Cum vor folosi SUA rachetele ATACMS care lovesc în adâncimea Rusiei ca element de negociere a păcii

Președintele american ales Donald Trump a lăsat luni să se înțeleagă că ar putea anula decizia recentă a președintelui Joe Biden de a permite forțelor ucrainene să folosească arme americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în adâncimea teritoriului Rusiei.

Trump a calificat decizia luată de Biden luna trecută drept „stupidă” și și-a exprimat nemulțumirea că noua sa administrație nu a fost consultată înainte. 

Odată cu slăbirea restricțiilor, Biden a dat Ucrainei permisiunea cerută intens de a folosi sistemul ATACMS furnizat de SUA pentru a lovi pozițiile rusești aflate la sute de kilometri de granița sa.

„Nu cred că ar fi trebuit permis acest lucru, nu atunci când există o posibilitate – cu siguranță nu cu doar câteva săptămâni înainte de a preda conducerea”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă de la Mar-a-Lago. "De ce ar face asta fără să mă întrebe ce cred? Nu l-aș fi pus să facă asta. Cred că a fost o mare greșeală."

Critica lui Trump la adresa administrației Biden vine în timp ce Casa Albă își propune să asigure furnizarea integrală a sumelor aprobate Ucrainei pentru a o ajuta la respingerea invaziei Rusiei înainte ca Trump să preia mandatul, pe 20 ianuarie, un ajutor ulterior fiind deja incert.

 

Sprijinul acordat Ucrainei de SUA și deciziile luate până acum ar putea fi folosite ca un atuu de Trump

 

Însă chiar dacă administrația Biden face eforturi să sporească sprijinul Ucrainei în ultimele cinci săptămâni de mandat, Trump este cel care deține influența asupra modului în care Ucraina va putea folosi pe termen lung armamentul oferit de SUA. Foarte probabil, acest aspect va fi un atuu pe care Trump îl va folosi pentru a încerca să-și îndeplinească angajamentul de a pune capăt rapid conflictului.

Întrebat dacă ar lua în considerare anularea deciziei administrației Biden, Trump a răspuns: „Aș putea. Cred că a fost un lucru prost făcut”.

Totuși, Casa Albă a respins criticile lui Trump, menționând că decizia a fost luată după luni de deliberări care au început înainte de alegerile de luna trecută.

„Tot ce pot să vă asigur este că în conversațiile pe care le-am purtat cu ei de la alegeri și pe care le-am avut la diferite niveluri, le-am articulat logica din spatele deciziei, gândirea din spatele ei, de ce o făceam”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitatea națională a Casei Albe, John Kirby.

Trump și-a reiterat luni apelul adresat atât președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cât și președintelui rus Vladimir Putin de a negocia încheierea războiului, numind „carnaj” moartea și disperarea cauzate de conflict.

Însă acesta a părut să recunoască acum că găsirea unui final imediat al războiului este mai dificilă, deși a declarat anterior că va putea pune capăt războiului în 24 de ore de la preluarea mandatului.

„Cred că Orientul Mijlociu va fi într-o poziție bună”, a declarat Trump referindu-se la conflictul din Gaza și la Siria post Bashar al-Assad. „Cred că, de fapt, mai dificilă va fi situația Rusia-Ucraina”.

În același context, vicepreședintele ales JD Vance a declarat că, deși între SUA și Rusia există divergențe, abordarea Moscovei ca inamic este contraproductivă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel