De ce au aruncat rușii în luptă BMPT-72. Ion Petrescu: Intrăm în faza războiului de poziție în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:
BMPT-72 Terminator 2 Sursa foto: Rosoboronexport
BMPT-72 Terminator 2 Sursa foto: Rosoboronexport

Analistul militar Ion Petrescu face o radiografie la zi a fronturilor din Ucraina și a războiului neprovocat declanșat de Federația Rusă. Totodată, analistul militar expune și mult lăudata aruncare în conflict a mașinilor de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator.

Într-o amplă analiză publicată în QMagazine și intitulată „Moscova caută dialogul și răspunsul poate veni de peste Ocean”, Ion Petrescu scrie că „ceea ce nu i se spune lui Vladimir Vladimirovici Putin se știe la Statul Major al Forțelor Armate Ruse, respectiv din 200.000 de militari invadatori, aproape trei divizii au trecut Styxul, iar cei rămași pe teritoriul râvnit de Kremlin sunt epuizați psihic, nu mai au motive să creadă într-o ipotetică victorie și așteaptă, cu realism, o dezirabilă încetare a focului, fie aceasta unilaterală și parțială. 

 

Rușii au aruncat în luptă Terminator, dar adevărații terminatori sunt luptătorii ucraineni. Prezența BMPT-72 în Ucraina indică faptul că s-a intrat în faza războiului de poziție

 

„Cum din jobenul propagandei Moscovei mai trebuia scos un iepure imagologic, care să fugă repede, spre amețirea opiniei publice ruse, mai nou a fost difuzată povestea trimiterii în luptă a unor vehicule de luptă blindate / BMPT-uri cunoscute sub numele de Terminator, care ar putea face diferența specifică în mult disputata regiune Donbas, unde 40.000 de militari ucraineni nu cedează pozițiile lor defensive. 

Dacă ne luăm după agenția de presă Ria Novosti, aceste BMPT-uri, împreună cu subunitățile de tancuri ar fi eficiente în distrugerea  prin foc a pozițiilor ucrainene, a vehiculelor blindate și a echipajelor sistemelor de rachete antitanc, ceea ce sună prea frumos ca să se și întâmple 100%, pe câmpul de luptă, așa ceva. 

Deocamdată terminatorii adevărați sunt luptătorii ucraineni, care nu iartă bâlbâiala comandanților ruși și lichidează poduri, afluiri de tancuri și alte blindate, în arealurile estice ale Ucrainei. 

(...)

„Ideea conform căreia BMPT-72 ar stabiliza dispozitivele militare ruse din Ucraina nu face decât să confirme intrarea în faza războiului de poziție, precedată de preluarea parțială, sub control militar rusesc, a două treimi din sudul Ucrainei și a circa 60% din estul statului ucrainean”, e de părere analistul care amintește „misiunea unor asemenea vehicule este de a sprijini coloanele de tancuri ca să înainteze în orașe și pentru a contracara atacurile adversarului, acelea făcute cu elicoptere, drone sau alte avioane care zboară la joasă înălțime”.

Ion Petrescu spune că „este posibil ca să fi fost destinate ajutorării trupelor ruse împotmolite, la propriu și la figurat, în disputata regiune Donbas”.

 

Nordul, centrul și vestul acestei țări sunt încă libere de ocupația militară rusească

 

„Dacă ne uităm pe tabla de șah a confruntării din Ucraina, nordul, centrul și vestul acestei țări sunt încă libere de ocupația militară rusească, în Mariupol mai există o mână de îndârjiți, care au refuzat predarea către separatiștii ruși, iar Harkov se bucură de libertatea întărită după retragerea trupelor ruse dincolo de granița aflată la nod-est, la circa patruzeci de kilometri distanță”, scrie analistul în editorialul său. 

„Moscova așteaptă soluții din două direcții, după ce vizita secretarului general al ONU, la Moscova s-a dovedit a fi un moft diplomatic, cu urmări concrete doar pe planul deschiderii unor coridoare umanitare. 

Prima opțiune – deocamdată ignorată premeditat – este revenirea unui diplomat trimis de Moscova, în Consiliul NATO-Rusia, cu mențiunea că un dialog, într-un asemenea cadru ar exclude în mod aprioric condiționări geopolitice nerealiste. 

A doua opțiune, probabil cea la care tânjește, în secret, președintele autoritar al tuturor rușilor, este lansarea unei noi inițiative diplomatice de actuala administrație prezidențială de la Casa Albă, care ar lăsa etichetările conjuncturale de o parte, pornind de la necesitatea stingerii flăcărilor războiului în Europa de Est. 

Realitatea fără fard este că imaginea lui Putin este prea puțin afectată în Rusia, în Asia aliații tradiționali ai Moscovei nu și-au schimbat opiniile, iar în Europa, Macron vrea o neumilire a Federației Ruse, în timp ce Germania are propria evaluare a conduitei agresive a Kremlinului”, precizează analistul.

Redăm în continuare integral analiza lui Ion Petrescu publicată de QMagazine:

 

LEGENDE VÂNTURATE DE TRIO-UL PUTIN, PESKOV, LAVROV

 

Ceea ce mai contează acum, în economia conflictului militar din Ucraina sunt loviturile de artilerie ale celor două tabere, cu victime și în rândurile localnicilor, din nefericire.  

Ipoteza mobilizării masive a rezerviștilor ruși rămâne o variantă neutilizabilă, pericolul unei răzmerițe generate de această opțiune fiind serios luat în calcul de actuala conducere a Rusiei. 

Iar recenta apariție, pe micul ecran, la Moscova, a unui colonel în rezervă, Mikhail Khodaryonok, din armata rusă, a fost aidoma unui duș rece, deoarece acesta a recunoscut dotarea militarilor ucraineni cu o tehnică de luptă modernă – care va include artileria grea de proveniență  occidentală –  și moralul lor superior, în comparație cu acela al invadatorilor ruși. 

Doar Putin, purtătorul lui cuvânt, Dmitri Peskov, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov – și cei din subordinea sa – mai vântură legenda cu desfășurarea operațiunii militare speciale conform…planificării, ceea ce ar putea fi de înțeles, dacă nu reflectă o mare minciună propagandistică, în care nici generalii ruși nu mai cred, în sinea lor. 

Este o chestiune de timp alegerea revigorării negocierilor diplomatice, după ce este clar că mult clamata ofensivă rusească pentru cucerirea întregului Donbas a devenit o iluzie și nimic mai mult. 

În același timp, defensiva rusă din aceeași regiune nu poate fi ignorată și practic s-a instituit un status quo în care nu sunt nici învinși, nici învingători, cel puțin momentan. 

În realitatea războiului de poziție asistăm la dueluri de artilerie, în condițiile în care rușii au în continuare superioritatea generală, prin numărul de guri de foc, iar ucrainenii beneficiază de tunuri grele trimise de parteneri occidentali, precum zeci de obuziere M777 din SUA și din Canada, care au o rază de acțiune mai mare decât echivalentele lor rusești.

Presa din arealul euroatlantic reia periodic pericolul, pentru Putin, de a fi victima unei lovituri de stat militare, numai că o asemenea acțiune se efectuează brusc, nicidecum pe baza unui anunț prealabil. 

Paisprezece atacuri inamice au fost respinse în regiunile Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore, opt tancuri, paisprezece unități de vehicule blindate de luptă și șase unități de vehicule inamice au fost distruse. Unitățile de apărare aeriană au doborât un UAV Orlan-10.

Pe de altă parte se pare că președintele rus știe că nu mai poate conta nici pe recursul la o lovitură nucleară, fie aceasta și de nivel tactic, deoarece este foarte posibil, în contextul actual, nu numai ca ordinul să nu fie executat – din rațiuni de supraviețuire în epoca post Putin – ci și ca liderul Federației Ruse să fie arestat. 

Ca un element de ultimă oră, nu se mai vorbește de schimbarea lui Putin, peste doi ani, ci de o înlăturare a sa, de la putere, după următoarele trei luni, afirmații care trebuie notate, dar privite cu rețineri firești, imprevizibilul fiind regula dominantă în epoca de tinichea a actualului președinte al Rusiei. 

Interesant este faptul că atunci când semnalam, pe micul ecran, posibilitatea ca Putin să fie arestat la momentul ordonării recursului la valiza nucleară rusă, eram privit ca o simplă curiozitate geopolitică, iar acum, când anumiți jurnaliști străini de investigație aduc în atenție o asemenea posibilă situație, ipoteza lor este analizată cu atenție. 

Înțelegând reacțiile defensive imagologice ale Kievului și artificiile propagandistice ale Moscovei este bine să ne uităm, cu încredere, la scutul euroatlantic – NATO – și la determinarea Uniunii Europene de a face acum ceea ce nu a inițiat în anul 2014, când Crimeea a fost ocupată într-o zi, de forța de invazie rusească. 

Probabil că efectele sancțiunilor economice occidentale și războiul de poziții în care au ajuns trupele ruse trimise impulsiv, de Putin, în Ucraina, vor avea efecte vizibile în curând, pe câmpul tatonărilor diplomatice, de vreme ce intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu mai sunt privite cu efecte strategice negative asupra Federației Ruse, nici de către Putin, nici de către Lavrov. 

Se caută dialogul și răspunsul poate veni de peste Ocean. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel