În cadrul programului „Tanc principal de luptă”, Ministerul Apărării Naționale al României a demarat procedurile privind achiziția a 54 de tancuri Abrams americane. Achiziția se va face prin procedură G2G (Guvern la Guvern).
Vor fi achiziționate astfel 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.
Însă România nu intenționează să se oprească la achiziția a doar 54 de tancuri.
„Dorim să achiziționăm tancuri noi, în jur de 300 de tancuri principale de luptă, dar perioada de achiziție va trebui stabilită de către beneficiar”, a precizat generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, într-o declarație publicată în premieră de DefenseRomania.
În acest context industria de apărare din Coreea de Sud, tot mai prezentă în Europa, unde Polonia e cel mai grăitor exemplu, țintește și piața din România.
Una din propunerile părții coreene vizează posibila achiziție de către țara noastră a tancurilor K2 Panther.
Care sunt avantajele K2 în comparație cu Abrams? Greutate mai mică, putere de foc identică, agilitate sau mobilitate. K2 - „cel mai promițător tanc de viitor”?
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons
Iar cei de la Hyundai Rotem, producătorul tancurilor principale de luptă K2, sunt optimiști. Recent, Eui Seong-Lee, Vice President Hyundai Rotem International Defense Business, a acordat în exclusivitate un interviu DefenseRomania în care a vorbit despre intenția companiei sud-coreene de a dota Armata României cu tancuri K2 Panther.
Întrebat care ar fi avantajele K2 în fața competitorilor, oficialul coreean a explicat de ce consideră că tancul K2 este „cel mai promițător tanc de viitor”.
„Hyundai Rotem a trecut cu K2 toate testele, inclusiv în Orientul Mijlociu, acum cinci ani, în condițiile unor temperaturi extreme în zona deșertică. Testele au fost un succes. Acum doi ani am efectuat testele și în Norvegia, și în condiții de iarnă extremă. Totul a fost un succes. Agenția Norvegiană a recomandat Ministerului Apărării achiziția de tancuri K2 în programul viitorului tanc principal de luptă. Din păcate guvernul de la Oslo a ales în cele din urmă Leopard 2A7, dar a fost o oportunitate importantă pentru ca Hyundai Rotem să arate lumii performanțele K2.
Cred că sunt și alte avantaje majore ale K2 în comparație cu alte tancuri. În primul rând greutatea, K2 e cu aproximativ 10 tone mai ușor decât alte tancuri principale de luptă și are aceeași putere de foc. Asta înseamnă că tancul K2 e un tanc agil. Mobilitatea e un avantaj. În al doilea rând sistemul digital integrat pe K2 e cel mai bun din lume. Un sistem complet digitalizat înseamnă potențiale integrări ale altor sisteme precum sisteme de protecție, sisteme de armament teleghidate, sisteme de avertizare de ultimă generație sau sisteme împotriva dronelor. Acestea pot fi instalate ulterior. K2 este cel mai promițător tanc de viitor”, a precizat oficialul Hyundai Rotem.
Mai mult, coreenii propun inclusiv cooperare industrială, lucru la care de regulă partea americană nu are mereu o deschidere mare.
„Hyundai Rotem își dorește să coopereze cu industria de apărare din România. Opțiunile sunt deschise, putem lucra împreună în ceea ce privește producția, începând cu asamblarea și mai apoi putem de asemenea să transferăm tehnologie către industria de apărare din România. Industria românească ar putea să producă componente. România are un potențial important iar împreună putem atinge obiectivele”, a conchis Eui Seong-Lee, Vice President Hyundai Rotem International Defense Business.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News