Dacă vrem pace în Ucraina, militarii ucraineni ar trebui să fie bine echipaţi pentru a se impune pe câmpul de luptă și la masa negocierilor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a cerut țărilor NATO să ofere Ucrainei tot ceea ce are nevoie, subliniind că sprijinul militar este cheia succesului pe câmpul de luptă și la masa negocierilor.

Landsbergis a declarat, înainte de începerea celei de-a doua zile a reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, că Occidentul nu sprijină suficient Ucraina, comparând costurile de ajutorare a Ucrainei cu costurile războaielor din Afganistan și Irak.

„Există iluzia că nu putem oferi cumva Ucrainei tot ceea ce are nevoie. Așa că nu facem decât să săpăm în pământ, încercând să găsim câteva sute de milioane de euro sau de dolari pentru a sprijini Ucraina. Dar dacă vă uitați la conflictele care au avut loc în trecutul recent - să luăm Afganistanul și Irakul - am cheltuit trilioane pentru aceste războaie. Deci, dacă comparăm cât am cheltuit pentru Ucraina, este neglijabil”, a precizat Gabrielius Landsbergis.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei a subliniat necesitatea unei asistențe militare imediate și cuprinzătoare pentru Ucraina.

„Dacă vrem pace în Ucraina, nu există altă cale. Va trebui să oferim garanții de securitate și, din punctul nostru de vedere, nu există o modalitate mai bună și mai ieftină de a oferi garanții de securitate decât garanțiile de securitate reale prevăzute la articolul 5 al NATO.

 

Trei planuri de pace pentru Ucraina, propuse lui Trump, toate includ retragerea statutului de membru NATO

 

Consilierii lui Donald Trump, în mod public și privat, fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care ar ceda mari părți ale țării Rusiei pentru viitorul apropiat, a relatat miercuri Reuters.

„Propunerile a trei consilieri-cheie, inclusiv a viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia-Ucraina, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, împărtășesc unele elemente, inclusiv scoaterea din discuție a aderării Ucrainei la NATO. Consilierii lui Trump ar încerca să forțeze Moscova și Kievul să negocieze cu morcovi și bețe în roate, inclusiv să oprească ajutorul militar acordat Kievului dacă nu este de acord să discute, dar să sporească asistența dacă președintele rus Vladimir Putin refuză, se arată în comunicat.

Potrivit a patru consilieri care au solicitat anonimatul, săptămâna trecută Trump nu convocase încă un grup de lucru central pentru a pune la punct un plan de pace. Mai degrabă, mai mulți consilieri și-au prezentat ideile între ei în forumuri publice și - în unele cazuri - lui Trump, au spus aceștia. În cele din urmă, un acord de pace va depinde probabil de un angajament personal direct între Trump, Putin și Zelenski, au spus consilierii.

Un fost oficial din domeniul securității naționale al lui Trump implicat în tranziție a declarat că există trei propuneri principale: schița lui Kellogg, una din partea vicepreședintelui ales JD Vance și alta avansată de Richard Grenell, fostul șef interimar al serviciilor de informații ale lui Trump.

Planul lui Kellogg, elaborat împreună cu fostul oficial al Consiliului Național de Securitate Fred Fleitz și prezentat lui Trump la începutul anului 2024, prevede înghețarea liniilor de luptă actuale. Trump ar furniza mai multe arme americane Kievului numai dacă acesta ar fi de acord cu negocierile de pace.

 

Ucraina ar primi garanții de securitate din partea SUA

 

În același timp, acesta ar avertiza Moscova că va crește ajutorul SUA pentru Ucraina dacă Rusia va respinge negocierile. Aderarea Ucrainei la NATO ar fi pusă în așteptare. De asemenea, Ucraina ar primi garanții de securitate din partea SUA, care ar putea include creșterea livrărilor de arme după încheierea unui acord, conform propunerii respective.

Într-un interviu acordat în iunie postului britanic Times Radio, Sebastian Gorka, unul dintre viitorii consilieri adjuncți pe probleme de securitate națională ai lui Trump, a declarat că Trump i-a spus că îl va forța pe Putin să negocieze amenințând cu livrări fără precedent de arme către Ucraina în cazul în care Putin va refuza.

Vance, care în calitate de senator american s-a opus ajutorului pentru Ucraina, a lansat o idee separată în septembrie. Acesta a declarat că un acord ar include probabil o zonă demilitarizată la liniile de front existente, care ar fi „puternic fortificată” pentru a preveni noi incursiuni rusești. Propunerea sa ar refuza Kievului statutul de membru NATO.

Grenell, fostul ambasador al lui Trump în Germania, a susținut crearea de „zone autonome” în estul Ucrainei în timpul unei mese rotunde Bloomberg din iulie, dar nu a detaliat. De asemenea, el a sugerat că aderarea Ucrainei la NATO nu este în interesul Americii.

Analiștii și foștii oficiali din domeniul securității naționale spun că unele elemente ale propunerilor s-ar confrunta probabil cu respingerea din partea lui Zelenski, care a făcut din invitarea la NATO o parte a propriului său „Plan de victorie”, precum și din partea aliaților europeni și a unor parlamentari americani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel