Cum vrea să ocupe China, în lupta pentru supremație globală cu SUA, rolul de lider în menținerea păcii mondiale

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimii 25 de ani, China și-a extins semnificativ participarea la misiunile ONU de menținere a păcii, în special în țările din aria intereselor sale strategice.

Dacă înainte de 2000, Beijingul punea la dispoziție mai puțin de 100 de militari pentru toate misiunile sale externe de pace, acum China oferă mai mult personal de menținere a păcii pentru operațiile ONU decât toți ceilalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU la un loc, fiind în același timp al doilea (după SUA) cel mai mare susținător financiar al programului ONU de menținere a păcii, căruia îi asigură aproximativ 19% din totalul fondurilor. 

În vara anului 2021, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a aderării Chinei la ONU, ministrul de externe Wang Yi s-a lăudat cu eforturile Chinei de menținere a păcii, subliniind că țara și-a îndeplinit angajamentul de a înființa o forță de menținere a păcii de 8.000 de membri și a participat cu peste 50.000 de persoane la nu mai puțin de 29 de operații de menținere a păcii ale ONU încheiate sau în desfășurare.

Oficialul chinez nu s-a ferit să afirme că noua direcție a Chinei reprezintă o schimbare majoră față de politica sa de lungă durată privind neimplicarea în misiunile ONU de menținere a păcii, pe care Beijingul “le-a subapreciat prea mulți ani”. Iar prin această exprimare, Wang Yi a transmis fără echivoc preocuparea Chinei de a se bucura de beneficiile unei astfel de implicări percepute în general ca pacifistă.

 

Beneficiile care derivă din participarea la misiunile ONU

 

2. -imagine fara descriere- (china_military_power_87545200.jpg)

În majoritatea cazurilor, comunitatea internațională apreciază pe scară largă contribuția în creștere a Chinei datorită cererii fără precedent de forțe de menținere a păcii la nivelul ONU. Misiunile de menținere a păcii de astăzi sunt din ce în ce mai complexe, atât în ceea ce privește amploarea, cât și sfera mandatelor lor. 

În timp ce aceste contribuții pot părea pozitive pentru agenda generală a ONU, China – ca și alte țări – are propriile interese de promovare a obiectivelor de politică externă. Participarea puternică la operațiile de pace ale ONU este o modalitate ideală pentru China de a câștiga experiență operațională în teren în străinătate, de a construi cooperarea multilaterală, de a îmbunătăți relațiile bilaterale și de a promova o imagine pozitivă pe plan intern și mondial. 

De asemenea, eforturile Chinei de menținere a păcii par să corespundă investițiilor sale în resurse și intereselor economice, în special în Africa, unde sunt desfășurate peste trei sferturi din forțele chineze aflate în misiunile ONU.

 

Impunerea viziunii chineze în ONU

 

3. -imagine fara descriere- (china_mao_56330100.jpg)

Deși Beijingul a legat progresiv aceste implementări de protejarea intereselor sale, abordarea sa diferă semnificativ față de cea americană sau a altor mari puteri. În timp ce a desfășurat în mod disproporționat trupe de menținere a păcii în zonele în care are interese comerciale, nivelurile investițiilor făcute nu au dus neapărat la creșterea numărului de personal chinez în aceste zone, lăsând să se înțeleagă că există și alți factori care ar putea fi în joc în decizia Chinei de a participa la misiunile de menținere a păcii.

În 20018, China a înființat Centrul pentru Afaceri de Menținere a Păcii destinat cooperării internaționale și gestionării trupelor sale de menținere a păcii în cadrul ONU, iar de atunci este implicată activ în diferite evenimente inclusiv de tipul ateliere sau seminarii de pregătire pentru pace. S-a observat că, prin aceste eforturi, China face treptat presiuni pentru schimbări normative în activitatea ONU de menținerea păcii, care să se alinieze cu viziunea sa mai tehnocrată și centrată pe stat.

De asemenea, China a căutat în ultimul timp să obțină posturi înalte de conducere politică și militară în Departamentul pentru Operații pentru Pace al ONU (UNDPO) și se presupune că Beijingul dorește să ia Franței funcția de șef al departamentului, pe care diplomații francezi o dețin din 1966. 

 

SUA “pierd teren” în cadrul ONU

 

4. -imagine fara descriere- (sua_china_7658498576_23259600_54454300.jpg)

Dacă afirmațiile despre ambițiile Beijingului se dovedesc corecte, China ar putea în timp să câștige experții, eficiența și accesul necesare pentru a-și prioritiza interesele în detrimentul obiectivelor politicii externe ale SUA și al normelor occidentale de menținere a păcii. 

Este evident că acest lucru nu convine Washingtonului, principalul finanțator al programelor ONU, însă, în pofida angajamentelor asumate încă din perioada administrației Obama, SUA ocupă acum doar locul 84 din cele 123 de țări contributoare în ceea ce privește numărul personalului desfășurat. De asemenea, SUA au o reprezentare cu mult sub potențial, în rândul funcțiilor de conducere din structura ONU. Iar aceste lucruri nu se datorează atât convingerii liderilor americani că este o datorie a tuturor țărilor să participe la menținerea păcii în lume, cât faptului că, deși posedă o capacitate militară substanțială, resursele SUA sunt limitate și sunt supuse priorităților de politică externă în continuă evoluție.

Spre deosebire de dinamica în care este atrasă America în securitatea globală, China beneficiază de o “liniște strategică” ce îi permite să își calculeze și planifice temeinic acțiunile globale. Astfel că, de aproape două decenii, Beijingul avansează sistematic, discret și multidimensional către poziția de lider mondial.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel