Un raport oficial al SUA critică Armata și anunță riscul unei înfrângeri într-un război global. SUA au nevoie de o reformă care să țină cont de alianța Chinei cu Rusia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un militar al armatei SUA ajustează ținta unui tanc M1A2 Abrams SEPv2. Sursa Foto: U.S. Army National Training Center.
Un militar al armatei SUA ajustează ținta unui tanc M1A2 Abrams SEPv2. Sursa Foto: U.S. Army National Training Center.

China a depășit Statele Unite în numeroase sectoare militare sau domenii care pot fi utilizate în scopuri militare, iar cheltuielile militare și gradul de pregătire militară combinate ale noii alianțe geopolitice formată din Rusia, China, Coreea de Nord și Iran depășesc capacitățile Statelor Unite și ale partenerilor europeni, potrivit reprezentanților Comisiei pentru strategia națională de apărare a SUA, care au luat cuvântul în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului american.

 

Comisia reproșează Pentagonului, pe care îl consideră prea lent, Congresului, pe care îl consideră prea partizan, și mai multor administrații anterioare de la Casa Albă, despre care spune că au fost prea laxe în abordarea amenințărilor generate de China, Rusia și țările din Orientul Mijlociu.

,,Națiunea americană a fost pregătită ultima dată pentru o astfel de luptă în timpul Războiului Rece, care s-a încheiat acum 35 de ani", se arată în raport. "Ea nu este pregătită astăzi", spun experții.

La fiecare patru ani, Congresul reunește un grup de experți externi pentru a revizui strategia de apărare națională a SUA. Scopul este ca o comisie independentă să evalueze securitatea națională a SUA, așa cum un contabil verifică conturile unei companii.

Pentru a face acest lucru, cei opt comisari au discutat cu legislatori, aliați ai SUA, membri ai administrației și lideri ai Pentagonului, inclusiv cu secretarul și secretarul adjunct al apărării.

 

SUA nu e pregătită pentru un război major. Noua strategie ar trebui să țină cont de alianța militară dintre China și Rusia

 

Șansele Americii de a fi pusă în situaţia de a purta un război major sunt cele mai mari din ultimii 80 de ani, iar armata sa nu este pregătită pentru un astfel de conflict.

Aceasta a fost concluzia unui grup bipartizan însărcinat de Congres să revizuiască strategia de apărare a SUA. Raportul său de aproape 100 de pagini evidențiază o criză de încredere în securitatea națională americană.

Dacă în urmă cu câțiva ani strategia de apărare a SUA trebuia să împiedice un parteneriat între Moscova și Beijing, astăzi acest parteneriat ar trebui să fie considerat un fapt împlinit, iar strategia de apărare ar trebui să fie construită în jurul său, se arată în raport.

Lumea modernă se află în pragul unui al treilea război mondial, iar acesta poate fi prevenit doar prin pregătirea pentru el, au explicat experții  care s-au adresat Congresului SUA, marți, pe 30 iulie.

Comisia identifică mai multe puncte pentru a preveni o astfel de amenințare:

- creșterea capacităților militare și cibernetice,

- creșterea cheltuielilor pentru apărare, atât de către SUA, cât și de către partenerii săi,

- informarea publicului cu privire la amenințarea globală a războiului și pregătirea pentru recrutarea rapidă de personal militar.

 

Amenințările la adresa securității naționale a SUA sunt mai mari decât oricând

 

"Din păcate, credem că publicul nu are idee cât de grave sunt amenințările actuale și nu este mobilizat pentru a le face față. Sprijinul public este esențial pentru a face schimbările de care avem nevoie. Liderii ambelor partide și toți membrii guvernului trebuie să prezinte argumentele publicului și să obțină sprijinul acestuia", a declarat Jane Harman, președintele Comisiei pentru strategia națională de apărare a SUA.

Atât experți, cât și senatorii din ambele partide au subliniat în discursurile lor că "amenințările la adresa securității naționale a SUA și a intereselor noastre sunt mai mari decât oricând după cel de-al Doilea Război Mondial și mai complexe decât orice amenințare de după Războiul Rece".

,,Sunt necesare acțiuni semnificative și urgente. Recomandăm o schimbare fundamentală a modului în care Pentagonul și alte agenții guvernamentale își desfășoară activitatea, a modului în care utilizează tehnologia din sectorul privat și sprijinul deplin al partenerilor și aliaților noștri. Pe scurt, recomandăm utilizarea tuturor elementelor forței naționale", a declarat Harman.

,,Există un potențial risc de război pe termen scurt și există, de asemenea, posibilitatea să îl pierdem", a declarat în mod repetat Eric Edelman, vicepreședinte al Comisiei pentru strategia națională de apărare a SUA, în timpul prezentării raportului său.

Potrivit acestuia, parteneriatul care a apărut între China, Rusia, Iran și Coreea de Nord este o schimbare strategică majoră pe care Statele Unite nu au luat-o pe deplin în considerare în planificarea apărării sale.

,,Ea face ca fiecare dintre aceste țări să fie potențial mai puternică din punct de vedere militar, economic și diplomatic și ar putea slăbi instrumentele de care dispunem pentru a le face față. Iar acest lucru crește probabilitatea ca un viitor conflict, de exemplu, în regiunea Indo-Pacific, să se extindă la alte teritorii și să ne trezim într-un război global care va avea amploarea celui de-al Doilea Război Mondial", avertizează Edelman.

Raportul nu trebuia prezentat până la sfârșitul anului, iar comisia a terminat mai devreme, astfel încât concluziile sale să poată fi luate în considerare în alegerile prezidențiale. Atât momentul, cât și tonul sunt o încercare de a distrage atenția publicului de la problemele interne, cum ar fi frontiera și economia, a declarat Jane Harman, fost congresman democrat din California și președinte al comisiei.

,,Conștientizarea publică este lamentabilă", a spus ea, numind amenințările la adresa securității Americii "roșu intermitent".

Argumentul comisiei este aproape la fel de simplu ca cererea și oferta. În opinia sa, America se confruntă cu o lume mult mai periculoasă, cu adversari care sunt fie mai dispuși să pornească la război, cum este cazul Rusiei, fie mult mai aproape de a fi un egal militar, cu este cazul Chinei.

,,Am constatat că noi, ca națiune, nu am reușit să recuperăm decalajul", spune Edelman, adăugând: "China este înaintea SUA în multe privințe. Încă avem cea mai puternică armată din lume, cu cea mai mare acoperire globală, dar când ne apropiem la mai puțin de 1 600 de kilometri de coasta chineză, începem să ne pierdem dominația militară și putem pierde acest conflict".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel