Într-o intervenție la postul de televiziune Realitatea Plus, Dan Dungaciu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cele petrecute în Italia. Pentru a da o reală dimensiune a prezenței trupelor Rusiei în Italia, profesorul a recurs la un exercițiu de imaginație: E ca și cum trupele Rusiei s-ar afla la doar o ora și jumătate distanță de Deveselu sau Mihail Kogălniceanu.
„Mă îngrijorează amestecul dintre strategie și pandemie de tip medical. Mă îngrijorează când văd ce se petrece în Italia. E ca și cum, la o distanță de o oră și jumătate de Mihail Kogălniceanu sau Deveselu, ar trece convoaie rusești militare. (...) Bergamo este la o oră și jumătate distanță de Vicenza unde se află o mare bază militară NATO (n.r. - baza militară NATO Caserma Ederle)”, a transmis Dungaciu.
Ofițerii Armatei Rusiei se plimbă în Italia, stat fondator NATO
În acest context, profesorul Dan Dungaciu consideră că Rusia s-a mișcat rapid din perspectiva propagandistică al ajutorului medical și explică faptul că italienii pot privi din altă perspectivă decât noi acțiunea Kremlinului.
„Ofițerii militari ai Armatei ruse se plimbă cu camioane militare pe drumuri NATO. Nu sunt 'omuleți verzi', sunt ofițeri ai Armatei ruse trimiși acolo să ajute Italia în vremuri de restrişte. Sigur că la Bergamo situația e foarte complicată și periculoasă, acolo au murit peste 50 de medici, desigur că își asumă niște riscuri, dar faptul că se plimbă la o oră și jumătate de o bază militară NATO ridică semne de întrebare.
Este evident că e o problemă. E o problemă cum au ajuns acolo, cum și-au construit acest exercițiu propagandistic de ajutor. Populația din Italia nu gândește neapărat precum noi în acest moment. 'Primul care vine să ajute ocupă prim-planul'. Din această perspectivă și rușii și chinezii s-au mișcat foarte repede, cu toate că ajutoarele lor nu au relevanța pe care o clamează ei”, e de părere Dan Dungaciu.
„Dar faptul că avem trupe ale Rusiei într-un stat fundamental și fondator NATO ar trebui să ne ridice mari semne de întrebare”, mai spune analistul.
Problema crizei politice după coronavirus
Dan Dungaciu atrage atenția si asupra fazei politice care va veni în pandemia de COVID-19, după ce vom depăși faza medicală și cea economică. Din această perspectivă problema Occidentului este mult mai complexă decât în cazul Chinei.
„E important cum vom reacționa și la celelalte faze ale acestei pandemii, nu doar la cea medicală. La cea economică, cea strategică și cea politică.
Pentru că pe noi, ca europeni și cetățeni ai unei democrații, faza politică și consecințele politice ale virusului care vor veni după faza economică a virusului ne privește mijlocit. China nu are o problemă de acest gen. Ea nu are o problemă în a gestiona evoluția politică. Dar președintele Trump are această problemă enormă. Tocmai din acest motiv chestiunea de comunicare în SUA se joacă pe un cu totul alt palier decât în China.
Preocupările noastre trebuie să vină și din faptul că problema medicală poate să fie depășită, criza economică s-ar putea să fie și ea depășită, dar problemele politice pe care sistemul occidental le va avea sunt extrem de complicate”, a conchis Dan Dungaciu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News