De ce are Rusia atâtea probleme cu T-14 Armata. Gen. Tomescu: T-14 e un tanc bun. Până la prima lovitură de Javelin

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri rusești T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Tancuri rusești T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Într-un raport recent al Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că tancurile T-14 Armata, cele mai moderne tancuri dezvoltate de Federația Rusă, se pregătesc să ajungă pe frontul din Ucraina, însă doar pentru câteva „poze” care ulterior vor fi utilizate de aparatul de propagandă. Britanicii spun că T-14 se confruntă cu probleme iar soldații ruși sunt nemulțumiți de tancuri.

Forțele rusești din Ucraina ar fi fost reticente în a accepta primul lot de tancuri alocat întrucât tancurile s-ar afla într-o stare foarte proastă. Nu se precizează ce aspecte ale tancurilor ar fi determinat reacția.

Rușii sunt în urmă cu producția tancurilor și au întâmpinat mai multe dificultăți.

Însă chiar și așa, generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, precizează că T-14 sunt tancuri moderne ce dispun de sisteme performante, el considerând că raportul dat publicității de britanici face parte din războiul informațional care se desfășoară în paralel cu cel convențional.

 

T-14 nu e un tanc rău, dar tehnologia și sistemele americane Javelin le dau bătăi mari de cap rușilor 

 

În cadrul unei analize la postul Antena 3 CNN, generalul (r.) Tomescu spune că toate problemele întâmpinate de ruși cu T-14 Armata se datorează faptului că industria rusă are lacune mari tehnologice.

El e de părere că în ciuda faptului că T-14 e un tanc bun, cu probleme cauzate de deficitul tehnologic rus, Moscova se teme să desfășoare în Ucraina dintr-un considerent cât se poate de clar: Sistemele antitanc americane Javelin.

„T-14 reprezintă pentru Federația Rusă vârful de lance al armei tanc. E tancul cel mai modernizat iar acest lucru înseamnă și tehnologie. Iar la tehnologie multă și la nepricepere multă apar blocaje ce nu pot fi remediate”, precizează fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu.

Nu putem să nu amintim un incident celebru care bântuie T-14 Armata. Se întâmpla în 2015 când tancul a fost prezentat publicului pentru prima dată la parada Zilei Victoriei din Piața Roșie. Dar Armata nu a pornit nici măcar atunci cu dreptul. Deoarece cu două zile înaintea evenimentului, pe 7 mai, în timpul repetiţiilor pentru paradă, unul dintre tancurile T-14 s-a defectat, „refuzând” să mai pornească.

„Tehnologie e o problemă, dar eu cred că ceea ce au transmis britanicii face parte dintr-o strategie de disuasiune, de comunicare strategică. Tancul T-14 Armata e un tanc bun. Ei nu le-au desfășurat în Ucraina pentru că nu au multe, s-au axat cu ele pentru vânzarea. Iar al doilea motiv e Javelin. Sistemele antitanc Javelin sunt extrem de eficiente”, a conchis generalul (r.) Tomescu.

Amintim că la începutul invaziei ruse Ucraina a primit mii de sisteme antitanc care s-au dovedit a fi cruciale în respingerea ocupantului rus în prima etapă, când tancurile și blindatele ruse au fost distruse pe bandă rulantă.

La finalul lunii decembrie pe rețelele ruse au apărut numeroase videoclipuri și imagini cu cel mai avansat tanc de luptă principal (MBT) al Rusiei, T-14 Armata, care ar fi fost desfășurat în Ucraina. Mai multe instituții de presă ruse raportau că deja T-14 e în Ucraina. Informațiile nu au fost confirmate de occidentali, deși s-a confirmat faptul că T-14 se află în centre de pregătire ale rezerviștilor mobilizați.

CITEȘTE ȘI: Generalul Tomescu: Să nu vă închipuiți că Armata română ar sta să se uite cum cad rachete rusești Kalibr în România

 

Despre celebrele tancuri rusești T-14 Armata. O istorie ... complicată

 

2. Tanc ruses... (t-14-armata-rusia_25281700.jpeg)

Tanc rusesc T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Problema e însă faptul că rușii dispun de foarte puține astfel de tancuri, motiv pentru care desfășurarea T-14 în Ucraina va avea scop pur propagandistic.

În decembrie 2021, corporația de stat Rostec a anunțat începerea producției în serie a tancului T-14 Armata.

Cu toate acestea, prim-vicepreședintele Comitetului Comisiei Militar-Industriale (MIK) din Rusia, a declarat într- un interviu pentru Interfax că testele pe T-14 sunt în curs și se așteaptă să fie finalizate în 2022, iar „mai mult de 40 de tancuri Armata vor fi transferate trupelor, după 2023”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a semnat, în anul 2018, un contract pentru livrarea a 132 tancuri T-14 și a vehiculelor de luptă T-15 pentru infanterie, livrări care ar fi trebuit fi finalizate până în 2021.

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.

CITEȘTE ȘI: Bătălia tancurilor în Ucraina: T-14 Armata, fantoma care nu sperie pe nimeni. Câte tancuri are de fapt Rusia și de ce rămâne periculoasă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel