Data de 20 februarie devine semnificativă în evoluția situației din jurul Ucrainei

Cătălin Costea |
Data publicării:
Tancuri și vehicule blindate rusești în Belarus. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Tancuri și vehicule blindate rusești în Belarus. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

După ce posibilul atac al Rusiei, prognozat pentru perioada 15-16 februarie, nu a avut loc, în mediul de analiză este luată în calcul o nouă dată privind posibila invazie asupra Ucrainei.

Michael Coffman, analist militar și cercetător senior la Centrul de Analiză Navală din SUA, confirmă opiniile potrivit cărora perspectiva invaziei din 16 februarie a fost exagerată și întărește rândurile celor care susțin că trebuie acordată o atenție deosebită datei de 20 februarie și zilelor imediat următoare.

Ziua de duminică, 20 februarie, este relevantă în primul rând pentru faptul că reprezintă data la care exercițiile militare ruso-belaruse se vor încheia, iar trupele ruse ar trebui să înceapă defluirea către garnizoanele de dislocare permanentă. Cel puțin așa rezultă din declarația Ministerului Apărării din Belarus, care a precizat că “toți soldații ruși vor părăsi teritoriul” republicii după exerciții.

Un alt element care face din data de 20 februarie un reper în evoluția situației legate de Ucraina, este faptul că în perioada 18-20 februarie are loc Conferinței de Securitate de la München. Acesta, deși se desfășoară în format mai restrâns fa’[ de anii anteriori, din cauza pandemiei de Covid-19, îl are ca invitat și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar printre principalele probleme înscrise pe ordinea de zi se află situația de la granițele Ucrainei.

Este puțin probabil ca dezbaterile din cadrul conferinței să influențeze decizia liderului de la Kremlin, însă cu siguranță o agresiune lansată înainte de conferință ar fi determinat accelerarea consolidării unei poziții internaționale nefavorabile Rusiei.

Nu în ultimul rând, pe 20 februarie, se încheie Jocurile Olimpice de la Beijing, iar Putin nu va mai risca să îl supere pe principalul său aliat strategic, președintele Xi Jinping, prin generarea unui eveniment social internațional care să submineze importanța olimpiadei sau chiar să amenințe desfășurarea acesteia.

Dincolo de analiza bazată pe informații cu un grad ridicat de interpretare, datele din teren arată că, în pofida declarațiilor și imaginilor făcute publice de Ministerul rus al Apărării privind începerea retragerii unor trupe din Crimeea, în realitate numărul acestora este chiar în creștere. 

Serviciul ucrainean de securitate a confirmat astăzi informațiile Casei Albe potrivit cărora Rusia și-a sporit prezența militară de-a lungul graniței cu Ucraina cu aproximativ 7.000 de militari aduși în ultimele zile. Unii dintre aceștia au ajuns în proximitatea frontierelor ucrainene în cursul zilei de miercuri.

Un ultim semnal că situația de securitate actuală se menține într-o fază premergătoare unei intervenții militare ruse este reprezentat de faptul că autoritățile separatiste din Donbas și-au intensificat acuzațiile false la adresa armatei ucrainene, acuzându-le în dimineața zilei că au deschis focul, asupra teritoriului controlat de separatiști, de patru ori în ultimele 24 de ore.

Acuzaţiile au fost respinse categoric de autorităţile de la Kiev, considerându-se că pot face parte din scenariul pretextului pe care Rusia l-ar putea fabrica pentru a invada Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel