Liderul sârb bosniac Milorad Dodik a declarat că Republica Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina, are dreptul de a se uni cu Serbia, pe aceeaşi logică prin care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, revendică dreptul Americii la Groenlanda.
Dodik a profitat de ocazie pentru a deschide problema granițelor pe pământ european, promovând vechea lui idee de a separa Republica Srpska de Bosnia-Herţegovina și de a se uni cu Serbia.
El a spus că granițele existente nu sunt o „vacă sacră” (în sensul intangibilității), așa că s-a referit la modul în care a fost recunoscută independența statelor actuale create pe teritoriul fostei Iugoslavii.
Dacă Groenlanda și Canada ar putea, dacă ar putea Germania de Est și de Vest, cum acum Republica Srpska nu se poate alătura Serbiei”, a spus Dodik, adăugând că și Rusia are dreptul la Ucraina.
Câte ”Serbia Mare”, ”Ungaria Mare”, ”România Mare”, ”Bulgaria Mare” pot încăpea în spațiul est-european?
Punerea în discuție a normelor privind suveranitatea și inviolabilitatea frontierelor este o armă cu două tăișuri.
Spre exemplu, discursul putinist, preluat și de o serie de pro-ruși din România, justifică invazia din Ucraina prin faptul că ”în Donbas 80% din populație sunt etnici ruși”.
Românii care susțin asta nu trebuie să uite că România, ca multe alte țări din Europa Centrală și de Est, are regiuni cu o diversitate etnică semnificativă, precum județele din Transilvania cu o populație majoritar maghiară.
Utilizarea unui discurs similar celui rusesc în acest context ar putea alimenta tensiuni și revendicări care pun în pericol coeziunea statală.
Instrumentalizarea etniei pentru justificarea teritorială este muzică în urechile lui Putin și o bombă nucleară pentru unitatea europeană. Astfel de idei pot alimenta conflictele, inclusiv în țara noastră, iar cei care astăzi promovează astfel de idei lucrează exclusiv în interesul Moscovei, care dorește o Europă dezbinată.
”Știți ce se întâmpla dacă Putin nu intra în Ucraina?”
În interviul pentru filiala balcanică a televiziunii ruse de propagandă Russia Today (RT Balkan), care are sediul la Belgrad, Dodik, își exprimă loialitatea față de Vladimir Putin.
„Dacă americanii spun că nu a fost o secesiune cu slovenii și croații, ci un fapt real pe teren, nu a fost Republica Srpska și un fapt real pe teren? De ce ne-ați întors la acea prostie numită Bosnia-Herţegovina?
În cazul în care Putin nu ar fi atacat Ucraina, susține liderul sârb bosniac, Rusia ar fi fost împărțită în câteva state mai mici care ar fi fost preluate de companii multinaționale.
„Dar nu au contat pe faptul că există un Putin care are sprijinul poporului și suficientă determinare”, a conchis Dodik.
Amintim că Donald Trump, care va prelua tronul într-o săptămână, consideră că Groenlanda ar trebui anexată Americii, chiar și cu ajutorul armatei, după cum a explicat el.
Propunerea lui Donald Trump de a achiziționa Groenlanda, o idee considerată excentrică și controversată, a stârnit numeroase reacții și interpretări pe scena internațională.
Rămâne de văzut dacă Trump va încerca să transforme acest plan în realitate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News