Aviația militară a Turciei e alcătuită în totalitate din aeronave F-16 și avioane vechi F-4 Phantom II. Iar Forțele Aeriene par să fie călcâiul lui Ahile pentru Armata Turciei.
Una din cauzele crizei prin care trec Forțele Aeriene Turce este evident excluderea din programul F-35 după ce regimul de la Ankara a refuzat să renunțe la achiziționarea sistemelor rusești S-400.
Turcii au nevoie urgentă de avioane noi. Ankara intenţiona să cumpere peste 100 de avioane F-35, dar până în 2019, anul în care a fost exclusă din programul F-35, plasase o comandă pentru 30 de astfel de avioane. Americanii au construit deja 6 avioane F-35 pentru Turcia, dar acestea, evident, nu au mai fost livrate către turci.
Însă nu eliminarea din programul F-35 e principala cauză a crizei uriașe prin care trece aviația militară turcă.
Arestarea sutelor de piloți de F-16 a dus la prăbușirea Forțelor Aeriene ale Turciei
Totul a început în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, când un grup de militari din forțele armate ale Turciei au încercat să dea o lovitură de stat împotriva președintelui autoritar Recep Tayyip Erdogan. Puciul a eșuat însă iar represiunea lui Erdogan continuă chiar și azi, la aproape cinci ani de la evenimente.
Oficial puciul s-a încheiat în ziua respectivă cu 251 de morţi, în afara puciştilor, şi peste 2.000 de răniţi. Cifrele reale probabil sunt mult mai mari.
A urmat represiunea regimului cu zeci de mii de arestări și sute de mii de concedieri. În toate domeniile, presă, justiție, armată etc. Se estimează că regimul lui Erdogan a arestat peste 60.000 de persoane.
De epurări nu au scăpat nici piloții militari. Revista americană National Interest, care a scris despre aceste epurări, precizează că peste 300 de piloți de F-16 au fost demiși de către regimul lui Erdogan. Alții au fost închiși.
Pentru a realiza magnitudinea crizei Forțelor Aeriene Turce, potrivit celor de la The Drive, aviația militară turcă deține 245 de avioane F-16 în diferite configurații.
Nu e o decizie prea înțeleaptă să își arunci în închisoare piloții. Pe lângă resurse, pregătirea acestora înseamnă și foarte mulți bani. Nu mai vorbim de experiența pe care nimeni nu o poate cumpăra.
Cât costă instruirea unui pilot de F-16
De subliniat că în ceea ce privește costurile de instruire a unui pilot de vânătoare, de la reputatul think tank RAND Corporation, care face cercetări şi analize pentru armata SUA, aflăm că în ceea ce privește insturirea unui pilot de F-16, costul procedurii se ridică la 5.6 milioane de euro, în timp ce pentru un pilot de F-22 (n.a aproximativ asemenea și pentru F-35) la 10.9 milioane. Evident, cifrele variază.
Aflată într-o criză profundă de piloți de F-16, Ankara a căutat soluții pentru a compensa deficitul, dar SUA au refuzat să trimită instructori de zbor în Turcia, cu toate că piloții turci au fost inițial instruiți la bazele aeriene din State. S-a încercat și un apel către Pakistan, stat care operează F-16.
În disperare de cauză, în 2017, guvernul turc a emis un decret prin care a solicitat unui număr de aproximativ 330 de piloți concediați să revină în cadrul Forțelor Aeriene sub presiunea amenințării că în caz contrar le vor fi revocate licențele de zbor civil. Problema a fost abordată și de think tank Atlantic Council în baza unei analize acum patru ani.
Cu siguranță unii s-au întors, în timp ce alții au optat să se angajeze în cadrul companiilor aeriene civile străine, aceasta fiind cam singura lor opține, potrivit celor de la Atlantic Council.
Think tank-ul atrăgea încă de atunci atenția asupra faptului că în următorii ani Forțele Aeriene ale Turciei se vor confrunta cu probleme mari în următorii ani din cauza epurărilor piloților de F-16.
De subliniat că în numai un an de la puciul din 2016, regimul lui Recep Tayyip Erdogan a epurat nu mai puțin de 50% din piloții de vânătoare de F-16!
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News