"Rămânem profund preocupaţi de graba procurorului de a cere mandate de arestare şi de erorile tulburătoare în procesul care a dus la această decizie", a adăugat purtătorul de cuvânt într-o reacţie trimisă AFP, în care a reiterat că, potrivit Washingtonului, "CPI nu este competentă juridic în acest caz".
Acelaşi purtător de cuvânt a dat asigurări că Washingtonul "va discuta despre viitoarele etape cu partenerii (săi), inclusiv cu Israelul".
CPI a emis joi mandate de arestare care îi vizează pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe ministrul apărării Yoav Gallant (demis între timp) şi pe liderul aripii armate a Hamas, Mohammed Deif, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Donald Trump nu a reacţionat deocamdată la decizia Curţii de la Haga, însă viitorul său consilier pentru securitate naţională, Mike Waltz, a promis un "răspuns puternic" la "părtinirea antisemită" a CPI, după ce preşedintele ales va depune jurământul pe 20 ianuarie.
În Congres, republicanii au cerut unanim sancţiuni împotriva CPI.
"Curtea Penală Internaţională a acţionat în modul cel mai absurd şi mai iresponsabil cu putinţă. Este timpul ca Senatul american să acţioneze şi să sancţioneze acest organism iresponsabil", a declarat senatorul Lindsey Graham.
Statele Unite şi Israelul nu sunt membre CPI.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News