Publicitate
Așa cum DefenseRomania arăta pe surse acum câteva zile, în primele luni din 2025, MApN va semna contractul pentru programul de dotare a Armatei cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD).
Amintim că Romtehnica a lansat în noiembrie 2023 o licitație de 9,48 miliarde de lei (circa 1,907 miliarde de euro) pentru achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD.
Dar se pare că au existat evoluții importante între timp în licitație, compania sud-coreeană LIG Nex1 fiind eliminată din competiție, lucru confirmat chiar de partea coreeană.
Cum s-a ajuns aici?
De ce au fost LIG Nex1 eliminați din licitație și cine se mai află în competiția SHORAD/VSHORAD a României
Sistem ”Mistral” de apărare aeriană / MBDA
Încă de acum două zile publicația coreeană Yonhap anunța, citând surse ce aveau ulterior să se confirme, că LIG Nex1 a fost eliminată.
Potrivit coreenilor motivul a fost o eroare în documentația depusă la dosarul licitației. Cei de la DeFapt.ro scriu că că LIG Nex1 nu a furnizat o chitanță pentru garanția obligatorie de 1% din valoarea estimată a contractului, echivalentul a aproximativ 4,2 milioane de dolari.
Cert e că LIG Nex1 a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor pe data de 16 decembrie 2024, dar e greu de crezut că lucrurile se mai pot schimba. Interesant e că LIG Nex1 produce și sisteme MANPAD (portabile) KP-SAM Chiron, care au fost achiziționate deja de România.
Cu LIG Nex1 eliminată, în competiție mai rămâne gigantul european MBDA cu sisteme VL Mica - Mistral 3. Important de spus aici e că România achiziționează sisteme antiaeriene franceze Mistral 3, în baza unei achiziții comune cu mai multe țări din Europa, atât prin fonduri proprii cât și prin bani europeni. Licitația însă își urmează cursul normal.
Totodată în competiție se află și israelienii de la Rafael, cel mai probabil cu sistemul de rază scurtă SPYDER și cel cu rază medie de acțiune I Derby.
Nemții de la Diehl Defence, cu un sistem în variantele IRIS-T SLS (rază scurtă) și IRIS-T SLM (rază medie), sunt și ei în cursă.
Fără să avem o confirmare oficială, Kongsberg Defence & Aerospace, cu sistemul NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System), ar fi și ei în licitație.
Cert e că LIG Nex1 a fost eliminată, lucru confirmat chiar de compania coreeană.
Despre achiziția României de sisteme SHORAD/VSHORAD
Sistem de apărare antiaeriană Hawk, aflat în dotarea Armatei României. Photo: Forțele Aeriene Române
Sistemele SHORAD/VSHORAD completează apărarea antiaeriană a României și vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk. Ele vor completa sistemele Patriot, cu rază lungă de acțiune, sau sistemul Aegis de la Deveselu, ultimul fiind deținut și operat de Statele Unite.
Astfel, SHORAD/VSHORAD sunt esențiale pentru stratificarea apărării antiaeriene a României. Ele vor asigura protecția obiectivelor împotriva țintelor care evoluează la joasă altitudine, in special a rachetelor de croazieră, dronelor, elicopterelor sau a avioanelor.
La solicitarea aprobării Parlamentului s-au menționat 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD, programul fiind estimat la peste 2.7 miliarde de euro.
Câștigătorul va fi ales în baza celui mai bun raport calitate-preț, în care prețul ofertei va însemna 30%, soluția tehnică va fi cel mai important criteriu ( 50%), iar termenul de livrare propus va avea o pondere de 20%.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News