Danemarca neagă afirmația lui Putin privind rachetele cu rază medie de acțiune

Prima rachetă balistică cu rază intermediară SM-75/PGM-17A Thor (IRBM) a SUA - Sursa: atomicarchive.com
Prima rachetă balistică cu rază intermediară SM-75/PGM-17A Thor (IRBM) a SUA - Sursa: atomicarchive.com

Ministerul danez al Apărării a respins afirmația președintelui rus Vladimir Putin cu privire la desfășurarea de rachete cu rază medie de acțiune în Danemarca.

Moscova a amenințat că va relua producția interzisă anterior de rachete cu rază medie de acțiune ca răspuns la desfășurarea unor astfel de arme în Europa.

Ministerul danez al Apărării a respins ferm afirmația președintelui rus Vladimir Putin privind prezența rachetelor cu rază medie de acțiune în Danemarca, a informat sâmbătă presa locală. 

„NATO este o alianță de apărare. Descurajarea și apărarea se numără printre sarcinile de bază ale NATO, ceea ce este necesar în lumina unei Rusii agresive. Exercițiile fizice sunt o parte importantă a descurajării actuale. Nu există rachete cu rază medie de acțiune dislocate în Danemarca”, a scris ministerul într-o declarație, a informat sâmbătă presa locală.

Reagan și Gorbaciov semnează Tratatul INF, Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) - Foto: Wikimedia

Liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele SUA Ronald Reagan au semnat Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) în 1988, care a interzis folosirea rachetelor nucleare și convenționale terestre cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Controversa în jurul rachetelor cu rază medie de acțiune provine din prăbușirea tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) în 2019, care anterior interzicea rachetele nucleare și convenționale de la sol, cu ​​o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Statele Unite s-au retras din tratat, invocând încălcări ale Rusiei, ceea ce a dus la reînnoirea tensiunilor și acuzațiilor între cele două puteri.

Încă din anul 2014, SUA suspectau Rusia că deține rachete bazate la sol cu o bătaie mai mare de 500 de kilometri. În primul rând, oficialii americani au făcut referire la racheta de croazieră 9M729 a sistemului de rachete rusesc de tip Iskander-K.

În declarația sa din acest weekend, Putin a susținut că Rusia nu a produs astfel de rachete de la semnarea acordului. „Astăzi se știe că Statele Unite nu doar că produc aceste sisteme de rachete, dar le-au livrat deja în Europa pentru exerciții, în Danemarca. Recent a fost anunțat că se află în Filipine”, a declarat Putin la o reuniune a Consiliului Național de Securitate al Rusiei.

Președintele rus a amenințat că va începe producția de sisteme de atac și că „pe baza situației reale”, Moscova va decide unde, vor fi amplasate, „pentru a ne asigura securitatea”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel