„Dați-ne naiba Patriot”. Ucraina pierde teren din cauza bombelor ghidate ruse și are nevoie urgentă de Patriot pentru a doborî avioanele

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot, sursă foto: Raytheon
Patriot, sursă foto: Raytheon

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, renunță la tonul diplomatic și, într-un interviu pentru Politico (25 martie), a transmis un mesaj extrem de clar aliaților Kievului.

Există un sistem de apărare de care țara lui are nevoie disperată pentru a evita atacurile necruțătoare cu rachete ale Rusiei.

 

„Dați-ne naiba Patriot”

 

2. Mai mulţi ... (militar-ucrainean-curs-pregatire-operare-patriot_10756900.jpg)

Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

„Dați-ne naiba Patriot”, a cerut Kuleba, cu referire la sistemul antirachetă Patriot. Originare din Statele Unite, rachetele sol-aer Patriot sunt cel mai bun mijloc de apărare împotriva rachetelor balistice rusești a căror utilizare a crescut semnificativ în ultimele zile în bombardamentele asupra Ucrainei.

„Dacă am avea suficiente sisteme de apărare antiaeriană, și anume Patriot, am fi capabili să protejăm nu numai viețile poporului nostru, ci și economia noastră de distrugere”, a adăugat el, pentru Politico.

Cererea ministrului de externe vine într-un moment dificil pe front pentru Ucraina în încercarea de a respinge forțele invadatoare ale lui Vladimir Putin. Sprijinul occidental, puternic la începutul invaziei de acum doi ani, s-a slăbit în ultimele luni.

 

Ucraina pierde teren din cauza bombelor ghidate ruse și are nevoie urgentă de Patriot pentru a doborî avioanele ruse

 

3. Harta fron... (1_52084300.jpg)

Potrivit lui Kuleba, soldații ucraineni au început să piardă teren după ce invadatorii ruși au început să foloseacă masiv bombe ghidate lansate cu aviația. Ministrul a subliniat că este imposibil să fugi de aceste arme, pur și simplu îți cad în cap și distrug totul. „Așa pierdem teren și singura modalitate de a preveni acest lucru este să doborâm acele avioane. Avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană pe linia frontului”, a spus diplomatul.

Comentariul autorului: Pe linia frontului, situația începe să devină critică pe direcția Bahmut, unde forțele ruse încearcă să ocupe localitatea Chasiv Yar (4 km V Bahmut) și întrebuințează în acest scop masiv bombe ghidate de aviație. Avdiivka a căzut după ce trupele ucrainene au fost efectiv măturate de atacurile cu bombe de aviație ghidate lansate de la 70 de km distanță. Potrivit purtătorului de cuvânt al unei brigăzi de artilerie ucrainene, luna martie ”va deveni, cel mai probabil, un record pentru numărul de utilizări ale bombelor aeriene ghidate”.

Pe lângă numărul mare de bombe lansate, aviația rusă a crescut și tonajul acestora. ”Dacă inițial foloseau bombe de 250 sau 500 de kilograme, acum inamicul încearcă deja să folosească de 1.500”, a precizat purtătorul de cuvânt. Pierderea Chasiv Yar este considerată o problemă mult mai mare decât cea a localității Avdiivka, deoarece, potrivit analiștilor militari, deschide rușilor posibilitatea de a ocupa orașul Kostiantynivka, de aproape 70.000 de locuitori, și ulterior să treacă la încercuirea zonei Kramatorsk-Sloviansk, al treilea centru economic al regiunii Donețk, după orașele Donețk și Mariupol.

Recenta intrare a rachetei de croazieră rusești în spațiul aerian polonez poate fi acum interpretată și în cheia avertizării NATO să nu trimită sisteme antiaeriene Ucrainei deoarece are nevoie de ele acasă. Duminică dimineața, racheta rusească a traversat nestingherită toată Ucraina de est la vest, pe un traseu care, cel mai probabil, depășește 800 de km. Acest lucru ar fi posibil doar dacă, traiectoria ei a fost atent planificată astfel încât să ocolească toate obiectivele critice ucrainene pentru a nu fi angajată de apărarea antiaeriană. După ce a intrat în spațiul aerian polonez și avertismentul a fost transmis, racheta s-a întors pe teritoriul Ucrainei. Nu ar fi exclus ca și această rachetă să fi fost echipată tot cu un focos orb din ciment cum a fost cea din decembrie 2022, care a căzut tot în Polonia la Bydgoszcz, pentru a nu cauza neplăceri prea mari în eventualitatea prăbușirii ei pe teritoriul NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel