Dacă Ucraina crede că F-16 va fi un „glonț de argint” împotriva Rusiei se înșală. Neînțelegeri cu SUA care insistă pentru tancuri și muniție

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon al SUA lansând o rachetă AIM-120 AMRAAM într-un poligon din Baza Aeriană Elgin. Foto: U.S. Air Force
F-16 Fighting Falcon al SUA lansând o rachetă AIM-120 AMRAAM într-un poligon din Baza Aeriană Elgin. Foto: U.S. Air Force

Oficialii și experții americani atenționează că transferul avioanelor F-16 Fighting Falcon nu va reprezenta „glonțul de argint” pe care ucrainenii îl caută pentru a învinge ocupantul rus și a-și elibera teritoriul. Iar în ceea ce privește transferul, vor exista numeroase și complexe provocări, mult mai mari decât livrarea în sine a avioanelor.

După aproape 8 luni în care Ucraina a insistat aproape zilnic pentru ca aliații să deblocheze transferul de avioane F-16 Fighting Falcon lucrurile au fost puse în mișcare.

Ucrainenii au început deja pregătirea piloților în mai multe state. România va deveni centru regional pentru pregătirea piloților, premierul Ciolacu confirmând că sunt puse la punct ultimele detalii în acest sens. Decizia e una cu impact pozitiv uriaș și pentru Forțele Aeriene Române.

Ucraina va primi 61 de avioane F-16 Fighting Falcon. Dintre acestea 42 vor fi donate de Țările de Jos (Olanda) și 19 vor proveni din Danemarca.

Norvegia e al treilea stat care a confirmat livrarea de avioane F-16, dar autoritățile de la Oslo nu au precizat numărul acestora.

 

F-16 nu vor fi „gloanțe de argint”. Ucraina se înșală dacă speră că F-16 vor schinba radical soarta războiului

 

2. Piloți F-1... (pregatire-piloti-f-16_61080200.jpg)

Piloți F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa foto: U.S. Air Force.

Un material al celor de la The New York Times, preluat de agenția ucraineană Unian, precizează că vor fi obstacole majore în ceea ce privește implementarea cu succes a transferului de avioane F-16 către Ucraina. În primul rând faptul că F-16 sunt avioane scumpe, greu de întreținut, iar pregătirea piloților pentru a le folosi la capacitate maximă poate dura ani. 

Potrivit sursei citate, principalul obstacol în livrarea imediată a F-16 promise Ucrainei nu sunt avioanele în sine, dar mai ales lipsa piloților ucraineni vorbitori de limba engleză și mai ales a echipajului de la sol.

Se preconizează că e nevoie de cel puțin patru luni pentru operațiuni simple pentru piloții ucraineni, dar mult mai mult timp pentru a învăța limba engleză, precizează sursa menționată care îl citează generalul american James Hacker. Oficialul U.S. Air Force spune că fiecare avion F-16 necesită un număr între 8 și 14 persoane pentru a oferi sprijin la sol, întreținere și realimentare. Potrivit acestuia, durata de pregătire a tehnicienilor e similară cu cea a piloților. Iar aici, abilitatea lingvistică poate fi o provocare mult mai mare. Cei de la New York Times remarcă faptul că SUA nu s-au angajat să livreze F-16 din flota americană. 

Agenția ucraineană Unian adaugă faptul că există unele neînțelegeri între Ucraina și SUA privind transferul. Mai exact, oficialii americani continuă să susțină și să insiste că tancurile, muniția și întărirea forțelor terestre ucrainene prin programe de antrenament bine puse la punct sunt mult mai importante decât avioanele F-16 Fighting Falcon

Generalul american James Hacker a mai precizat că pe termen scurt F-16 ar putea ajuta Forțele Armate ale Ucrainei, dar transferul de avioane nu va fi „glonțul de argint” pe care îl caută ucrainenii pentru a învinge ocupantul rus și a elibera teritoriile ocupate.

CITEȘTE ȘI: F-16 sunt avioane sofisticate, dar Ucraina e optimistă. F-16 americane au zburat deja regulat „umăr la umăr” cu MiG-29 ucrainene

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel