De ce e importantă bătălia pentru Chasov Yar unde rușii rad casă cu casă. Linia frontului nu e străpunsă decisiv, apărarea Ucrainei e fortificată într-un canal secat din oraș

Darius Muresan |
Data publicării:
Situația la Chasov Yar, pe frontul de Est din Donețk la 18 octombrie 2024. Photo source: ISW
Situația la Chasov Yar, pe frontul de Est din Donețk la 18 octombrie 2024. Photo source: ISW

Chasov Yar se află la 45 de kilometri nord-est pe direcția Pokrovsk pe frontul de Est în Donețk și azi are o importanță strategică în contextul rezistenței Ucrainei în fața invadatorului rus în Donbas.

De ce? Pavel Naroznî, expert militar ucrainean, a explicat citat de agenția media ucraineană Unian că Chasov Yar e foarte important în contextul în care orașele aflate dincolo de Chasov Yar, în Donțek, vor fi mult mai greu de apărat. 

Dacă Chasov Yar pică calea ocupantului în Donețk e deschisă către orașe mari precum Konstantinovka, Slaviansk, Kramatorsk, care vor fi mult mai greu de apărat.

Astfel străpungerea liniei aici de către ruși le-ar deschide calea în Donețk. În prezent se dau aici lupte grele, cu pierderi imense de ambele părți.

Azi canalul Seversky Doneț trece prin orașul Chasov Yar, dar el este secat, nu mai are apă și a devenit punctul principal de fortificație pentru forțele de apărare ucrainene.

Dacă Armata rusă reușește să străpungă defensiva pe canal și să consolideze un punct de sprijin în Chasov Yar, ucrainenii vor trebui să se retragă la distanță foarte mare e de părere expertul militar.

„Inamicul a efectuat deja mai multe tentative de străpungere și chiar trecut prin acest canal, dar de fiecare dată forțele noastre de apărare îl împing și întăresc apărarea. Este foarte greu de spus dacă și de data aceasta vor reuși să rezistăm”, a conchis expertul.

Bătălia pentru Chasov Yar e câncenă.

 

Ca la Bahmut și Avdiivka. Rușii rad de pe fața pământului la Chasov Yar casă cu casă

 

2. Orașul ucr... (bahmut_20135400.jpg)

Orașul ucrainean Bahmut, distrus complet după mai bine de 9 luni de asediu rus. Aceeași soartă a avut-o și Avdiivka. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Expertul ucrainean atrage atenția că ocupantul folosește intens la Chasov Yar aviația militară, bombe aeriene, lovituri cu rachete care „demolează sistematic casă cu casă”. 

„Devine tot mai dificil să apărăm orașul”, arată acesta.

Să sperăm că Armata Ucrainei va fi capabilă să reziste. Aceasta este o linie foarte importantă, dacă inamicul trece de acest canal unde e fortificată apărarea Ucrainei înseamnă că va trebui să ne retragem foarte departe. După Chasov Yar se află Konstantinovka, Slaviansk, Kramatorsk - orașe mari care vor fi foarte dificil de apărat”, a conchis acesta.

Un reprezentant al Brigăzii 24 Mecanizate ucrainene care se află pe linia de fortificație de la Chasov Yar, a precizat, conform agenției Unian, că ocupantul rus reușește să străpungă linia de fortificație de pe canalul din oraș, dar o face în grupuri mici iar Armata rusă e consntat împinsă înapoi cu ajutorul dronelor.

Dar Chasov Yar devine tot mai greu de apărat în contextul în care Rusia nu ține cont de pierderi.

CITEȘTE ȘI: Duminica neagră a Rusiei în Ucraina. Pierderi record într-o singură zi: 1.700 de militari și zeci de tancuri și blindate de luptă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel