"Negociem de un an de zile achiziționarea a 12 aeronave noi și ne gândim, de asemenea, la achiziționarea a încă 12 avioane second hand din altă țară (din vest)", a declarat Vucic.
Pe de altă parte aliatul rus a prezentat Serbiei avioane de luptă Su-30 modernizate la standardul SU-30SM, dar Belgradul pare cel puțin la nivel declarativ mai interesat de avioane din vest.
Ministrul sârb al Apărării vorbește despre „supremația în regiune” a Armatei sârbe și confirmă discuții și pentru Eurofighter nu doar Rafale
Viceprim-ministrul și ministrul Apărării, sârb Nebojsa Stefanovic, invitat în acest weekend la postul național sârb de televiziune, a vorbit și el de achiziția de avioane de luptă în vederea „menținerii supremației în regiune” de către forțele armate ale țării noastre vecine.
Citat de Ministerul sârb al Apărării, șeful civil al Armatei sârbe a vorbit despre „asigurarea supremațiunii în regiune” pentru următorii 10 ani și a dat asigurări că Serbia nu amenință pe nimeni.
Răspunzând la întrebările cu privire la achiziționarea de noi avioane de luptă, ministrul Stefanovici a precizat că Serbia negociază cu mai multe state.
„Avem nevoie de trei tipuri de avioane. În primul rând deținem MiG-29 modernizate, dar și „Vulturul” sârb (n.r. - Soko J-22 Orao, avion de atac la sol pe vremea fostei Iugoslavii), dar avem nevoie și de avioane de antrenament”, a precizat acesta care a anunțat că resursele forțelor aeriene sârbe vor fi epuizate în următorii 10-12 ani.
În acest context ministrul sârb a confirmat că se negociază achiziționare de noi avioane, precizând că nu e vorba doar de Rafale, ci și de Eurofighter.
„Achiziția nu include doar avioanele, ci și piese de schimb, armament, infrastructură aeronautică, pregătirea piloților, simulatoare etc”, a adăugat Stefanovici.
Ministrul sârb al Apărării a lăsat să se înțeleagă că armamentul va face diferența între Rafale și Eurofighter
Un Eurofighter Typhoon al Marii Britanii, în timpul misiunii de Poliție Aeriană de la Kogălniceanu. Sursă foto: NATO
Nebojsa Stefanovici a continuat și a precizat că experții sârbi iau în calcul toate opțiunile și analizează în detaliu caracteristicile avioanelor pe care le vor achiziționa. Ministrul sârb mai spune că au fost excluse din proces aeronave din cauza „sensibilității” lor, făcând referire la costul de întreținere.
„Dacă Marea Britanie ne va oferi o aeronavă cu caracteristici asemănătoare cu Rafale, dar înarmată cu o rachetă ce depășește de două ori raza de acțiune (n.r. - a aeronavelor franceze), acest lucru va reprezenta un avantaj enorm. Să poți lansa o rachetă la 300 de kilometri distanță, în loc de 120 sau 150 de kilometri e un avantaj uriaș. Dacă unul dintre parteneri deține astfel de armament și nu e pregătit să-l vândă Serbiei ar trebui să țină cont de acest lucru”, a conchis Stefanovici, făcând referire la faptul că armamentul va face diferența în alegerea Serbiei.
Ministrul sârb al Apărării a confirmat că Serbia deține 14 avioane de tip MiG-29, aflate într-un amplu proces de modernizare.
Deși din spusele președintelui Vucic se poate înțelege că pe lângă Rafale sârbii vor mai achiziționa avioane și de la un alt stat din vest - ne duce desigur cu gândul la Eurofighter -, ministrul Apărării vorbește despre o competiție între cele două.
Rămâne de văzut ce decizie va lua Serbia în următoarea perioadă și, desigur, cum va muta Rusia în acest program de înzestrare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News