Cum vrea Turcia să rezolve conflictul care macină de atât de mult timp Sudanul

Nicolae Iordan  |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Turcia
Foto: Ministerul Apărării din Turcia

Turcia intră în sângerosul conflict din Sudan cu o inițiativă de soluționare a crizei, beneficiind de relația sa strânsă cu comandantul armatei Abdel Fattah al-Burhan, care consideră Ankara unul dintre cei mai importanți aliați ai săi după ce a primit de la aceasta armele ofensive cu care și-a câștigat o poziție importantă în actualul raportul de putere din țară.

În timpul unei întâlniri la Port Sudan, sâmbătă, Al-Burhan i-a cerut ministrului adjunct de externe al Turciei Burhanettin Duran să-i transmită lui Recep Tayyip Erdogan și ministrului de externe salutul conducerii sudaneze față de inițiativă, după cum a informat ministrul de externe sudanez Ali Youssef într-o conferință de presă susținută după întâlnire.

Youssef a adăugat: "Sudanul are nevoie de frați și prieteni precum Turcia", considerând că "această inițiativă ar putea duce la eforturi reale pentru a obține pacea în Sudan".

Al-Burhan, care a respins anterior toate inițiativele regionale și internaționale de a se așeza la negocieri de pace, impunând condiții imposibile, dă dovadă de cooperare cu Turcia, după ce aceasta i-a furnizat recent drone militare, deși utilizarea lor a stârnit îngrijorări cu privire la posibilitatea lovirii intenționate a civililor.

De altfel, Turcia nu se limitează la a oferi sprijin militar direct, ci adăpostește și lideri ai mișcărilor islamice sudaneze, care exercită o mare influență asupra armatei.

Toate acestea pentru că Turcia vrea să joace un rol care să-i confere o prezență mai mare pe scena regională, după ce a primit undă verde de la Emiratele Arabe Unite, care a salutat, într-o declarație de săptămâna trecută, "eforturile diplomatice" depuse de Ankara pentru "rezolvarea crizei actuale din Sudan".

Ministerul Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite și-a anunțat disponibilitatea de a se coordona cu Ankara pentru a pune capăt războiului din Sudan.

La începutul lunii decembrie, în timpul unui apel telefonic cu Al-Burhan, Erdogan s-a oferit să "intervină pentru a rezolva divergențele dintre Sudan și Emiratele Arabe Unite și pentru a aduce pacea și stabilitatea în Sudan", potrivit unui comunicat emis de președinția turcă.

Guvernul sudanez a încercat să-și exporte criza și să justifice de mai multe ori pierderile suferite de armată, cu acuzații de sprijin din Emiratele Arabe Unite pentru Forțele de Sprijin Rapid, care au fost negate de Abu Dhabi.

Congresmeni americani au declarat la sfârșitul lunii decembrie că Emiratele Arabe Unite au informat Statele Unite ale Americii că nu vor înarma Forțele de Sprijin Rapid în războiul din Sudan.

După o întâlnire cu Al-Burhan sâmbătă, Duran a anunțat că procesul de pace "necesită eforturi coordonate" și că Turcia "își joacă rolul în mobilizarea altor actori regionali pentru a ajuta la depășirea dificultăților pentru a pune capăt acestui conflict".

Surse diplomatice turce au declarat pentru Agenția Anatolia că Duran s-a întâlnit în aceeași întâlnire cu omologul său sudanez, Ali Youssef, și cu ministrul sudanez de finanțe și planificare economică, Jibril Ibrahim.

În cadrul întâlnirii, cele două părți au discutat despre cea mai recentă situație din Sudan și despre contribuțiile pe care Turcia le poate aduce pentru a se ajunge la o soluție pașnică a problemelor din Sudan, precum și despre problemele de sprijin umanitar.

Turcia este dornică să exploateze aspectul economic al relației sale cu Sudanul, cele două părți purtând deja discuții privitoare la deschiderea unui birou pentru Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare (TIKA) și a unei sucursale a Băncii Agricole Participative Turce în Sudan.

Surse diplomatice au declarat că Turcia acordă o mare importanță unității, integrității teritoriale, suveranității și stabilității Sudanului. Acestea au subliniat că Ankara este pregătită să aducă toate contribuțiile pentru a pune capăt tragediei umanitare care se desfășoară în Sudan de 20 de luni, prin mijloace pașnice și pentru a preveni vărsarea de sânge".

De la mijlocul lui aprilie 2023, armata sudaneză și Forțele de Sprijin Rapid duc un război care a lăsat în urmă peste 20.000 de morți și peste 14 milioane de strămutați și refugiați și a împins țara în pragul foametei.

Potrivit estimărilor Națiunilor Unite și autorităților locale, confirmate de cercetările universităților americane, numărul total al deceselor este mult mai mare, ajungând la aproximativ 130.000 de persoane ucise direct și indirect.

Folosirea de către armată a banilor țării pentru a cumpăra drone în loc să se asigure hrană și să se încerce limitarea crizei umanitară și foametei a stârnit nemulțumirea populară pe scară largă în Sudan. Poporul suferă de condiții de viață catastrofale, în timp ce resursele sunt direcționate către consolidarea capacităților militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel