De câte Patriot e nevoie pentru a închide cerul? Ambasadorul Ucrainei în România salută intenția livrării unui sistem: Rezistența noastră întărește securitatea voastră

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Photo source: MApN (MoD)
Sistem Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Photo source: MApN (MoD)

DefenseRomania a participat la un briefing în care Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, a vorbit inclusiv de posibilitatea ca țara noastră să trimită Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

Declarația șefului misiunii diplomatice a Ucrainei vine pe fondul în care România și-a manifestat public intenția de a identifica soluții pentru transferul unui sistem Patriot în Ucraina.

La începutul lunii mai, prezent în vizită oficială la Washington D.C., unde a fost primit de președintele american Joe Biden, președintele Klaus Iohannis a declarat că România intenționează să livreze un sistem Patriot Ucrainei, dar nu pe cel care e operațional, iar condiția e ca apărarea antiaeriană să nu aibă de suferit și să se identifice soluții privind înlocuirea sistemului. Guvernul României și Ministerul Apărării și-au manifestat reținerea.

În prezent România are 4 sisteme Patriot, unul operațional, iar trei în curs de operaționalizare. Din acestea trei unul va fi operaționalizat în următoarele zile.

Ambasadorul Ucrainei explică de ce e nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, în special Patriot, dar nevoile Ucrainei sunt și pentru muniție pentru sisteme de apărare cât și pentru cele de artilerie.

2. Sistem Pat... (patriot-romania-sistem-noapte_74054600.jpg)

Sistem Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Photo source: MApN

„Avem nevoie de mai multe capabilități pentru a apăra punctele de infrastructură critică din țară. Sistemele de care avem nevoie cel mai mult sunt cele cele care și-au dovedit capacitatea până în prezent în a descuraja atacurile ruse, în primul rând sistemul Patriot. Așa cum știți România ar putea să-și aducă contribuția în creșterea și întărirea acestor capabilități pentru Ucraina. Alte priorități sunt capabilități cu rază lungă de acțiune ce vor permite forțelor ucrainene de apărare să descurajeze capacitatea ofensivă a agresorului. Avem o nevoie constantă de muniție, atât pentru sistemele de apărare antiaeriene cât și muniție pentru artilerie pentru a putea lupta cu forțele invadatoare”, ne-a precizat Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei în România.

 

De câte sisteme Patriot are nevoie Ucraina pentru a închide cerul? Minimum 7! Ambasadorul Ucrainei în România salută intenția țării noastre de a trimite un sistem Patriot și explică de ce „scutul ucrainean” întărește securitatea noastră

 

Oficialul ucrainean spune că țara sa are nevoie de cel puțin 7 sisteme Patriot și subliniază că în contextul războiului împotriva Ucrainei

Prezentarea mea a început cu focalizarea intensității uriașe cu care Rusia lovește civili în Ucraina. Avem nevoie să întărim, împreună cu partenerii noștri, capacitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Pentru a întări capacitatea de apărare avem nevoie de cel puțin 7 sisteme Patriot. În contextul în care avem atâtea state care se află în coaliția de solidaritate cu Ucraina, care sprijină activ lupta Ucrainei pentru libertate și democrație, credem că această coaliție democrată internațională e capabilă să identifice 7 sisteme care ar putea fi trimise Ucrainei pentru apărarea poporului ucrainean și a infrastructurii ucrainene.

Astfel încadrăm aceste rugăminți pe care le-am adresat în mai multe formate, inclusiv formatul Ramstein. Nu e vorba neapărat de o negociere între noi și prietenii noștri din România, Ucraina a formulat nevoile stringente și sperăm că va fi posibil ca acestor nevoi să se răspundă. Salutăm existența acestui proces care a început în România pentru a identifica dacă există posibilitatea de a finaliza această nevoie a noastră (n.r. - livrarea unui sistem Patriot). Sperăm că decizia va fi una pozitivă”, a punctat Ambasadorul Ucrainei în România.

3. Imagini di... (patriot-romania_49715300.png)

Sistem Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Photo source: MApN

Acesta a explicat și de ce succesul Ucrainei e în interesul României, atât din punct de vedere economic cât și de securitate:

„Vreau totodată să subliniez din nou că succesul Ucrainei în a se apăra e și în interesul României. Succesul Ucrainei întărește securitatea României. (...) România e cel mai aproape aliat de linia frontului, la doar câteva sute de kilometri depărtare. Prin urmare cu cât succesul Ucrainei e mai mare, cu atât e mai în siguranță România. Când forțele ucrainene au reușit să elibereze Insula Șerpilor acum doi ani, ocupată de ruși, am contribuit major la siguranța navigației pe Dunăre. Când forțele ucrainene au forțat retragerea rușilor din estul Mării Negre, au contribuit la o navigație mai sigură pentru statele riverane.

Am văzut în ultimele luni drone rusești care au căzut pe teritoriul României în timp ce atacau infrastructura Ucrainei. Dar rușii nu lansează doar drone, ci și rachete. Prin urmare cu cât suntem mai bine pregătiți militar pentru a respinge aceste atacuri, cu atât mai mult securitatea tuturor crește. (...) E esențial să avem un scut pentru a ne apăra împotriva acestor atacuri. Iar un posibil transfer al unui sistem Patriot în Ucraina va duce la întărirea acestui scut”, a conchis E.S. Ihor Prokopchuk, Ucrainei în România.

CITEȘTE ȘI: Câteva întrebări încă fără răspuns în chestiunea Patriotului românesc livrat Ucrainei. Gen. Grecu: Sistemul României, pe front dar pe linie directă cu SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel