Cum vor suedezii să câștige cea mai mare licitație de avioane militare din istorie cu Gripen E, deși nu au vândut extern avionul de 10 ani

Darius Muresan |
Data publicării:
Un avion Gripen, pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării
Un avion Gripen, pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării

Suedezii de la Saab nu au vândut pe piața externă de mai bine de 10 ani Gripen E/F, dar ridică ștacheta și țintesc cea mai mare licitație de avioane militare din istorie.

Gripen e cu adevărat un avion performant. Ghinionul suedezilor de la Saab a fost însă că americanii au intrat masiv pe piața europeană cu F-35 Lightning II care e o poveste de succes în Europa, lucru de necontestat. 

Gripen în versiunea avansată E a fost ales de Brazilia pe plan extern. În 2014 statul brazilian a semnat un contract uriaș de 5.4 miliarde de euro pentru 36 de avioane Gripen E/F. Atunci Saab a câștigat în fața americanilor care intraseră în competiție cu F/A-18 Super Hornet, dar și a Dassault Rafale și Eurofighter Typhoon.

2. Gripen, Br... (gripen_brazilia_31983900.jpg)

JAS 39 Gripen, sub comanda Braziliei. Sursă foto: Saab

De atunci nu au mai existat contracte externe, deși Saab s-a înscris în numeroase licitații. Comenzi au existat intern pentru Gripen E din partea Suediei. 

Și totuși Saab țintește cea mai mare licitație din istoria aviației militare.

 

Gripen E și ce promite Saab în cea mai mare licitație din istoria aviației militare

 

E vorba de licitația din India, desigur. O licitație care bate toate recordurile la nivel contractual.

India, prin programul MRFA (Multi Role Fighter Aircraft) vizează achiziția de a 114 avioane de luptă, licitație estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari! 

Și, bineînțeles, bătălia între giganții aeronautici va fi la baionetă.

Indienii vor să împartă programul în două etapă, o primă etapă fiind o comandă inițială de 54 de avioane din care 36 să fie asamblate de industria de apărare din India.

Aici americanii intră în competiție cu F-21 al Lockheed Marin. F-21 e o aeronavă dezvoltată special de Lockheed Martin pentru India iar experții consideră că noul F-21 este de fapt o versiune îmbunătățită a F-16 Viper, avionul având sisteme ce se regăsesc și pe F-35.

Există și alte companii care se uită spre acest program, precum grupul Airbus cu Eurofighter Typhoon, dar și rușii cu MiG-35 și Su-35. 

Desigur și Saab cu Gripen.

3. Avioane de... (gripen-suedia_43962700.jpg)

Avioane de luptă Gripen. Foto: Ministerul Apărării din Suedia

În ceea ce privește programul, presa din India spune că New Delhi caută ca viitorul câștigător să fie capabil să producă 18 avioane pe an.

În acest sens publicația indiană IDRW citează o declarație a Saab India care arată că în cazul în care ar obține contractul există capacitatea de a produce anual 25 de avioane de luptă.

E vorba despre versiunea Gripen E, iar avioanele ar putea fi produse la un număr atât de mare la facilitatea din Suedia de la Linköping.

Gripen reprezintă un avion de vânătoare foarte ușor, într-o clasă sub categoria de avioane ușoare standard, cum ar fi F-16 american sau Rafale francez, și comparabil cu Tejas indian și JF-17 sino-pakistanez.

Versiuni şi actualizări mai vechi ale avionului Gripen au fost exportate în Republica Cehă, Africa de Sud și Thailanda și închiriate Ungariei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel