Ordinul a fost aprobat pe 25 septembrie, dar se aplică din 27 iulie 2020.
Conform noului ordin, valoarea „indemnizației pentru luptă” va fi menținută la valoarea de 510 euro pentru militarii care luptă în unitățile din prima linie și de 195 euro pentru cei care luptă în spatele frontului sau în alte zone stabilite de Consiliului Național de Securitate și Apărare.
Suplimentar, militarii primesc individual 30 euro pentru fiecare zi de participare directă la acțiuni de luptă, unitățile primesc bonusuri cuprinse între 1.850 euro pentru o companie și 11.000 euro pentru o brigadă, atunci când îndeplinesc cu succes misiunile primite, iar pentru distrugerea tehnicii de luptă a inamicului se acordă bonusuri cuprinse între 350 și 1.400 euro, în funcție de categoria echipamentului distrus.
Ordinul stabilește, de asemenea, procedura de plată a unei noi indemnizații "pentru crearea condițiilor sigure de desfășurare a misiunilor de luptă, salvarea vieții și sănătății, asigurarea securității și apărării naționale, respingerea și descurajarea agresiunii armate a Federației Ruse în regiunile Donețk și Lugansk".
Indemnizația se plătește lunar, iar valoarea sa este stabilită proporțional cu zilele efective de participare la activități de luptă, plecând de la următoarele plafoane de bază:
Comandant al Forțelor Întrunite: 550 euro;
Comandant al grupului operațional și tactic de trupe: 450 euro;
Comandant de brigadă: 400 euro;
Comandant de batalion (divizion): 300 euro;
Comandant de companie: 270 euro;
Comandant de pluton: 210 euro;
Comandant de grupă: 180 euro;
Alte poziții: 150 euro.
Sumele sunt reduse în cazul comandanților de structuri enumerate anterior, în funcție de numărul de abateri comise într-o lună de personalul subordonat, după cum urmează:
La 75% - în cazul unei abateri a personalului din subordinea comandantului de batalion (divizion), și de brigadă;
La 67% - în cazul unei abateri a personalului din subordinea comandantului de pluton, companie (baterie);
La 50% - în cazul a două abateri ale personalului din subordinea comandantului de batalion (divizion), și de brigadă;
La 33% - în cazul a două abateri ale personalului din subordinea comandantului de pluton, companie (baterie);
La 25% - în cazul a trei abateri ale personalului din subordinea comandantului de batalion (divizion), și de brigadă.
Abaterile includ: încălcări ale normelor de igienă, provocarea rănilor cauzate de încălcarea măsurilor de siguranță, sinucideri și pierderi nejustificate de luptă în rândul personalului, deschiderea focului fără ordin (cu excepția cazurilor extreme), infracțiuni administrative.
Comentariul autorului: Un calcul aproximativ arată că, pentru o lună efectivă de luptă în Dobas, Ucraina alocă suplimentar unui militar sume cuprinse între 1.560 și 1.960 de euro, fără a lua în calcul bonusurile primite în cazul îndeplinirii misiunii sau distrugerii tehnicii de luptă a inamicului. Sumele pot fi considerate substanțiale, ținând cont că solda medie de bază a unui soldat este de 80 de euro, a unui comandant de tanc, de aproximativ 90 de euro, iar a unui comandant de brigadă, de 210 euro.
În același timp, cifrele arată efortul financiar pe care Ucraina este obligată să îl facă doar pe partea de personal militar, datorită conflictului din Donbas, în condițiile în care țara a pierdut controlul asupra a două zone cu contribuții semnificative la bugetul de stat, Donbas și Crimeea, iar Forțele Armate trebuie să își refacă flota militară și să susțină procesul de reformă militară.
În raportul din luna septembrie, Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina a estimat suma totală a pierderilor generate în prezent de conflictul din Donbas la aproximativ un miliard de euro.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News