Exercițiile ar fi trebuit să se încheie pe data de 7 august, dar Beijingul s-a răzgândit iar Armata de Eliberare a Poporului continuă manevrele. Într-o demonstrație militară de forță, China a înconjurat Taiwanul. La exerciții iau parte inclusiv cele două portavioane chineze Liaoning și Shandong.
Taiwanul, care trăiește constant sub teama unei invazii chineze, a acuzat China de provocări în timp ce avioanele de luptă și navele de război chineze au trecut de mai multe ori linia de demarcație.
Totodată, Joseph Wu, ministrul de Externe din Taiwan, a acuzat ieri China că utilizează aceste exerciții pentru a pregăti o invazie viitoare.
Vizita efectuată de Nancy Pelosi a stârnit cu atât mai mult furia Chinei cu cât în acest an e așteptat cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist din China. Beijingul, care reiterează reunificarea cu Taiwanul pe cale pașnică, are o procedură legislativă ce impune invadarea insulei în cazul în care Taiwanul își proclamă independența. În tot acest timp comunitatea internațională dă asigurări că respectă „principiul unei singure Chine” stabilit din anii 1970.
În pofida rivalității cu Beijingul, Taiwanul, care dispune de o armată puternică cu tehnică americană modernă, are o economie înfloritoare iar China e principalul partener economic.
Ion Petrescu: Taiwanul o nucă extrem de puternică. Taipeiul se pregătește de ani de o posibilă invazie
Analistul militar Ion Petrescu, în cadrul emisiunii săptămânale de vineri Obiectiv EuroAtlantic, difuzată de DefenseRomania, a subliniat că toată această criză din jurul Taiwanului a arătat că insula se pregătește de o posibilă invazie de mult timp.
„Taiwanul se pregătește de ani buni de o invazie a Armatei comuniste. Din această perspectivă opinia publică a aflat acum ceea ce taiwanezii știu de multă vreme: Dețin ample adăposturi subterane pentru a apăra civilii din Taiwan de consecințele războiului. Lucru pe care ucrainenii nu l-au avut. Fie că debarcarea ar fi pe plajele Taiwanului printr-un desant maritim sau ar fi printr-un desant aerian, pierderile ar fi mari.
Taiwanul are o apărare comparabilă cu cea elvețiană, cu toate formele de relief în diferite locuri, au echipamente de luptă protejate și capacitatea de a instala rapid sisteme de apărare. Taipeiul chiar a anunțat public că a dislocat în apropierea țărmurilor aruncătoare de grenade de 120 mm și obuziere de 155 mm. E un semnal că dacă lucrurile deraiază ei sunt acolo”, a precizat Ion Petrescu.
„Sun Tsu spunea că e bine să știi când să ataci și când să nu o faci”, amintește analistul militar care a adăugat că nimeni nu își dorește o confruntare, cu atât mai mult cu cât ea ar însemna atragerea SUA în conflict.
„Un război cu Taiwanul ar însemna un conflict pe termen lung. China ar putea avea un cap de pod câștigat pe plaja X sau un desant într-o localitate mai puțin apărată pentru a dezvolta un punct de sprijin, dar Armata taiwaneză e pregătită să apere insula în toate formele de relief.
Ar fi un război de durată și să nu uităm că după prima surprindere strategică pe teritoriul Taiwanului a Republicii Populare Chineze va urma reacție Statelor Unite ale Americii. Ori la ora actuală din punct de vedere militar, inclusiv la numărul de lovituri nucleare și a forța ca atare SUA surclasează Republica Populară Chineză iar chinezii sunt conștienți de acest lucru”, a conchis analistul militar Ion Petrescu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News