Aproape zilnic cedează în Rusia un echipament militar. De la avioane de luptă, bombardiere, drone, submarine sau incendiu care a devastat singurul portavion al Rusiei, aflat oricum în stare critică.
Cel mai recent incident a implicat un bombardier Tu-22M3 a cărui motor a explodat în timpul unui zbor de rutină. Piloții au reușit să aterizeze de urgență, se află în afara oricărui pericol, dar bombardierul a fost afectat. Bombardierele Tu-22M3 au fost dezvoltate în anii 1970 în timpul perioadei sovietice.
Alte incidente în care a fost implicată tehnica militară rusă
Incidentul e doar ultimul dintr-un lung șir de dezastre care afectează Armata Rusiei. Este al treilea bombardier Tu-22M3 implicat în accidente în ultimii ani. În 2017 un bombardier s-a prăbușit la decolare iar în ianuarie un alt Tu-22M3 s-a prăbușit la aterizare, atunci, din păcate, pierzându-și viața trei persoane.
În vara acestui an paisprezece marinari şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la bordul submarinului nuclear AS-12 al armatei ruse cu baza în Marele Nord rus.
În urmă cu cinci zile un submarin rusesc aflat în docul plutitor din Sevastopol s-a scufundat. Reprezentanții ruși nu au dorit să comenteze incidentul, pe rol fiind o anchetă, iar în urmă cu o lună o dronă militară rusă s-a dezmembrat în zbor și s-a prăbușit într-un oraș din Rusia.
Un alt incident deosebit de grav s-a petrecut în urmă cu câteva zile când unicul portavion al Marinei ruse, Amiralul Kuznețov, care se află în portul Murmansk de peste doi ani pentru lucrări de reparație, a luat foc. Iar lista incidentelor în care a fost implicată tehnica militară rusă poate continua.
De ce cedează echipamentele Rusiei
Cei de la Popular Mechanics subliniază că un numitor comun al acestor incidente este vârsta înaintată a echipamentelor militare rusești. Aproape toate echipamentele implicate în accidentele menționate mai sus sunt de producție sovietică și datează de zeci de ani.
În prezent Rusia se confruntă cu decizia de a menține în serviciu aceste echipamente în scopul de a rămâne printre cele mai importante puteri militare, deși uneori rezultatul implică tragedii.
Dar sursa citată amintește că echipamentele vechi nu sunt neapărat mai puțin fiabile. Exemplul cel mai elocvent sunt SUA, unde avioanele B-52 și KC-135 se află în serviciu de peste șase decenii, fără să fie implicate în incidente grave atât de des. Motivul îl reprezintă însă faptul că echipamentele sovietice nu au fost niciodată menite să reziste mai mult de trei decenii, Moscova plănuind în timpul Războiului Rece înlocuirea ulterioară a acestora.
Dar criza blocului comunist din anii 1980 nu a permis înlocuirea echipamentelor iar după prăbușirea Uniunii Sovietice perioada financiară critică a Rusiei a continuat, Moscova nereușit să investească corespunzător în mentenanța echipamentelor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News