Într-un astfel de scenariu, Rusia va deschide baze militare la granițele Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României. De asemenea, Moscova își va spori prezența militară în Belarus prin desfășurarea a două divizii - trupe aeropurtate și pușcași - în sud-vestul și nordul țării. Acest lucru va permite Rusiei să creeze condițiile pentru o ofensivă rapidă împotriva uneia sau mai multor țări NATO, consideră experții ISW.
Trupele rusești desfășurate la granițele alianței militare vor fi protejate de o rețea densă de sisteme de apărare aeriană care va acoperi statele baltice, Moldova, precum și o mare parte din Polonia, România și Slovacia.
În această situație, Statele Unite nu vor putea să desfășoare rapid în Europa volumul necesar de forțe și echipamente pentru a garanta securitatea deplină a statelor membre NATO aflate la granța de est. În plus, asistența acordată țărilor europene va reduce capacitatea Statelor Unite de a răspunde eficient la o potențială agresiune a Chinei împotriva Taiwanului. Prin urmare, Washingtonul va trebui să aleagă între Europa și Taiwan, potrivit analiștilor ISW.
În opinia lor, ca urmare, Statele Unite s-ar putea afla pentru o perioadă de timp într-o poziție în care nu vor putea să răspunsa în egală măsură ameninţărilor de securitate generate de Rusia şi China.
Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin va porni un război în altă parte dacă Rusia va învinge Ucraina.
"Dacă Putin câștigă în Ucraina, există riscul real ca agresiunea sa să nu se încheie acolo", a declarat Stoltenberg, potrivit Politico.
O soluție justă și de durată - Rusia lui Putin nu trebuie să câștige pe câmpul de luptă
,,Singura modalitate de a ajunge la o soluție justă și de durată este de a-l convinge pe Putin că nu vor câștiga pe câmpul de luptă. De asemenea, singura modalitate de a ne asigura că președintele Putin realizează că nu câștigă pe câmpul de luptă este de a continua să sprijine Ucraina", a declarat șeful NATO.
Comentariile sale au fost făcute în aceeași zi în care liderul rus a precizat că nu are nicio intenție de a da înapoi în războiul său împotriva Ucrainei.
În același timp, experții militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează un alt scenariu - o victorie completă a Ucrainei și o revenire la granițele din 1991. În acest caz, amenințările actuale la adresa NATO ar fi reduse. În special, aviația rusă nu va mai amenința flancul sud-estic al Alianței, Marea Neagră va deveni "lacul interior" al NATO, iar cele mai apropiate trupe rusești de România se vor afla la o distanță de aproape 800 de kilometri.
Într-un astfel de scenariu, trupele rusești din Belarus ar fi înconjurate de forțele Alianței și de o Ucraină independentă. Statele baltice și partea de nord-est a Poloniei vor fi mai protejate decât în scenariul cu ocuparea completă a Ucrainei de către armata rusă.
Pe baza acestei analize, experții militari ai ISW subliniază că este mai profitabil pentru Washington să ajute Ucraina acum decât să aștepte până când aceasta va fi complet ocupată de Rusia.
Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO a întreprins o revizuire cuprinzătoare a doctrinei sale de apărare. Alianța condamnă agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, subliniind necesitatea unui răspuns ferm.
Alianța se angajează să sprijine Ucraina în fața conflictului, subliniind importanța solidarității și a asistenței. De asemenea, NATO recunoaște necesitatea de a menține o postură de descurajare și apărare credibilă și eficientă, în special în fața agresiunii rusești în Ucraina.
Există un apel pentru o concentrare mai mare asupra apărării NATO, a sprijinului pentru Ucraina și a unei anchete privind crimele de război legate de conflict. Răspunsul strategic al NATO include o combinație sprijin pentru națiunile afectate și un angajament de menținere a unei poziții de apărare robuste în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News