Dacă ne blocăm în legile interne, avioanele militare aliate să doboare drone rusești. Ar trebui România să urmeze exemplul Lituaniei?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion CF-188 Hornet canadian, în timpul unei misiuni de poliție aeriană în România. Sursă foto: MApN
Un avion CF-188 Hornet canadian, în timpul unei misiuni de poliție aeriană în România. Sursă foto: MApN

Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a solicitat o schimbare a logicii desfășurării misiunii de poliție aeriană a NATO în statele baltice, ca urmare a prăbușirii recente a unei drone militare rusești în Letonia, potrivit radioului național lituanian LRT. Balticii cer simplificarea procedurilor în Alianță astfel încât avioanele militare aliate, care efectuează misiuni de poliție aeriană, să doboare dronele rusești ce violează spațiul aerian național. Amintim că în România e o întreagă dezbatere cu privire la cadrul legislativ care permite sau nu doborârea dronelor ce survolează teritoriul național, după ce o dronă rusă a pătruns 30 de kilometri în adâncimea României.

Potrivit ministrului, aeronavele Alianței „ar trebui nu numai să patruleze, ci și, dacă este necesar, dacă timpul permite, să scurteze lanțul decizional la nivelul NATO, astfel încât să poată decola imediat și să distrugă dronele”.

Kasciunas consideră că, în cazul în care este detectată o dronă care încalcă spațiul aerian al NATO, informațiile ar trebui transmise rapid la Cartierul General al NATO.

„Cartierul general al NATO evaluează situația, dacă există suficiente dovezi că este vorba de o dronă inamică și nu de o altă aeronavă neidentificată, iar apoi se ia o decizie rapidă de a desfășura aeronave ale poliției aeriene. Acesta este un anumit proces și trebuie să fie accelerat”, a declarat ministrul lituanian.

În același timp, răspunzând la o întrebare privind răspunsul Lituaniei în cazul încălcării spațiului aerian al țării de către o dronă inamică, Kasciunas a spus că ar trebui să fie o decizie colectivă a NATO.

2. -imagine fara descriere- (shahed-136_05292800.jpeg)

La 7 septembrie, Ministerul leton al Apărării a raportat că o dronă militară rusă s-a prăbușit în estul țării, în regiunea Rezekne.

La momentul respectiv, forțele armate ale țării au urmărit zborul acesteia și au identificat locul prăbușirii.

Iar la 9 septembrie, s-a confirmat că UAV-ul rusesc care a zburat din Belarus și s-a prăbușit a fost o dronă kamikaze Shahed. În același timp, Ministerul leton al Apărării a declarat că apariția dronei în Letonia nu poate fi văzută ca o escaladare militară deschisă împotriva țării și că aceasta nu era îndreptată împotriva Letoniei.

 

România ar trebui să urmeze exemplul şi să solicite ca avioanele NATO să doboare aceste drone?

 

2. Imagine di... (f-16-romania-roaf_55624000.jpg)

Imagine dintr-un C-27J Spartan cu un F-16 Fighting Falcon din dotarea României, în timpul unei misiuni de antrenament de interceptare. Foto: DefenseRomania

Rusia a provocat duminică noi reacții ostile după ce dronele sale de atac, îndreptate către Ucraina, au fost reperate în Letonia și România, state membre NATO și U.E. Președintele leton Edgars Rinkevics a confirmat atunci pe X (fostul Twitter) că o „dronă militară rusă... s-a prăbușit în partea de est a Letoniei”. Acesta a adăugat că este în curs o anchetă și că „numărul unor astfel de incidente este în creștere de-a lungul flancului estic al NATO și trebuie să le abordăm în mod colectiv”.

La summitul NATO din acest an de la Washington, care a avut loc în iulie, țările NATO au convenit să își consolideze apărarea aeriană prin patrularea prin rotație în spațiului aerian al statelor baltice. Cu toate acestea, două state membre ale NATO au declarat că dronele rusești le-au încălcat spațiul aerian, deoarece una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine, în timp ce alta s-a prăbușit în estul Letoniei cu o zi înainte.

O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineața, în timp ce Moscova a lovit „ținte civile și infrastructura portuară” situată pe malul Dunării, în Ucraina, a declarat Ministerul român al Apărării. Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat ulterior că o dronă rusească a căzut cu o zi înainte în apropiere de orașul Rezekne și probabil că s-a abătut în Letonia din Belarusul vecin.

4. F-16 Fight... (f-16-romania-steag_43163400.png)

F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: NATO Air Command

Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a subliniat atunci necesitatea consolidării frontierei de est a Letoniei și a îmbunătățirii sistemelor de apărare aeriană și de război electronic pentru a contracara astfel de incursiuni ale UAV-urilor.

Între timp, România a raportat, de asemenea, o încălcare a spațiului său aerian. Ministerul Apărării a declarat că, duminică dimineață, radarele militare au detectat o dronă rusească care a intrat în spațiul aerian românesc înainte de a pleca spre Ucraina.

Avioanele Forțelor Aeriene Române au monitorizat situația, iar autoritatile au fost emise alerte telefonice pentru locuitorii din județele de frontieră Tulcea și Constanța. Rapoartele inițiale au sugerat că drona ar fi putut lovi o zonă nepopulată din apropierea satului Periprava.

Ministerul de Externe al României a condamnat încălcarea, numind-o o „nouă încălcare” a spațiului său aerian. Ministerul a îndemnat Rusia să înceteze „atacurile repetate” care alimentează la „escaladarea iresponsabilă” a situației de securitate regională.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel