,,Este doar o chestiune de timp până când vom avea F-16. Vor ajunge cu siguranță. Din păcate, între timp, pierdem oamenii care luptă pentru independența noastră", aprecizat Oleksiy Danilov într-un interviu acordat luni pentru CNN.
Într-un interviu acordat CNN, Danilov a lăsat de asemenea să se înțeleagă că Ucraina este capabilă să lovească Rusia pe propriul teritoriu, în afara Ucrainei ocupate.
"În ceea ce privește teritoriul rusesc, nimeni nu ne interzice să distrugem ținte cu arme produse în Ucraina. Avem noi astfel de arme? Da, avem."
CNN amintește că țările occidentale au interzis Ucrainei să lovească teritoriul rusesc cu arme furnizate de Occident. De-a lungul războiului, au avut loc explozii inexplicabile în baze militare strategice din Rusia, dar Ucraina nu a recunoscut niciodată public că este responsabilă pentru aceste atacuri.
În ianuarie, Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării,nu a exclus posibilitatea ca şi alte atacuri să aibă loc pe teritoriul rus pe lângă cele care au avut loc deja, fără să precizeze dacă în spatele lor se vor afla forţele ucrainene
Şeful GUR a declarat atunci pentru ABC News că "atacurile vor merge din ce în ce mai adânc" în interiorul Rusiei, deşi a ţinut să precizeze că, în orice caz, nu va putea vorbi despre responsabilitatea ţării sale pentru aceste incidente decât după ce războiul se va fi încheiat.
Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri, 3 februarie, biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.
La o conferință de presă comună cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszak, Reznikov a spus că în prezent sunt în curs de desfășurare negocieri cu partenerii occidentali pentru a stabili ce trip de avion ar trebui să primească Ucraina. „Că va fi – F-16 sau Gripen – este o chestiune care se discută acum cu partenerii din țările NATO”, a spus Reznikov, potrivit Liga.net.
Primele aeronave vor ajunge în Ucraina cel mai devreme în 2025
Dintr-o analiză a publicației ucrainene Defense Express, rezultă că primele aeronave vor veni cel mai devreme în 2025, ceea ce înseamnă că pentru actuala fază a războiului cu Rusia – anul 2023 și chiar 2024, nu sunt luate în calcul. De altfel, unii specialiști americani au precizat că în prezent, Ucraina trebuie să se concentreze mai mult pe mijloacele de apărare antiaeriană, faza actuală a războiului fiind, încă, una de negare a spațiului aerian din partea ambelor părți combatante.
Infrastructura pentru avioane de luptă occidentale va fi o provocare pentru Ucraina
Unii oficiali occidentali se întreabă dacă avionul de vânătoare este o prioritate absolută în cadrul ajutorului militar acordat Ucrainei, deoarece este nevoie de cel puțin șase luni pentru că piloţii Ucrainei să aibă cunoştinţe de bază pentru a putea opera avioanele occidentale.
Dar, piloţii ucraineni au nevoie de mult mai mult - să aibă cunoştinţe de operare a avioanelor în condiţii de luptă, ceea ce presupune parcurgerea unei perioade de pregătire mult mai mare. Un alt aspect foarte important ține de infrastructură militară - Forțele Aeriene Ucrainene au nevoie de aeroporturi şi hangare la standarde occidentale şi o bună apărare antiaeriană. Aeroporturile ucrainene au fost primele elemente de infrastructură critică pe care armata rusă le-a atacat în primele 48-72 de ore ale invaziei militare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News