Banii lui Șor, Wagner, sute de preoți la Moscova. Referendumul e crucial în Moldova iar Rusia folosește la maximum războiul hibrid pentru a nu scăpa din mână Moldova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Proteste la Chișinău organizate de Sor, 2023
Proteste la Chișinău organizate de Sor, 2023

Wagner, Șor, sute de preoți moldoveni la Moscova, cel puțin 130.000 de voturi cumpărate - asta înseamnă războiul hibrid al Rusiei în acțiune. Ținta: menținerea Republicii Moldova în zona de influență a Moscovei.

Republica Moldova organizează pe 20 octombrie alegerile prezidențiale și un referendum pentru integrare europeană. Dacă în cazul alegerilor pentru viitorul președinte al Republicii Moldova, lucrurile par destul de clare (Maia Sandu fiind mult în fața celorlalți candidați pro-ruși), situația este neclară în privința referendumului pentru integrare europeană.

Practic, toate acțiunile Federației Ruse din ultimele luni au căutat să decredibilizeze autoritățile de la Chișinău.

Rusia vrea să ”trântească” referendumul și să creeze astfel premisele unui scenariu georgian, remarcă Angela Grămadă, președintele think tank-ului EGSA, Cătălin Done, vicepreședinte EGSA, invitații emisiunii Obiectiv Euroatlantic difuzată de DefenseRomania.

Dacă referendumul ar trece la limită, ”forțele pro-ruse ar putea să folosească la alegerile legislative de la anul acest argument: . În cazul în care referendumul va pica, forțele pro-ruse vor avea și mai multe argumente” pentru a cere ca R. Moldova să meargă în direcția Rusiei, explică Angela Grămadă.

Dacă referendumul pică, președinta Maia Sandu să fie tot mai izolată pe plan intern. În acest scenariu, ”modelul georgian va fi replicat - încetinirea parcursului european și o legitimare a discursului eurosceptic și antiromânesc. Asta își dorește Rusia din punct de vedere geopolitic”, remarcă și Cătălin Done.

 

Nu pot rușii fura, cât puteți voi vota

Proteste organizate în 2023 de Ilan Șor la Chișinău, Republica Moldova / Partidul Şor

Dacă anul trecut, metodele Rusiei se rezumau la proteste regizate de Șor, odată cu apropierea alegerilor, asistăm la diversificarea războiului hibrid al Moscovei.

Situațiile prezentate mai jos reprezintă tot atâtea motive pentru moldoveni pentru a merge la vot și a dejuca planurile Rusiei. Iată doar câteva exemple care arată cât de importantă este Moldova pentru ruși:

1. Organizarea opoziției din exil. Blocul ”Pobeda” (”Victorie”) a fost creat chiar la Moscova, cu participarea unor delegați din R. Moldova (Acest lucru evidențiază o uriașă dublă măsură din partea Moscovei: în timp ce califică drept „agenți străini” orice instituție de presă rusă finanțată din Occident, rușii creează un partid politic destinat unei alte țări).

2. Schema ”Șor”: Votezi cum trebuie, ai banii pe card. Poliția moldovenească a raportat că, doar în septembrie, Rusia a trimis 15 milioane de dolari pentru a cumpăra votul a cel puțin 130.000 de cetățeni. Banii erau puși pe cardul ”Mir” (”Pace”), emis de banca rusă de stat PromsviazBank. Rusia a cumpărat 10% din alegătorii care ar putea participa la vot, având în vedere că prezența la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020 a fost de 48,81%, cu un număr total de 1.364.597 alegători.

Așa cum remarca și jurnalistul moldovean Mihai Isac, în emisiunea Obiectiv Euroatlantic, Chișinăul speră că se vor mobiliza, pentru votul de duminică, aproximativ 150.000 de moldoveni din diaspora.

Practic, prin operațiunea de cumpărare de voturi, Rusia vrea să șteargă toate voturile diasporei moldovenești, cu opțiuni pro-europene majoritare, așa că celebrul slogan ”Nu pot ei fura, cât puteți voi vota” ar trebui să îi trezească pe moldovenii plecați la studii sau la muncă în Europa.

3. ”Brigăzi” de preoți, instruite la Moscova. Zeci, poate chiar sute de preoți au fost contactați de serviciile de informații rusești. O schemă extinsă a fost dezvăluită de poliția moldovenească arăta că circa 15-20 de ”fețe bisericești” mergeau lunar în Transnistria să ridice banii transferați în conturile speciale. De asemenea un număr ridicat de preoți din R. Moldova au plecat în pelerinaje în Federația Rusă pentru presupuse „instrucțiuni” și bani, în schimbul promovării mesajelor anti-Uniunea Europeană și anti-guvernare.

4. Instrucție ”pe bune”, marca Wagner. Procuratura și Serviciul de informații din R. Moldova au anunțat că peste 300 de tineri moldoveni erau antrenați de Wagner în Rusia, Serbia și Bosnia pentru destabilizări și război de gherilă. Tinerii trebuiau să cunoască limba română pentru a fi, probabil, cât mai credibili și erau instruiți pentru acțiuni de protest și înfruntarea inteligentă a structurilor de menținere a ordinii.

De asemenea, Rusia intenționează să creeze haos la cele două secții de vot care vor fi deschise la Moscova și să inducă impresia unor aglomerații la secțiile de vot, așa cum avertiza zilele trecute Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel