Steve Forbes, redactorul șef al prestigioasei publicații Forbes, și nepotul fondatorului publicației B.C. Forbes, într-un editorial video atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă China și noul ei partener Rusia, care devine pe zi ce trece o anexă economică a Beijingului ca urmare a războiului rus de agresiune în Ucraina.
Forbes spune că incidentul din aceste zile când 11 nave de război din China și Rusia s-au apropiat periculos de mult de apele teritoriale ale SUA, chiar dacă au rămas în apele teritoriale internaționale, e de fapt o „provocare și o amenințare a celor două dictaturi”. Acesta e de părere că faptul că SUA nu au putut „răspunde” decât cu 4 distrugătoare e îngrijorător și critică administrația Biden cu privire la lipsa unei strategii coerente pentru contracararea celor două dictaturi, în pofida faptului că aliații din Europa și Indo-Pacific s-au arătat dispuși să „apere lumea liberă”.
„Expansiunea militară a Chinei continuă. Numărul de nave din Marina sa este în creștere”, precizează Forbes care amintește că multe nave de pescuit sau ale Gardei de Coastă sunt de fapt folosite ca nave de război de către Beijing.
„China nu se sfiește să folosească această armadă în expansiune” pentru a prelua controlul în apele teritoriale disputate și a căilor navigabile internaționale, inclusiv în Marea Chinei de Sud.
„Între timp, președintele Biden reduce numărul navelor de război americane, SUA nu au putut disloca decât patru distrugătoare și un avion de recunoaștere pentru a monitoriza cele 11 anave de război ale Chinei și Rusiei”, mai precizează Forbes.
Amintim că încă din 2021, o analiză publicată și de DefenseRomania arăta că China a depășit SUA și deține cea mai mare flotă navală din lume. Totuși acest fapt nu înseamnă și supremația navală, dar e cât se poate de clar că forța militară a Chinei e în ascensiune, iar Rusia a demonstrat în Ucraina că militar e foarte departe de cele două actuale superputeri - SUA și China.
O strategie mai virulentă împotriva „piticului atomic rus”. Forbes: „SUA trebuie să se trezească, dar nu pare să dea semne”
Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Și totuși, redactorul șef al Forbes e de părere că SUA sunt prea temătoare în relația cu Rusia, aceasta din urmă așteptând să obțină pe cale diplomatică după alegerile de anul viitor din SUA ceea ce nu au putut să o facă pe câmpul de luptă în Ucraina.
„Greșelile criminale de calcul ale lui Putin în Ucraina nu i-au știrbit ambițiile imperiale. El crede că SUA vor obosi să ajute Kievul și își pune speranța în sentimentele izolate anti ucrainene din rândul unor republicani și democrați de extrema stângă. E mulțumit că amenințarea nucleară împiedică Administrația Biden să furnizeze Ucrainei armamentul de care are nevoie pentru a câștiga războiul. Biden încă nu a livrat tancurile pe care le-a promis și nici avioane F-16”, mai arată Forbes.
„Putin speră că alegerile americane de anul viitor să-i ofere diplomatic câștig de cauză în Ucraina, fapt ce nu a reușit să obțină, atât de lamentabil, pe câmpul de luptă”, mai precizează redactorul șef al publicației, care admite că războiul rus din Ucraina a epuizat stocurile de muniție și de anumite echipamente militare ale SUA, dar critică Washingtonul că nu a făcut pași urgenți pentru a mări producția în țară și în țările aliate.
Și pentru că vorbim de țările aliate, Forbes e de părere că „lumea liberă este gata să se unească împotriva actelor beligerante ale Chinei”, dând exemplul cooperărilor militare în creștere dintre SUA și state din regiune precum India, Japonia, Australia și chiar Vietnam. În Europa același lucru se întâmplă cu multe state care cer acțiuni mai concrete pentru înfrângerea Rusiei în Ucraina.
„Dar toate acestea necesită o gândire strategică curată și acțiuni decisive din partea Washingtonului. Din păcate, pentru noi, cei din lumea liberă, administrația lui Joe Biden nu a putut și nu a dorit să facă acest lucru”, conchide Forbes editorialul video.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News