Cursă pentru recuperarea avionului F-35 britanic prăbușit în apele internaționale. SUA vor să se asigure că rușii nu ajung primii

Cătălin Costea |
Data publicării:
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: United Kingdom Ministry of Defence
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: United Kingdom Ministry of Defence

Marea Britanie a cerut SUA să ajute la găsirea și recuperarea avionului de luptă F-35B Lightning II prăbușit în urmă cu două zile în Marea Mediterană și aflat la o adâncime de aproximativ 2000 m.

Deși s-a afirmat că Regatul Unit deține mijloacele și personalul necesare pentru a recupera  epava aeronavei, s-a recurs la aliații americani considerați a fi mai aproape de locul incidentului. De altfel, Marina Regală a anunțat că a trimis rapid forțe și mijloace spre locul prăbușirii pe fondul temerilor că Rusia va încerca să ajungă înainte la avionul care deține un nivel ridicat de tehnologie secretă.

Operațiunea, învăluită în secret, implică scafandri, submarine de dimensiuni mici și sisteme gonflabile destinate ridicării avionul la suprafața mării.

SUA și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că tehnologia secretă a avionului este vulnerabilă față de Rusia sau de oricare dintre aliații acesteia din zonă care ar dori să studieze îndeaproape tehnologia stealth pentru a găsi o modalitate de contracarare.

Pilotul aeronavei a fost forțat să se catapulteze din avionul său la scurt timp după ce a decolat în cadrul unor exerciții de rutină desfășurate de portavionul emblematic al marinei britanice, HMS Queen Elizabeth. După ce s-a catapultat, pilotul a rămas agățat de portavion deoarece sforile parașutei s-au prins de marginea punții de zbor.

Întrucât este pentru prima dată când un F-35 se prăbușește în apele internaționale, se consideră că incidentul va declanșa o adevărată competiție între părțile interesate de găsirea avionului.

Accidentul este al treilea de la derularea programului general F-35B și ridică unele semne de întrebare privind fiabilitatea în exploatare a acestor aeronave, cu precădere în Marea Britanie care a achiziționat deja 24 de aparate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel