David Muniz, la Deveselu: SUA și România asigură împreună nu doar securitatea lor ci și a aliaților

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN

Ceremonia de aniversare a Bazei Militare 99 Deveselu și de decorare a Drapelului de luptă al unității a avut loc vineri, 29 aprilie. La ceremonie au participat înalți oficiali americani, dar și români.

 

Publicitate

Au participat secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, dar și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

La eveniment a participat și David Muniz, chargé d affaires ad-interim al Statelor Unite ale Americii în România, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.

 

Generalul Petrescu, șeful Armatei: Scutul de la Deveselu, capabilitate defensivă de ultimă generație și o reușită istorică

 

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, în discursul susținut cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înființarea bazei de Deveselu, secretarul de stat Simona Cojocaru a transmis felicitări comandaților, militarilor și personalului civil care, timp de un deceniu, s-au dedicat construirii unei unități extrem de valoroase, strategică pentru Armata României.

„Baza Militară 99 Deveselu este un exemplu foarte clar al relației solide dintre România și Statele Unite ale Americii. Militarii români și americani au lucrat împreună pentru a pune în practică un proiect unic, ambițios și relevant pentru securitatea europeană și euroatlantică. Decizia României de a participa la proiectul scutului american antirachetă, acum integrat în structurile NATO, a fost un moment crucial al parteneriatului strategic dintre țările noastre și o etapă extrem de importantă a eforturilor aliate de apărare colectivă”, a spus secretarul de stat.

Șeful Apărării a afirmat că sistemul antirachetă de la Deveselu, un proiect simbol pentru România, SUA și NATO, este rezultatul abnegației militarilor români și americani care au construit, menținut și dezvoltat o capabilitate defensivă relevantă de ultimă generație.

Sistemul de apărare antirachetă în Europa Aegis Ashore este o reușită istorică și reprezintă un element de referință în seria de realizări majore ale parteneriatului strategic România-SUA.

„Evoluția mediului de securitate a confirmat, prin agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, că amenințarea proliferării și utilizării rachetelor balistice se poate transpune în realitate. Sistemul de apărare antirachetă, care nu constituie o amenințare pentru terți, este o necesitate în arhitectura de securitate aliată”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

 

David Muniz: SUA și România își asigură împreună nu doar securitatea lor, ci și a aliaților

 

Totodată, potrivit Ambasadei SUA în România, David Muniz, Chargé d’Affaires, a subliniat importanța sistemului Aegis Ashore și cooperarea dintre România și SUA, state care împreună nu asigură doar securitatea celor două națiuni, dar și a aliaților noștri.

„Parteneriatul Strategic dintre SUA și România nu reprezintă simple cuvinte scrise pe hârtie acum 25 de ani. Acest lucru este demonstrat în fiecare zi aici, la Deveselu, și la Mihail Kogălniceanu. Împreună, asigurăm securitatea nu doar a două națiuni, ci și a Aliaților noștri”, a spus David Muniz, șeful misiunii diplomatice americane în România, la evenimentul organizat la Deveselu, pentru a sărbători 10  ani de la înființarea Bazei Militare 99 și 6 ani de la momentul în care sistemul de apărare anti-rachetă „Aegis Ashore” a devenit complet operațional.

În cadrul ceremoniei a fost decorat Drapelului de Luptă al Bazei Militare 99 Deveselu cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, distincție conferită printr-un decret semnat joi, 28 aprilie, de Președintele României, Klaus Iohannis, „în semn de apreciere a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice, pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel