De ce a retras România tancurile T-72 și le-a lăsat să ruginească. Generalul Grecu: Nicio unitate a Armatei nu le are în dotare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
T-72, România. Sursă foto: Wikipedia
T-72, România. Sursă foto: Wikipedia

În ultimele zile discuțiile cu privire de tehnică militară grea de către România pentru Ucraina s-au înmulțit, mai ales în contextul vizitei efectuate la Kiev de înați oficiali români.

Dacă premierul român Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au fost mai echilibrați, precizând doar că cele două state poartă discuții și România e pregătită să livreze și armament în cazul în care i se va solicita, Florin Cîțu, președintele Senatului, prezent ulterior la Kiev, a avut un discurs mai pregnant considerând că acest lucru se impune.

Interesant de subliniat e că tot în aceste zile Dmitro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, prezent la București, a salutat ajutorul acordat de România, iar în ceea ce privește armamentul, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor precizând că România are o politică inteligentă în această zonă. „Vă las pe voi să interpretați”, a subliniat Kuleba.

 

Avem excedent doar de T-55

 

Sigur că discuțiile au apărut imediat, întrebarea ce mai ridicată fiind ce tehnică militară putem trimite Ucrainei, în contextul în care țara vecină, victimă a unei agresiuni ruse fără precedent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, primește armament modern nu doar de la națiunile occidentale puternice, cât și de la cele din regiune. Polonia și statele baltice au livrat sisteme anti-tanc. Ucrainenii au primit și sisteme sovietice. Tancuri T-72 au fost livrate de polonezi și cehi, în timp ce Slovacia a livrat un sistem S-300 iar lista poate continua.

În ceea ce privește România s-a vorbit inclusiv de avioanele MiG-21 LanceR a căror zboruri au fost suspendate, după ce polonezii s-au oferit să livreze ucrainenilor MiG-urile 29. Povestea cu MiG-21 LanceR oferite Ucrainei a rămas o speculație.

Dacă e să aruncăm o privire către arma tanc, e greu de crezut că dispunem de excedent și putem oferi Ucrainei, cu excepția T-55 care e însă un tanc depășit.

Interesant e că în presa internațională au apărut informații cu privire la faptul că România a livrat Ucrainei tancuri T-72, asemenea statelor mai sus amintite. Informația e publicată printre altele și de Army Recognition. Mai multe publicații din România au scris și ele despre tancuri T-72 pe care le-am trimis Ucrainei.

 

Generalul (r.) Dan Grecu: Nicio unitate a Armatei române nu are în dotare T-72

 

2. T-72, Româ... (t-72-romania-armata-romana_87634400.jpg)

T-72, România. Sursă foto: RomaniaMilitary.ro

Generalul (r.) Dan Grecu, prezent la ediția din urmă cu două săptămâni a emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată de DefenseRomania vineri de la ora 11:00, a abordat subiectul transferului de T-72, precizând că tancurile nu mai sunt folosite iar singurul tanc la care există excedent e T-55.

„Noi avem două categorii de tancuri. Cele fabricate în URSS - T-55 și tancurile românești cu care abia ne-am dotat unitățile noastre. Nu cred că există un excedent”, a conchis generalul (r.) Grecu care a precizat că sigurul excedent e în materie de T-55, dar e greu de crezut că ucrainenii și-ar dori aceste tancuri.

„Nicio unitate a Armatei române nu are T-72 în dotare”, a mai precizat generalul român, care a adăugat că „nu am dezvăluit niciun secret militare, se cunoaște acest lucru”.

 

De ce a renunțat România la T-72. Colonelul (r.) Trofimov crede că decizia a fost luată din cauza muniției. Tancurile ruginesc în continuare lângă București

 

În 2014, în ediția locală a publicației Adevărul, colonelul în rezervă Ifim Trofimov, fostul comandant al Batalionului 1 Tancuri „Vlad Ţepeş”, din Târgovişte, a vorbit despre tancurile T-72. El a precizat că aceste tancuri fusese aduse în perioada comunistă la Târgoviște și mai erau aproximativ 30, considerând că erau superioare însă celorlalte aflate în dotare.

Ulterior, aceste tancuri au fost luate toate de la Târgovişte şi depozitate undeva la marginea Capitalei. Cinci dintre ele însă, au fost salvate şi trimise la Piteşti, cu tot cu simulatorul de tragere. Celelalte, spunea în 2014 colonelul (r.) Trofimov, „ruginesc în continuare lângă București”. 

Fostul comandant al Batalionului 1 Tancuri „Vlad Țepeș” consideră că s-a renunțat la T-72 din cauza muniției și povestește o întâmplare din poligon în timpul tragerilor cu T-72.

„La un moment dat am mers cu un T-72 în poligon şi am avut câteva trageri. Am observat, după doi ani, că toate proiectilele de 125 mm pe care le-am găsit erau de T-72, neexplodate. Am făcut legătura târziu. Această muniţie nu era bună. Nu exploda. La muniţia de infanterie suntem buni, dar la muniţia pentru tunul de 125 mm cred că am dat-o în bară. Eu cred că s-a renunţat la tanc pentru că muniţia fabricată de noi nu era bună, nu exploda”, a conchis colonelul (r.) Trofimov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel