De ce ar trebui ca Abrams să fie „rezerva de aur” a României și completate cu alte tancuri? Gen. Tomescu: Cu un asemenea batalion lovești o singură dată

Darius Muresan |
Data publicării:
Varianta M1A1 a tancului Abrams în dotarea Australiei. Sursa Foto: Armata australiană
Varianta M1A1 a tancului Abrams în dotarea Australiei. Sursa Foto: Armata australiană

România a achiziționat un batalion de tancuri americane Abrams M1A2, dar în următorii ani acestea vor mai fi completate cu alte tancuri. Experții explică de ce e bine ca următoarele batalioane să fie un alt tip.

În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).

Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.

În prezent țara noastră dispune de 5 batalioane, formate din T-55, TR-85 și TR-85M1 Bizonul. Achiziția celor 54 de tancuri americane M1A2 Abrams deschide ușa către o achiziție mai mare în viitorul apropiat.

După o perioadă în care nu s-a investit în arma tanc, mizându-se pe alt tip de tehnică, oficialii Ministerului Apărării au precizat că planul e ca țara noastră să achiziționeze până la 300 de tancuri, ceea ce înseamnă că în viitor vor fi schimbate complet batalioanele de T-55 și posibil formate noi altele. 

Dar de ce e bine să avem un mixt al flotei de tancuri?

 

Abrams, o rezervă de aur? Gen. (r.) Tomescu: Cu un asemenea batalion lovești o singură dată

 

3. Tancul M1A... (tanc-abrams-expus-la-bsda_04710100.jpeg)

Tancul M1A2 Abrams Sepv2, alături de un F-35, expuse în cadrul ediţiei de anul acesta a expoziţiei dedicate industriei de armament "Black Sea Defense, Aerospace and Security" (BSDA). Photo source: DefenseRomania

Abrams e o adevărată mașină de luptă. Însă generalul (.r) Cătălin Tomescu explică de ce România ar trebui, în opinia sa, să aibă și alte tancuri în dotare. 

Generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, tanchist la origine, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, în cadrul unei ediții recente a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, e de părere că batalionul de Abrams trebuie folosit ca rezervă. El spune că Abrams sunt tancuri extrem de performanțe, avansate tehnologic și complexe.

„Achiziționăm un tanc foarte avansat tehnologic (n.r. - Abrams), dar cu elemente și cerințe colaterale foarte mari față de echipamentul respectiv. Cred că e bine să avem un nivel de ambiție și să ținem batalionul de Abrams ca o ultimă rezervă. Ce înseamnă asta? În principiu cu rezerva de tancuri lovești o singură dată când se ajunge la o situație critică. Ți-ai făcut planurile bine, dar când ai stabilit o contralovitură ori lovești ori nu. Căci dacă ai introdus și rezervele în luptă rămâi descoperit.

Astfel că e necesar să-ți calculezi pașii, direcția și obiectivul într-o manieră care să fie de succes. Să-i produci inamicului atât de multe probleme încât să nu mai fie capabil să riposteze iar apoi să-ți consolidezi obiectivul propus. Ulterior să formezi alte rezerve”, arată generalul (r.) Tomescu.

„Prin urmare Abrams e foarte bun, dar foarte complex pentru noi. Eu, ca tanchist, aș recomanda ca celelalte batalioane să fie formate din alte tipuri de tancuri”, mai explică generalul (r.) Tomescu.

O altă provocare pe care o vom întâmpina, în opinia generalului (r) Tomescu, semnalată recent, va fi întreținerea tancurilor. „În afară de faptul că are 70 tone, iar majoritatea infrastructurii noastre rutiere rezista unor sarcini de până 60 de tone, acest tanc are o mentenanţă foarte complicată, deoarece are motoare cu turbină. Prin urmare, achiziţionăm o categorie de tehnică militară foarte bună din punct de vedere tehnologic, dar cu cerinţe foarte mari”. 

Podcastul complet în care generalul (r.) Cătălin Tomescu analizează luna trecută situația de securitate din regiune iar în partea a doua a emisiunii vorbește despre Armata României

Youtube video image

De semnalat că și Polonia, stat cu care avem multe programe de înzestrare asemănătoare, deține o flotă de tancuri formată nu doar din Abrams, ci și din Leopard 2 germane și K2 Panther coreene. Desigur, diferența e covârșitoare dacă ne uităm pe numerele de tancuri sau obuziere achiziționate de partenerii noștri de la Varșovia.

 

România a testat recent K2 Panther coreean

 

Anul trecut, în exclusivitate pentru DefenseRomania, Eui Seong-Lee, Vice President Hyundai Rotem International Defense Business, a acordat un interviu în care a vorbit despre intenția companiei sud-coreene de a dota Armata României cu tancuri K2 Panther.

Coreenii ridică ștacheta și doresc o cooperare activă cu industria de apărare din România, în cazul în care alegerea țării noastre va fi K2. Ar însemna o flotă mixtă între K2 și Abrams.

Ulterior anul acesta în luna mai în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul de luptă principal (MBT) K-2 "Black Panther".

4. Tanc coree... (k2-panther-tanc-romania_72239400.jpg)

Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București

Dezvoltat de Hyundai Rotem, K2 Black Panther face parte din forțele blindate ale Coreei de Sud din 2014, fiind conceput pentru a înlocui tancurile mai vechi, precum M48 Patton, aflate în dotarea Armatei Republicii Coreea (RoKA).

Dispune de un armament avansat, inclusiv un tun cu țeavă lisă L/55 de 120 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm, 12 lansatoare de grenade fumigene montate în turelă și o mitralieră de 12,7 mm montată pe turelă. Acest tanc se remarcă prin puterea de foc, mobilitatea și sistemele de protecție.

VEZI ȘI: K2 Panther a făcut spectacol în România (Video). Primele imagini cu tragerile demonstrative și testarea tancului K2 de către România 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel