La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
Însă planurile sunt mult mai mari. Baza va fi transformată radical, urmând să treacă printr-un proces de modernizare în urma căruia baza se va transforma într-un adevărat oraș care va găzdui aproximativ 10.000 de militari români și aliați.
Aproximativ 2.5 miliarde de euro a alocat Guvernul României pentru acest proiect. Astfel, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța va deveni cel mai important amplasament militar al NATO în Europa.
Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: U.S. Air Force
Anunțul privind modernizarea bazei nu a fost scăpat nici de propaganda rusă.
Andrei Klimov, parlamentar rus și vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a amenințat direct România cu lovirea bazei de la Kogălniceanu, precizând că șansele ca Rusia să lovească într-un conflict militar această bază sunt tot mai mari cu cât ea se extinde mai mult. Oficialul rus a denunțat ceea ce el numește „clubul de sinucigași din NATO” care „antrenează România într-o aventură ce se va termina foarte rău”.
Nu e prima amenințare la adresa României. De-a lungul timpului Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, precum și fostul președinte Dmitri Medvedev, dar și actualul președinte rus Vladimir Putin s-au lansat în amenințări cu precădere după 2015 când baza americană de la Deveselu a devenit operațională. Aici SUA au operaționalizat un sistem antibalistic de tip Aegis Ashore. Scutul de la Deveselu e pur defensiv și are ca scop inițial protejarea Europei de Iran, dar Rusia acuză că e îndreptat ca armă ofensivă împotriva ei.
Obsesia Rusiei, baza de la Mihail Kogălniceanu. Generalul Virgil Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion nescufundabil
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres
Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, în cadrul emisiunii „Politica zilei” de la B1 TV a vorbit despre importanța extinderii bazei de la Mihail Kogălniceanu, aflată în regiunea Dobrogea.
Acesta e de părere că România trebuie să transforme Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil pe modelul Crimeea. Iar în acest sens obiectivul poate fi atins atât prin capabilități naționale cât și prin tehnică militară aliată. Importanța Dobrogei nu e doar strategică, cât și economică în contextul în care regiunea se află la Marea Neagră.
„Baza este esențială pentru România într-un spațiu vulnerabil ținând seama de proximitatea Federației Ruse. Este nevoie ca Dobrogea să devină la fel precum Crimeea un portavion nescufundabil, trebuie să avem capabilități naționale dar și ale NATO pentru operațiile de interzicere și de limitare a accesului, operații necesare din punct de vedere al apărării atât a apelor maritime teritoriale, dar și a zonelor terestre și aeriene.
În definitiv în felul acesta Dobrogea devine un punct extrem de important pentru că o prezență militară multinațională în zonă înseamnă în definitiv nu doar o securitate mai bună, dar și un control mai bun din punct de vedere economic, deoarece importanța Dobrogei este și un economică”, a conchis generalul Virgil Bălăceanu.
Prezent în emisiune, Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania a subliniat și el faptul că Dobrogea și baza de la Mihail Kogăniceanu joacă un rol crucial în arhitectura de securitate a României și a regiunii, amintind că baza unde sunt dislocate trupe americane se află la doar 100 de kilometri de Insula Șerpilor, ocupată în prima fază a invadării Ucrainei de către Armata rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News