de patrulare IL-38, precum și modernizează și întreține aeronave pentru utilizatorii străini.
Ce au folosit ucrainenii în atacul asupra Uzinei Beriev
Drona Palianîția / Sursa Foto: United24.
Instalațiile militare de la Taganrog au fost atacate nu doar de rachetele americane ATACMS, ci și de rachetele drone Palianîția.
Analistul publicației DefenseExpress,Valeri Riabih, citat de TSN, a explicat oportunitatea acestei lovituri: „Acolo au fost depozitate bombardiere Tu-95, care au fost modificate pentru a folosi rachete Kh-101, în loc de Kh-555. Fabrica Beriev sprijină și operarea tehnică a aeronavelor A-50 AWACS ale Federației Ruse, care joacă un rol important în organizarea terorismului. atacuri asupra Ucrainei”.
Potrivit acestuia, Ucraina își diversifică mijloacele de lovire, iar armata deține un arsenal format din rachete-drone precum AN-196 Liutîi (Лютый) sau dronele-rachete Palianîția. ”Nu poate fi exclusă posibilitatea utilizării de noi drone împotriva unor astfel de obiective”, a menționat el.
La rândul său, analistul David Axe de la Forbes subliniază posibilitatea ca facilitatea să fi fost bombardată și cu drona-racheta Palianîția.
Cu o rază de acțiune de aproape 700 de kilometri și un focos care cântărește 45 de kilograme, Palianîția este ideală pentru atacurile asupra hangarelor care găzduiesc avioanele A-50. Racheta-dronă Palianîția poate provoca distrugeri la o scară similară cu o rachetă ATACMS și costă aproximativ 100 de mii de dolari, de câteva ori mai puțin decât o rachetă balistică.
Dacă a fost un raid executat cu Palianîția, acest lucru ar putea fi doar un preambul pentru viitoare raiduri, este de părere analistul publicației americane.
Începând din această vară, industria ucraineană produce Palianîția în număr mic., iar zilele trecute, ministrul apărării Rustem Umyerov a anunțat că „Palianîția” a intrat în producția de serie. Potrivit acestuia, „Palianîția” este dezvoltarea unui startup privat, iar drona a fost lansată în producție de serie cu sprijinul Ministerului Apărării.
De asemenea, amintim că, zilele trecute, Forțele de Apărare ale Ucrainei au primit primul lot de rachete cu drone Peklo (trad. ”Iadul”).”Judecând după designul elementelor de fixare, Peklo este lansată de o platformă aeriană”, scria, la acel moment, propaganda rusă, care specula că Peklo este o alternativă la rachetele de croazieră occidentale Storm Shadow/Scalp.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News