La începutul războiului din Ucraina, avioanele d e luptă ale Forțelor aeriene ruse erau trimise foarte aproape de linia frontului pentru a bombarda pozițiile ucrainene în special cu bombe aerieneFAB-250 sau FAB-500, de fabricație sovietică, lansate din bombardierele de linie Su-34.
Abia la câteva luni bune după începerea invaziei, Armata rusă a preluat modelul munițiilor americane JDAM și a început să transforme bombele de aviație cu cădere liberă de tip FAB-250/500 în sisteme UMPK (Modul integrat de corecție și planare), care sunt ghidate prin satelit și dispun de aripi pentru planare.
Bombe cu planare UMPK , derivate din FAB / Sursa:mil.ru
Grație aripilor și navigației, munițiile sunt mai precise, iar raza acestor UMPK-uri este de șapte ori mai mare decât cea a bombelor gravitaționale, ajungând la aproximativ 70 de kilometri. Rușii au dezvoltat și ”variante-monstru” (FAB-1500 sau FAB-3000) care produc distrugeri majore, dar utilizarea acestora rămâne destul de limitată.
Bombe aeriene lansate de pe drone
Ucraina pare să fi adoptat o altă tactică.
Astfel, potrivit analiștilor de la DefenseExpress, dovada că UAV-urile de atac ucrainene pot folosi bombe aeriene FAB-250, cântărind 250 de kilograme, a fost făcută publică recent de surse ucrainene.
Mai exact, este vorba despre obiective din regiunea Briansk a Federației Ruse care au fost lovite de astfel de muniții.
Fotografia publicată arată o bombă aeriană FAB-250 M-54 puternic explozivă și o mină de mortier de 120 mm.
Practic, prin adăugarea proiectilolor de mortier, drona de transport se poate transforma într-una kamikaze.
Tipul de UAV nu este afișat, pentru a nu da indicii despre ce tip de dronă s-a folosit, adică dacă este vorba despre o dronă E-300 Enterprise modificată sau un alt model.
Adevărul este că Ucraina folosește de foarte mult timp UAV-uri cu un bombe gravitaționale tip FAB pentru lovituri aeriene. Și în aprilie 2024, rușii au publicat o fotografie a aeronavei ușoare E-300 Enterprise în versiunea Swift, care a fost transformată într-un UAV de atac cu o bombă și un suport similar, notează publicația citată.
Un aspect important al acestui sistem, remarcă analiştii, este dronele sunt reutilizabile, adică, după aruncarea bombei, UAV-urile E-300 Enterprise se întorc la bază şi sunt pregătite pentru noi sarcini.
Analiștii speculează că varianta de bază a dronei E-300 Enterprise este folosită pentru a lansa bombe mai mici (FAB-100), în timp ce bomba mai puternică FAB-250 a fost atașată fie unei versiuni mai noi și mai puternice de E-300 Enterprise, fie unui alt model de UAV.
Arme dirijate, dar avioanele Su-34 sunt tot în raza de acțiune a Ucrainei și continuă să cadă
FAB-250/500, instalată sub aripa unui Su-34
Teoretic, aeronavele ruse care lansează bombe cu planare, bazate pe FAB-250 sau FAB-500 nu mai sunt nevoite să intre în raza de acțiune a apărării antiaeriene a adversarului.
Cu toate acestea, avioanele rusești rămân vulnerabile în fața apărării aeriene ucrainene, mai ales dacă Kievul decide să aducă mai în față sistemele Patriot.
FAB-250 sau FAB-500 lansate din Su-34, transformate în arme dirijate de mare precizie
Cu toate acestea, tactica ucrainenilor de împingere a sistemelor Patriot mai aproape de linia frontului are două tăișuri. Astfel, deși au doborât un număr impresionant de avioane rusești sistemele Patriot devin vulnerabile în fața rachetelor de precizie rusești. Este suficientă o singură lovitură încasată și Ucraina pierde un important mijloc de protecție a facilităților sale militare și industriale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News