Cum se pregăteşte Hezbollahul de un război cu Israelul? Mişcarea şiită libaneză susţine că deţine zeci de mii de rachete furnizate de Iran

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.

În lumina amenințărilor Israelului de a lansa un atac pe scară largă împotriva sa, Hezbollahul libanez afirmă că încă nu a folosit decât o mică parte din arsenalul său masiv de arme, de la începutul războiului din Gaza declanșat în urmă cu opt luni. Hezbollahul, care primește sprijin în bani și arme din Iran, reiterează că frontul de luptă cu Israelul din sudul Libanului, pe care l-a deschis pe 8 octombrie, se află în cadrul susținerii și sprijinului pentru aliatul său, mișcarea de rezistență palestiniană Hamas în războiul împotriva Israelului în Gaza.

Însă nivelul tensiunilor a crescut în ultimele două zile pe fondul schimbului de declarații care sugerează un război total, pe care ambele părți, Hezbollah și Israel, l-au evitat până acum.

Secretarul general al Hezbollah Hassan Nasrallah a avertizat miercuri că niciun loc din Israel "nu va fi ferit" de rachetele luptătorilor săi în cazul unui război. El a spus: "Inamicul știe foarte bine că ne-am pregătit pentru cele mai rele zile (...) și știe că nu va fi loc în entitate ferit de rachetele noastre", adăugând: "El trebuie să ne aștepte pe uscat, în aer și pe mare".

 

Care este însă adevărata capacitate de luptă a Hezbollahului? Ce arme noi are pentru a fi folosite în orice război care ar putea avea loc cu Israelul?

 

De la ultimul său război împotriva Israelului din 2006, Hezbollahul, singura formațiune libaneză care și-a păstrat armele după încheierea războiului civil din 1990, și-a dezvoltat semnificativ capacitățile militare.

Miercuri, Nasrallah a subliniat că Hezbollahul a luptat cu "o parte" din armele sale până în acest moment, subliniind că "a obținut noi arme", fără a dezvălui tipul acestora. "Am dezvoltat unele dintre armele noastre prin experiența pe teren și am utilizat arme pe care nu le folosisem înainte, treptat, și este firesc să ne rezervăm alte arme pentru zilele următoare pentru a ne apăra țara, poporul nostru și suveranitatea Libanului".

Dina Araqji, cercetător la Centrul de control al riscurilor, a declarat că este posibil ca Hezbollahul să nu fi folosit încă cele mai avansate arme ale sale. Ea a explicat că în 2006 Hezbollahul avea aproximativ 15.000 de rachete, un număr care s-a "înmulțit de aproximativ zece ori" astăzi, potrivit estimărilor.

Generalul de brigadă în retragere Khalil Helou consideră că Hezbollahul deține și rachete balistice iraniene Fateh 110, cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri și ghidare precisă, și rachete Zelzal 2, pe care încă nu le-a folosit.

În ultimele săptămâni, Hezbollahul a folosit pe scară largă dronele în atacurile sale asupra site-urilor militare israeliene, adesea aproape de graniță. Dar a lansat și drone de atac la o bază militară de lângă Tiberiade, la aproximativ 30 de kilometri în interiorul Israelului.

Secretarul general al Hezbollah a sugerat că numărul mare de drone aflate în posesia Hezbollahului se datorează faptului că unele dintre ele sunt fabricate local.

Hezbollahul deține, de asemenea, drone Shahed 136 și alte UAV-uri fabricate în Iran, ghidate prin sisteme optoelectronice și GPS, susține generalul Helou.

 

Rachete de costă

 

În discursul său de miercuri, secretarul general al Hezbollah a spus că Israelul știe că îl așteaptă și Mediterană este foarte mare.

Nasrallah a afirmat că atunci când inamicul deschide un război cu Libanul, "toate coastele lui, toate plajele, toate porturile, toate ambarcațiunile și toate navele sale" vor fi amenințate și "știe că nu este capabil să apere întreaga entitate în fața unei bătălii de această amploare".

Helou consideră că Hezbollahul deține rachete rusești de coastă Yakhont cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri și rachete Silkworm fabricate în China, acestea fiind "rachete foarte precise și rapide care pot fi folosite împotriva țintelor navale".

El estimează că, în cazul unui război cuprinzător, "Hezbollahul poate viza ținte strategice precum portul Haifa și platformele de gaz și petrol".

 

Apărare antiaeriană

 

La începutul lunii iunie, Hezbollah a anunțat pentru prima dată că a folosit rachete de apărare antiaeriană împotriva avioanelor de luptă israeliene.

Potrivit lui Helou, aviația israeliană a zburat la joasă altitudine în ultimele săptămâni pentru a putea detecta rachete antiaeriene, iar superioritatea aeriană israeliană nu este încă pusă la îndoială.

Din februarie, Hezbollah a anunțat că a doborât dronele israeliene Hermes 450 și Hermes 900 folosind rachete sol-aer. Israelul a răspuns bombardându-i pozițiile din estul Libanului.

 

Peste o sută de mii de luptători

 

Liderul Hezbollah a afirmat buna pregătire a Hezbollahului "la nivelul capacității umane", deoarece "rezistența deține [luptători] mai mult decât are nevoie și decât cere frontul chiar și în cele mai grave condiții de confruntare".

El a explicat: "Cu ani în urmă am vorbit despre o sută de mii de luptători... astăzi am depășit cu mult (numărul), adăugând: "Există o mare motivație la nivelul Libanului și o forță umană fără precedent pentru rezistență".

Helou consideră că într-adevăr Hezbollahul poate avea capacitatea de a mobiliza mai mult de 100.000 de oameni, cu rezerve, dar asta nu înseamnă neapărat că aceștia vor fi pregătiți și antrenați să lupte.

Nasrallah a mai spus, miercuri, că Hezbollahul a primit multe oferte de a primi luptători "de la prieteni (...) din Siria, Irak, Yemen, chiar și din  Iran și alte locuri" din ceea ce este cunoscută sub numele de "Axa Rezistenței", din care aparține și mișcarea sa. Dar partidul susține că a confirmat că are un număr suficient de luptători și nu are nevoie de mai mulți combatanți.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel