De ce Armata poloneză nu a doborât racheta rusă: ”În timp de pace nu avem libertate deplină”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon ale Poloniei. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Avioane F-16 Fighting Falcon ale Poloniei. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

”Astăzi operăm în condiții de pace, nu de război. Nu avem libertate deplină de acțiune fără a analiza potențialele consecințe”, spune general-major Maciej Klisz, comandantul operațional al Forțelor Armate.

Guvernul polonez se străduiește să explice de ce o rachetă rusă nu a fost doborâtă în ciuda faptului că a intrat în spațiul aerian polonez (ce-i drept pentru doar 39 de secunde) în drumul său către ținte din Ucraina.

Duminică dimineață, Comandamentul Operațional al Forțelor Armate Poloneze a anunțat, prin intermediul platformei X, că la ora 4:23, o rachetă trasă peste noapte de aviația rusă, având o rază lungă de acțiune, a violat spațiul aerian polonez de lângă Oserdów, în regiunea Lubelskie, și a fost detectată în spațiul aerian polonez timp de 39 de secunde.

 

Ministrul apărării a explicat și de ce racheta nu a fost interceptată

 

Într-o conferință de presă susținută duminică dimineață, ministrul polonez al apărării naționale Władysław Kosiniak-Kamysz a subliniat că racheta a fost monitorizată continuu de sistemele radar poloneze.

Decizia de a doborî o aeronavă, un vehicul aerian fără pilot sau o rachetă revine comandantului operațional, care este pregătit pentru astfel de scenarii.

Potrivit oficialului polonez, dacă ar fi existat vreun indiciu că racheta rusă vizează o locație din Polonia, racheta ar fi fost doborâtă. El a menționat că fiecare situație este analizată individual.

La rândul său, într-un interviu pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, comandantul operațional al forțelor armate gen. Maciej Klisz vine cu precizări. Potrivit acestuia, principala provocare în cazul acestor misiuni o reprezintă evitarea consecințelor generate de o eventuală cădere necontrolată a rachetei.

„Trebuie să realizăm că suntem în timp de pace, operând în cadrul legal al timpului de pace, nu al războiului. Nu avem libertate totală de acțiune fără a analiza potențialele consecințe, deoarece obiectul trebuie să cadă undeva (în siguranță - n.r.)”, a subliniat generalul.

 

Cum funcționează lanțul de comandă

 

Forțele armate poloneze pot doborî o rachetă a unui stat străin „dacă (racheta) are potențialul de a pune în pericol vieți umane în țara noastră sau infrastructura” sau dacă ”este îndreptată spre teritoriul polonez”, confirmă gen. Maciej Klisz.

Comandantul operațional al forțelor armate este cel care autorizează doborârea avionului/rachetei/dronei. Totuși, lansarea fizică - în cazul apărării aeriene - este efectuată de un subofițer, eventual un ofițer inferior, respectiv de un pilot de vânătoare - în cazul forțelor aeriene.

”Chiar dacă comandantul operațional a autorizat deja doborârea unei rachete de croazieră străine, pilotul de vânătoare nu este obligat să facă automat acest pas. De exemplu, în cazul în care ar evalua că resturile rachetei doborâte ar cădea asupra unui oraș polonez”, mai arată generalul Klisz.

„Pe scurt, nu am libertate totală de luare a deciziilor în timp de pace”, a subliniat comandantul comandamentului operațional al forțelor armate poloneze pentru cotidianul Rzeczpospolita.

El a adăugat că, dacă racheta s-ar fi îndreptat mai adânc în interiorul teritoriului Poloniei, ar fi putut fi luată decizia de a o doborî cu avioane de luptă F-16 aflate în rezervă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel