Cum se jucau rușii pe mare cu navele purtătoare de rachete ale României, militarii noștri reușind nu de puține ori să-i surprindă

Darius Muresan |
Data publicării:
Nava purtătoare de rachete Zborul, sursă foto: Forțele Navale Române
Nava purtătoare de rachete Zborul, sursă foto: Forțele Navale Române

În urmă cu câteva decenii, timpul unor manevre militare comune sovieto-române, rușii tachinau navele purtătoare de rachete deținute de Marina română și achiziționate din URSS.

Povestea a fost dezvăluită de contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea, fost Comandant al Componentei Operaţionale Navale şi fost Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale.

Vorbind într-o ediție precedentă a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, difuzat de DefenseRomania, despre imposibilitatea modernizării submarinului Delfinul, Constantin Ciorobea a povestit o experiență proprie cu navele purtătoare de rachete în timpul unui exercițiu comun cu partea rusă.

Contraamiralul (r.) Ciorobea precizează că modernizarea Delfinului e imposibilă în contextul în care nu doar că nu mai rentează în ceea ce privește costul, dar și a faptului că echipamentele ar trebui achiziționate din Rusia. O situație imposibilă și o decizie care ar fi de-a dreptul stupidă ce ar aduce vulnerabilități majore.

 

Cum se jucau rușii cu navele purtătoare de rachete ale României, punând ținte false pe radare

 

2. Nava purtă... (zborul_nava_17984200.jpg)

Nava purtătoare de rachete Zborul Foto: Centrul Media al Forțelor Navale, sursă: Forțele Navale Române Facebook

În acest sens Constantin Ciorobea a povestit cum rușii se „jucau” cu navele purtătoare de rachete din clasa Tarantul în timpul unor exerciții comune, nave achiziționate pe atunci din URSS. Sovieticii aveau desigur acces la sistemele de radiolocație și frecvențele de la bordul navelor române. Contraamiralul povestește că nu de puține ori militarii noștri au reușit să îi surprindă pe sovietici folosindu-se de metode clasice și hărți ale URSS.

„Totul trebuie privit în contextul producătorului (n.r. vorbind de soarta submarinului Delfinul). Iar echipamentele necesare pentru modernizarea submarinului le putem achiziționa din Federația Rusă, ceea ce e scos din calcul (...) Vă spun din experiență proprie. Când mergeam la exerciții pe Marea Neagră cu navele purtătoare de rachete primite din Uniunea Sovietică, partea rusă, știindu-ne frecvența de lucru, știind ce sisteme de radiolocație avem la bord, se jucau cu noi.

Puneau ținte unde voiau ei pe ecranele și radarele noastre. Doar că interpretând datele reușeam câteodată să interpretăm situația reală de pe mare și chiar de multe ori i-am surprins și am scos-o la capăt. Ce vreau să subliniez e că nu putem dota platforme militare cu echipamente cvasicunoscute și anihilate imediat de cel împotriva căruia ar trebui să acționăm”, a conchis contraamiralul (r.) Constantin Ciorobea.

Amintim că azi România mai deține trei nave purtătoare de rachete, intrate în serviciu imediat după 1990. E vorba despre NPR Zborul, NPR Pescărușul și NPR Lăstunul. Navele trec printr-un amplu proces de modernizare iar Marina se va baza în continuare pe ele în contextul eșecului licitației „Corveta multifuncțională”. 

Cele trei nave purtătoare de rachete care mai sunt în serviciu vor fi dotate și cu rachete de ultimă generație. E vorba de rachetele americane Naval Strike Missile (NSV), care vor fi intergrate pe aceste nave.

CITEȘTE ȘI: Are România nevoie de submarine de atac? C-tin Ciorobea: Să ne gândim dacă vrem să săpăm tranșee pe litoral sau să acționăm pe mare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel