Rusia nu va invada Ucraina
”Da, m-am înșelat amarnic”, ar putea spune majoritatea analiștilor de la nivel global, care anul trecut, pe această vreme, erau sceptici privind iminența unei invazii rusești în Ucraina.
Ca în fiecare an, analiștii publicației Politico realizează o listă cu cele mai nereușite prognoze din 2022.
„Putin își poate atinge multe dintre scopurile fără ea: destabilizarea Ucrainei, descurajarea aliaților Kievului de a oferi ajutor militar, intimidarea NATO și forțarea mai multor concesii în discuții pentru a pune capăt luptei din Donbas. Cu toate acestea, Moscova ar putea escalada și mai mult, intensificând conflictul în regiunea separatistă, stârnind probleme în alte părți ale Ucrainei sau incursiuni țintite. Abilitatea de a escalada este cel mai puternic atu al Kremlinului”, arăta o analiză din 31 decembrie 2021.
Mai toți experții evaluau, la acel moment, că Putin nu va risca să pericliteze stabilitatea economică a Rusiei.
Interdependențele dintre Europa și Moscova păreau un obstacol de netrecut în declanșarea de Rusia a unui conflict militar major, lucru prognozat chiar și unele servicii de informații occidentale.
Așa este și cazul șefului informațiilor militare franceze (DRM), Eric Vidaud, care, la sfârșitul lui martie, a fost nevoit să demisioneze din cauza „eșecului de a stăpâni problemele” și a furnizării de informații greșite către decidenții politici.
La acel moment, americanii au fost singurii care au prezis corect mișcările Moscovei.
De altfel, Washingtonul a făcut atunci o mișcare extremă, dezvăluind public o parte din informațiile furnizate de serviciile americane de informații, într-o încercare de a-l descuraja pe Putin să invadeze Ucraina. SUA au avertizat că o invazie rusă a Ucrainei este iminentă. Bazându-se pe aceste evaluări, Biden le-a spus aliaților americani că campania militară ar putea începe pe 16 februarie.
Ucraina nu va rezista în fața puterii militare a Rusiei
O altă previziune greșită, de data aceasta, făcută de majoritatea experților, inclusiv cei america, a fost că Ucraina nu va putea rezista mai mult de câteva săptămâni în fața ”celei de-a doua armate a lumii”.
Experți americani recunoșteau, lunile trecută, că în toate simulările Pentagonului Ucraina nu avea cum să reziste în fața forței militare a Rusiei.
Pregătirile comandanților Armatei Ucrainei i-au surprins, însă, pe toți.
The New Yorker relata cum a pregătit apărarea ucraineană comandantul Forțelor Armate ucrainene, Valeri Zalujnîi. Potrivit publicației, Zalujnîi nu a furnijat planurile de apărare exacte nici măcar președintelui Zelenski.
În februarie, la cererea americanilor Zalujnîi a fost de acord să furnizeze atașatului militar al ambasadei SUA la Kiev planul său de apărare a teritoriilor. Nu i s-a dat o copie și i s-a permis doar să facă note scrise de mână.
”Subordonații lui Zalujnîi i-au arătat atașatului militar o versiune veche a planului, mascând întreaga amploare a măsurilor de apărare”, se spune în articol.
Oficialii militari americani au mai spus că Valeri Zalujnîi nu se grăbea să le dezvăluie numărul de arme și muta constant depozitele pentru ca armata rusă să nu le repereze.
Reacția Ucrainei în război a dovedit că, indiferent cât de mult ești ajutat din punct de vedere militar (vezi cazul Armatei Afgane), dacă ”nu îți dorești mai mult victoria” și nu acționezi în mod real pentru a crește nivelul de reziliență a întregii societăți, toate investițiile de modernizare și tehnologizare rămân o formă fără fond.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News