De ce a ales Bulgaria să achiziționeze sistemul IRIS-T SLM în locul MIM-104 Patriot, alese și de România? Decizia s-a luat fulgerător

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: IRIS-T / boevaya-mashina, wikimedia commons
Foto: IRIS-T / boevaya-mashina, wikimedia commons

Forțele Armate Bulgare au nevoie de mult timp de o modernizare. În prezent, Bulgaria se bazează pe vechile sisteme sovietice S-200 și S-300, care au fost folosite începând cu 1984 și 1989. În mod surprinzător, săptămâna trecută au apărut informații conform cărora Bulgaria intenționează să achiziționeze șapte baterii de sisteme IRIS-T SLM de la compania germană Diehl Defense, cu confirmarea achiziției inițiale a cel puțin unui sistem. Dacă Sofia optează pentru întregul echipament, contractul complet ar putea fi definitivat până în 2032. 

Anunțul a venit ca un șoc din cauza rapidității cu care au evoluat lucrurile. Potrivit revistei Janes, care citează un raport al Comisiei parlamentare bulgare pentru apărare, negocierile dintre Ministerul Apărării din Bulgaria și Diehl Defense au avut loc între 22 și 24 iulie.

La scurt timp după aceea, la 6 august, parlamentul a decis să înceapă achiziția unui sistem IRIS-T SLM în valoare de 182 milioane EUR [199 milioane USD]. În cazul în care Bulgaria continuă să achiziționeze restul de șase sisteme IRIS-T SLM și un sistem IRIS-T SLX, valoarea totală a tranzacției ar putea ajunge la aproape 1,4 miliarde de dolari.

Acest contract a stârnit deja unele controverse. Fostul ministru bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov, a evidențiat mai multe preocupări legate de această comandă. În primul rând, el a susținut că raza de acțiune de 40 km a IRIS-T este insuficientă în comparație cu „raza de acțiune mai mare a sistemelor Patriot americane și a celor israeliene”.

În al doilea rând, el a criticat lipsa de implicare a companiilor bulgare. În al treilea rând, el a remarcat absența unui proces de achiziții publice, un producător fiind selectat direct. În cele din urmă, el a subliniat lipsa de transparență a acestei afaceri. 

 

Care sunt motivele reale pentru care Bulgaria doreşte IRIS-T în detrimentul Patriot?

 

Dacă lăsăm la o parte problemele administrative cunoscute semnalate de fostul ministru bulgar [care, în realitate, sunt destul de reale], publicaţia Bulgarian Military sugerează că ar trebui să ne concentrăm asupra esenței acestei deciziei - de ce se doreşte IRIS-T în detrimentul Patriot?

Primul motiv important este disparitatea costurilor dintre IRIS-SLM și Patriot. S-a observat deja că o baterie IRIS-T SLM bulgară va costa aproximativ 200 de milioane de dolari. În comparație, o singură baterie MIM-104 Patriot are un preț de aproximativ 1 miliard de dolari.

Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, Bulgaria are nevoie de cel puțin șapte baterii de apărare aeriană. Pentru aceasta, Bulgaria a planificat cu Diehl Defense achiziționarea celor șapte baterii până în 2032, pentru un cost de 1,4 miliarde de dolari. Diferența de cost este izbitoare. 

Un alt motiv cheie este alegerea Bulgariei de a se alinia inițiativei paneuropene pentru o apărare aeriană unificată, Inițiativa Europeană pentru Scutul Aerian [ESSI].

Alăturându-și forțele cu Belgia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România și Regatul Unit, angajamentul Bulgariei față de ESSI subliniază preferința pentru producătorii europeni, în special Germania - o țară cu care Bulgaria a dezvoltat relații puternice în ultimele trei decenii, încă din perioada Războiului Rece și a existenței Germaniei de Est.

Cu toate acestea, atunci când se compară sistemul Patriot cu sistemul IRIS-T SLM selectat de Bulgaria, sistemul Patriot iese clar în evidență, cel puțin conform specificațiilor tehnice.

Sistemul Patriot al SUA se mândrește cu un mecanism de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune și altitudine ridicată, capabil să intercepteze diverse amenințări, inclusiv rachete balistice tactice, rachete de croazieră și aeronave avansate.

Această versatilitate face ca sistemul Patriot să fie superior în gestionarea amenințărilor care au o viteză mare și se află la altitudine ridicată, cu care sistemul IRIS-T SLM ar putea avea mari probleme. 

IRIS-T SLM nu se ridică la nivelul sistemelor radar și de senzori avansate pe care le are o baterie Patriot. Radarul sistemului Patriot excelează la detectarea și urmărirea simultană a mai multor ținte, oferind o rază mai mare de acțiune și o precizie mai mare. Această capacitate avansată este esențială pentru interceptarea amenințărilor complexe, coordonate sau ascunse pe care IRIS-T SLM le-ar putea rata. 

Cu toate acestea, este încurajator să vedem că guvernul bulgar ia măsuri pentru a-și consolida capacitățile militare. Deși IRIS-T SLM poate că nu este cel mai bun sistem antiaerian, acesta reprezintă un progres pentru vecinii bulgari. Astfel, aceasta achiziţie marchează prima îmbunătățire semnificativă a apărării aeriene bulgare din ultimele trei decenii.

 

Patriot pentru România

 

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3. Din cele 4 livrate 2 sunt operaționalizate.

De precizat și faptul că din cele 7 sisteme pe care le-am achiziționat, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Totuși, achiziția va fi depășită de programul F-35 Lightning II, care se va ridica la peste 6 miliarde de dolari, fără TVA. Acesta din urmă va deveni, după semnarea contractului, cea mai scumpă achiziție militară din istoria Armatei României. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel