Cum s-a născut în timp record centrul de F-16, mutat de fapt în România din SUA. Norocul României au fost Olanda și F-35

F-16 Fighting Falcon, România. Foto: Avioane de tip F-16 Fighting Falcon, într-un hangar la Baza Aeriană 86 Borcea, pe data de 15 decembrie 2016. Inquam Photos
F-16 Fighting Falcon, România. Foto: Avioane de tip F-16 Fighting Falcon, într-un hangar la Baza Aeriană 86 Borcea, pe data de 15 decembrie 2016. Inquam Photos

Anul acesta România a inaugurat, cu ajutorul aliaților, centrul de instruire pentru piloții de F-16 Fighting Falcon, un eveniment deosebit de important pentru aviația militară a țării noastre. Însă timpul record în care acest centru a fost ridicat la Borcea se datorează și unui context favorabil: Olanda și achiziția de F-35 Lightning II.

La mijlocul lunii noiembrie a fost inaugurat oficial centrul de F-16 de la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, Borcea. Primul astfel de centru din Europa.

Centrul nu putea fi ridicat într-un timp de doar câteva luni fără implicarea directă a aliaților României și a producătorului Lockheed Martin, care au asigurat transferul tehnologic în țara noastră.

La Baza Aeriană Fetesti vor ajunge viitorii piloți de F-16 din statele NATO, dar aici vor fi antrenați și piloții ucraineni care vor zbura aeronavele donate de statele europene.

Asta în contextul în care, trebuie să subliniem, oficialii țării noastre au precizat în nenumărate rânduri că prioritate vor avea piloții români de F-16. 

Ridicarea centrului e deosebit de importantă, fiind probabil cel mai important moment pentru aviația militară română în 2023, un an în care au mai ajuns trei avioane F-16 și a trecut de Parlament achiziția de avioane F-35 Lightning II.

2. F-16, Româ... (f-16-romania-fortele-aeriene-roaf_96390800.jpg)

F-16, România. Sursă foto: MApN

România deține deja 17 avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Portugalia, semnând contractul pentru alte 32 de avioane din Norvegia. Marea provocare era pregătirea unui număr atât de mare de piloți, în contextul în care e „bătaie mare” pe sloturile centrelor de pregătire de la nivel mondial. Un astfel de centru rezolvă problema posibiliei crize a piloților. Și, desigur, vine și în ajutorul piloților ucraineni care vor întrebuința și ei avioane F-16 Fighting Falcon.

Dar cum s-a reușit ridicarea unui asemenea centru în România, în timp record, în contextul în care decizia oficială a fost parafată abia în iunie la summitul NATO de la Madrid?

 

Cum s-a născut în timp record centrul F-16 din România? Norocul nostru a fost Olanda și F-35

 

Norocul României l-a reprezentat Olanda și achiziția batavilor de avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II.

Practic, centrul din România a fost transferat din Tucson, Arizona, Statele Unite ale Americii de către partea olandeză. Povestea a fost dezvăluită în această lună de către generalul de brigadă Constantin Spînu, director de comunicare al Ministerului Apărării Naționale (MApN), comentând pentru Televiziunea Română parada militară de la vremea respectivă, cu ocazia Zilei Naționale.

„Istoria acestui centru este foarte interesantă și trebuie spusă. Înființarea Centrului ne asigură un nivel ridicat de instruire pentru piloții noștri.

Trebuie să precizăm că olandezii aveau un astfel de centru în Statele Unite ale Americii în Tucson, Arizona. Pentru că ei scot din dotare avioanele F-16, noi le-am propus să mute centrul în România și să-l aducă la noi. Așa s-a născut ideea centrului de F-16 de la Fetești. Putem instrui acum într-un ritm mult mai important piloții de care avem nevoie pentru escadrilele doi și trei de F-16, și inclusiv piloți din alte țări aliate și partenere cum ar fi Ucraina”, a precizat generalul Spînu.

3. F-16, Româ... (f-16-romania_48878000.jpg)

F-16, România. Sursă foto: MApN

Amintim că Parlamentul olandez a aprobat, în martie 2015, un contract de achiziţie pentru avioane de vânătoare stealth F-35A de la compania americană Lockheed Martin, confirmând oficial ca acestea vor înlocui treptat avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Regale Olandeze.

În ceea ce privește țara noastră, până la F-35, vom opera trei escadrile de F-16. Prima e deja achiziționată din Portugalia, urmând ca escadrilele doi și trei să ajungă în următoarea perioadă, în etape. În total România va dispune de 49 de avioane F-16.

CITEȘTE ȘI: F-35 ”nuclear”. Avioanele de generația a V a ale Olandei primesc certificarea inițială pentru misiuni de atac nuclear

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel