În cadrul expoziției de apărare ,,World Defense Show 2024'', Jeff Massimilla, vicepreședinte al Global Engineering, Design and Technology la General Dynamics Land Systems, a abordat importanța tot mai mare a sistemelor robotizate și autonome în industria de apărare, subliniind principalele provocări și oportunități asociate cu integrarea acestora. Acesta și-a susținut prezentarea în fața unei audiențe formate din demnitari și experți din industria de apărare, în cadrul Forumului Future Defense, potrivit Army Recognition.
Progresele în robotică și integrarea sistemelor autonome fără pilot remodelează în prezent industria de apărare. Aceste tehnologii trec de la concepte teoretice la echipamente funcționale capabile să influențeze strategiile militare, cerințele de competențe și structura cooperării în cadrul sectorului militar.
Producătorii de armament se pregătesc pentru era sistemelor autonome
În cadrul Future Defense Forum de la World Defense Show 2024, Jeff Massimilla a oferit o prezentare generală a acestei tendințe, prezentând atât potențialul tehnic, cât și provocările operaționale care rezultă din acest proces.
Massimilla a făcut o paralelă între schimbările care au loc în industria de apărare și propriul său parcurs profesional, explicând: „Mutarea mea profesională din industria auto în industria de apărare este într-un fel similară cu ceea ce se întâmplă cu robotica și sistemele autonome care trec din lumea comercială în industria de apărare. Și se întâmplă cu o viteză amețitoare”.
Rapoartele oficiale și declarațiile oficialilor militari prezintă o imagine clară: sistemele autonome și inteligența artificială nu mai sunt concepte futuriste, ci o necesitate a zilelor noastre.
Departamentul american al apărării, de exemplu, prin programul său militar „Replicator”, își propune să implementeze mii de vehicule autonome bazate pe AI în toate domeniile până în 2026. Această inițiativă subliniază necesitatea absolută de a menține un avantaj tehnologic prin adoptarea unor platforme autonome „mici, inteligente și necostisitoare”.
Compania General Dynamics Land Systems (GDLS) și-a demonstrat deja expertiza în domeniu, dezvoltând o gamă largă de vehicule autonome și robotizate pentru îmbunătățirea capacităților militare. De exemplu, Small Multipurpose Equipment Transport (S-MET), bazat pe platforma Multi-Utility Tactical Transport (MUTT), este un vehicul semiautonom conceput pentru a asista unitățile de infanterie prin transportul unor încărcături între 1.000 și 2.500 de kilograme pe o rază de 60 de mile, reducând astfel sarcina fizică a soldaților.
Vehiculul avansat de recunoaștere (ARV) al GDLS este destinat să servească drept platformă centrală de comandă pe câmpul de luptă, integrând senzori la bord și în afara bordului, sisteme aeriene fără pilot și viitoare sisteme robotice, cu o arhitectură modulară pentru integrarea mai multor tehnologii.
În plus, GDLS a prezentat și prototipuri AbramsX, StrykerX și StrykerQB, care încorporează sisteme avansate și propulsie electrică hibridă pentru a dezvolta viitoare concepte de vehicule de luptă. Prin intermediul filialei sale Bluefin Robotics, GDLS oferă, de asemenea, vehiculul subacvatic autonom Bluefin-21 și UUV-ul de vânătoare de mine Knifefish, ambele concepute pentru operațiuni subacvatice extinse și detectarea minelor.
Producătorii de arme răspund cerinţelor forţelor armate: Inovare și investiții
Integrarea sistemelor autonome se extinde în aer, pe uscat și pe mare. Vehiculele aeriene fără pilot (UAV), odată utilizate în principal pentru recunoaștere, sunt acum echipate cu inteligență artificială pentru navigație autonomă, recunoașterea țintelor și chiar angajarea în luptă. Utilizarea inovatoare de către Ucraina a dronelor navale împotriva flotei ruse de la Marea Neagră reamintește în mod clar potențialul sistemelor autonome relativ necostisitoare împotriva puterii navale tradiționale.
Adoptarea tot mai frecventă a sistemelor autonome marchează o schimbare structurală în cadrul operațiunilor militare. Impulsionate de evoluția inteligenței artificiale (AI), de capacitățile senzorilor și de conectivitatea pe scară largă, aceste sisteme pot îndeplini în prezent o gamă mai largă de funcții, inclusiv recunoașterea, supravegherea, sprijinul logistic și alte sarcini cu un aport uman minim.
Potrivit lui Massimilla, „datorită progresului inteligenței artificiale și a peisajului geopolitic în schimbare, capacitățile despre care vorbim astăzi au trecut de la stadiul de ,,util de avut” la cel de „necesar de avut”. În calitate de membri ai industriei de apărare, avem responsabilitatea, chiar obligația, de a oferi clienților noștri capabilități avansate din punct de vedere tehnologic și foarte integrate.”
Această transformare este susținută de atribute tehnologice de bază: conectivitatea permite schimbul de date în timp real și coordonarea operațională; autonomia permite mașinilor să efectueze misiuni în mod independent; adaptabilitatea asigură capacitatea de reacție la medii operaționale în continuă evoluție; iar suportabilitatea asigură faptul că aceste sisteme pot fi întreținute, actualizate și menținute operaționale pe perioade îndelungate.
Massimilla a vorbit, de asemenea, despre principalele provocări implicate de integrarea roboticii și a sistemelor autonome în forțele de apărare. Interoperabilitatea a fost identificată drept o cerință principală, cu accent pe capacitatea sistemelor autonome de a opera alături de alte sisteme și platforme existente. Massimilla a declarat: „Armate din întreaga lume dezvoltă sisteme care adesea nu funcționează bine cu sistemele utilizate de aliații lor. Gândiți-vă la beneficiile care ar putea fi realizate dacă ar exista o mai mare sincronizare a eforturilor”.
Schimbări de natură calitativă și cantitativă la nivelul capacităților militare
Forțele armate din întreaga lume integrează din ce în ce mai mult vehicule autonome și robotizate în operațiunile lor, concentrându-se pe îmbunătățirea capacităților de logistică, recunoaștere, sprijin de luptă și evacuare a victimelor.
Armata SUA analizează, de asemenea, utilizarea vehiculelor autonome pentru operațiuni logistice și de susținere. Ucraina a instituționalizat războiul cu drone prin inițiativa sa „Armata dronelor”, extinzând producția internă de drone pentru misiuni de atac, supraveghere și aprovizionare și desfășurând vehicule terestre fără pilot, precum NRK Lyut, pentru sprijin în prima linie.
De asemenea, Uniunea Europeană, în cadrul Strategic Compass for Security and Defence, recunoaște în mod explicit „importanța tot mai mare a inovării în domeniul apărării, recunoscând valoarea sa strategică și subliniind necesitatea de a îmbunătăți tehnologiile militare emergente ale UE, inclusiv AI”. Acest lucru s-a tradus prin creșterea investițiilor în proiecte militare bazate pe AI prin inițiative precum Fondul European de Apărare.
Discuțiile de la World Defense Show 2024 au subliniat importanța menținerii dialogului și a coordonării pe măsură ce industria de apărare se confruntă cu o dezvoltare tehnologică rapidă.
Producătorii de armament se află în fruntea unei perioade de transformare pentru istoria militară. Integrarea vehiculelor autonome și a inteligenței artificiale nu mai este o chestiune de „dacă”, ci de „când” și de amploarea cu care aceste tehnologii vor remodela câmpul de luptă. Cererea pentru aceste sisteme nu va face decât să crească pe măsură ce armatele din întreaga lume încearcă să își îmbunătățească capacitățile, să reducă riscurile pentru personalul militar și să obțină un avantaj strategic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News