În schimb, Forțele Aeriene Ucrainene rămân activ implicate în luptă datorită creativității, curajului și talentului piloților și personalului de la sol. Rusia a obținut superioritate aeriană doar în zone limitate de spațiu aerian din sudul și estul Ucrainei.
În mare parte, spaţiul aerian al Ucrainei este protejat, iar piloții ucraineni continuă să zboare zilnic în misiuni de luptă.
Un interviu cu un pilot ucrainean al unui avion MiG-29, poreclit Juice, a fost publicat în urmă cu câteva zile de site-ul Coffee or Die Magazine. În cele ce urmează veţi putea citi despre cu se vede agresiunea militară rusa asupra Ucrainei, prin ochii unui pilot ucraineana care protejează zilnic, cu ajutorul unui avion Mig-29, spaţiul aerian ucrainean.
Pilotul ucrainean de 29 de ani, poreclit Juice, vorbeşte în interviul acordat Coffee or Die Magazine despre psihicul şi starea de spirit a celorlalţi piloţi ucraineni care efectuează zilnic misiuni de luptă pentru a apăra Ucraina în faţa agresiunii militare ruse.
Juice spune că atât el, cât şi colegii săi, efectuează 1-2 misiuni pe zi (atât ziua, cât zi noaptea) – acestea sunt fie zboruri pentru a intercepta ținte aeriene inamice (ca parte a QRA - Quick Reaction Alert), fie misiuni de patrulare aeriană pentru a ,,menţie linia’’ frontului în spaţiul aerian ucrainean.
Din cauza nevoilor de a intra cât mai repede în luptă, multe proceduri de siguranță sunt ignorate înainte de decolare - toate procedurile şi verificările de rutină pe care un pilot le face înainte de zbor, pe timp de pace
Informațiile arată că primele zile ale conflictului au fost un șoc pentru piloții ucraineni, deoarece bazele de pe care decolau au fost intens bombardate de către forţele ruse de ocupaţie.
Ulterior, însă, a avut loc o redislocare a aeronavelor ucrainene către locuri mult mai liniștite din vestul Ucrainei, către aeroporturi improvizate „relativ sigure”.
Pilotul ucrainean a recunoscut că rușii au un avantaj tehnic. Acesta a făcut referire la capacitatea avioanelor rusești de a lansa rachete ghidate, în timp ce piloții ucraineni trebuie să-și ghideze pe deplin rachetele cu ajutorul sistemului radar de la bordul aeronavei.
De asemenea, rușii sunt avantajaţi şi de prezența aeronavelor de avertizare timpurie și comandă A-50 care operează în spaţiul aerian al Belarusului.
Cu toate că piloţii ucraineni sunt dezavantajaţi la acest capitol, Juice mai precizează că rușii au fost surprinși de apărarea aeriană ucraineană, în special de apărarea terestră, precum și de acțiunile aviației de luptă ucrainene - care compensează deficiențele tehnice prin voința de luptă și prin creativitate.
„Poate că este o prostie, dar nu ne pasă de tehnologii – doar încercăm să facem totul cu ceea ce avem. Este pământul nostru, sunt familiile noastre, sunt orașele noastre. Le apărăm. Aceasta este motivația principală pentru noi. Și reușim asta, pentru că rușii sunt surprinși. Sunt al naibii de surprinși. În special de apărarea noastră antiaeriană de la sol și, de asemenea, de piloții noștri. Pentru că nu se așteptau deloc la rezistență în spațiul aerian”, a spus Juice.
În ciuda avantajului numeric și tehnic al rușilor în aer, piloții ucraineni intră în misiuni de luptă motivați de nevoia de a-și apăra compatrioții, dar și de a-l ucide pe inamic (forţele ruse de ocupaţie).
În același timp, nu îi respectă pe piloții ruși, pe care îi consideră ucigași imorali și oameni proști. Această din urmă opinie este aparent împărtășită de soldații de la sol, care descriu și inamicul drept „prost”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News