De ce cumpără Polonia 96 de Apache? Elicopterele de atac sunt doar o piesă dintr-un program secret care va transforma Polonia în principala forță terestră a Europei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Elicopter Apache ăla Armatei SUA, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania
Elicopter Apache ăla Armatei SUA, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania

DefenseRomania a fost în Polonia unde a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali polonezi, dar și cu experți din domeniul militar, în cadrul cărora s-a abordat situația de securitate din regiune, relațiile bilaterale româno-poloneze, precum și programul extrem de ambițios de înzestrare al Armatei Poloniei.

Polonezii au în derulare contracte impresionante, de la sute de tancuri Abrams și K2 Panther, la sute de obuziere K9 și până la avioane FA-50 și F-35 Lightning II.

Varșovia a alocat anul aceste 4.2% din PIB pentru apărare, iar anul viitor țintește la 4.7% din PIB. Asemenea României, procentul nu a fost atins în totalitate. Dar cifrele reprezintă un record, mai ales raportat la PIB-ul Poloniei de 700 de miliarde de dolari. Oricum, mult peste ținta de 2% asumată de aliați la Summitul din Wales, imediat după anexarea ilegală în 2014 a Crimeei.

Însă revenind la contractele de înzestrare, cel mai nou e un mega contract pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de luptă AH-64E Apache, anunțat în aceste zile și de DefenseRomania. Contractul se ridică la aproximativ 9 miliarde de euro! 

2. Elicopter ... (img-20240615-wa0019_03492800.jpg)

Elicopter Apache al Armatei SUA, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania 

 

Polonia are un program secret prin care va deveni în 2035 cea mai puternică forță terestră din Europa. Achiziția celor 96 de elicoptere de atac Apache ține de fapt de implementarea la literă a acestui program

 

În Polonia, în cadrul unei vizite efectuată la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București, publicația noastră a discutat despre situația din regiune cu oficiali ai Biroului de Securitate Naţională a Președinției Poloniei, MAE polonez, dar și cu experți din cadrul celui mai important think tank polonez: Central for Eastern Studies (OSW).

Oficialii Biroului de Securitate Națională ne-au vorbit despre planul Poloniei de a deveni principala forță terestră a Europei, un plan clasificat, dar cunoscut sub numele de „Armata 2035”. Clasificat în sensul în se știe de existența lui, dar foarte puține persoane au acces în detaliu la „Armata 2035”.

Cert e că ni s-a confirmat faptul că investițiile în înzestrare sunt calculate în baza acestui program iar ceea ce ne-au precizat oficialii de la Varșovia e că Polonia investește pentru a arăta Federației Ruse că e gata de luptă, în contextul retoricii tot mai agresive a Moscovei. Iar în analiza polonezilor, dacă Ucraina pierde, vom avea timp aproximativ 3 ani să ne pregătim pentru a descuraja Rusia, în caz contrar Vladimir Putin va testa Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

Experții din cadrul think tank-ului polonez Central for Eastern Studies (OSW), principalul think tank din Polonia, ne-au precizat și ei importanța programului „Armata 2035”. 

Discuția a fost purtată în contextul în care publicația noastră a fost interesată despre ce a stat la baza achiziției celor 96 de elicoptere de atac Apache, în contextul în care unele voci spun că am intrat deja în epoca dronelor.

3. AH-64E Apa... (ah-64e-apache_43796100.jpg)

AH-64E Apache, photo: U.S. Army

Ceea ce ne-au transmis cei de la OSW e că în Polonia achiziția de Apache a fost de asemenea un subiect controversat. Mulți specialiști au criticat nu neapărat achiziția elicopterelor de atac Apache, ci mai degrabă numărul lor, susținând că poate 62 sau 32 de elicoptere ar fi fost suficiente. 

„Însă Guvernul și Comandamentul Armatei au fost clari în alegerea celor 96 de elicoptere. Se implementează la literă programul secret „Armata 2035”. Știm de existența programului, dar îl numim secret deoarece tot ce e în interiorul acestui program e ultra-clasificat. De fiecare dată se precizează doar că toate achizițiile care se fac sunt în baza acestui plan”, ne-au transmis experții din OSW.

CITEȘTE ȘI: Rușii au întors clepsidra către un război de mare intensitate, dar încă mai e timp să-i facem pe ei să se teamă de noi, și nu noi de ei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel