Oficiali din Statele Unite, Europa și Orientul Mijlociu, citați de cotidianul american The New York Times, au declarat că Washingtonul depune eforturi neîncetate pentru a împiedica Iranul să producă drone, ca parte a eforturilor continue ale părții americane de a întrerupe accesul Teheranului la "tehnologia nucleară".
Dacă programul eșuează, Washingtonul va depune eforturi pentru a oferi părții ucrainene rachete antiaeriene defensive pentru a doborî aceste drone, potrivit oficialilor.
Acest lucru vine în lumina mișcării administrației americane, din ultimele săptămâni, de a împiedica Iranul să obțină componente occidentale care intră în fabricarea acestor avioane, mai ales după ce a devenit clar, după examinarea epavelor dronelor doborâte, că a fost folosită tehnologie de fabricație americană.
Cercul preocupărilor occidentale cu privire la relația dintre Rusia și Iran se lărgește, ajungând în punctul de a construi o nouă alianță, pe fondul avertismentelor că Teheranul va furniza Moscovei rachete pentru a aborda penuria acută de rachete rusești, după ce i-a furnizat dronele care au contribuit la "salvarea lui Vladimir Putin".
Ucraina acuză că Iranul a furnizat Moscovei până la 1.700 de drone Shahed-136
Kievul acuză Teheranul că a furnizat Moscovei până la 1.700 de drone Shahed-136 capabile să transporte muniție și susține că Rusia le-a folosit pentru a lovi ținte în Ucraina începând cu luna septembrie.
Șeful serviciului de informații ucrainean a declarat vineri că Rusia a lansat deja aproximativ 540 de drone asupra țintelor militare și energetice din Ucraina.
Cotidianul a subliniat că Statele Unite lucrează la proiectarea de noi tehnologii care să dea avertismente cu privire la apropierea dronelor pentru a îmbunătăți șansele de a le doborî, dar aceste tactici nu sunt încă suficiente, în lumina provocărilor tot mai mari de pe teren.
Oficialii serviciilor de informații americane au declarat că beneficiază de experiența lor în abordarea programului nuclear al Iranului pentru a limita capacitatea acestuia de a produce și de a disloca drone, mai ales că Teheranul este activ pe "piața neagră" pentru a se înzestra cu tehnologii de care are nevoie pentru a evita controalele la export.
Statele Unite au impus anterior sancțiuni companiilor și persoanelor pe care le-au acuzat că produc sau transportă drone iraniene pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina.
La rândul său, Michael Kaufman, specialist în probleme ruse la un institut de cercetare din Virginia, a spus că sancțiunile nu garantează o soluție imediată. Acesta a adăugat: "Sancțiunile întârzie achiziționarea componentelor", solicitând atenția pentru a impune controale companiilor de export de tehnologie.
Iranul a recunoscut că furnizat drone Rusiei
Deși inițial a negat complet acuzațiile, Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar a spus că le-a trimis înainte de invazia rusă din februarie, în timp ce Moscova a negat că forțele sale au folosit drone iraniene în Ucraina.
Iranul a început să dezvolte programe pentru drone încă din anii 1980, în timpul războiului împotriva Irakului (1980-1988).
Comandantul Statului Major Comun al Forțelor Armate iraniene, generalul-maior Mohammed Bagheri, a declarat duminică că forțele armate "vor continua să-și dezvolte și să-și modernizeze aeronavele de zbor", subliniind că Teheranul "va coopera cu diferite țări" în acest domeniu.
Dronele produse de Iran "se disting prin precizie, timpi lungi de zbor, continuitatea operațiunilor și implementarea misiunii la nivel global și sunt capabile să desfășoare diferite operațiuni", a relatat agenția "Tasnim".
Războiul din Ucraina a oferit Iranului oportunitatea de a produce drone în cantități mari, în timp ce ziarul semnalează o îngrijorare crescândă din cauza unei discuții privind deschiderea unei fabrici iraniene în interiorul Rusiei pentru a le produce.
Ziarul a subliniat că Rusia și Iranul au lucrat pentru dezvoltarea industriei dronelor, după ce s-a descoperit că există un defect la acestea, astfel încât să poată funcționa în iarna aspră ucraineană.
La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a confirmat existența unei campanii ample pentru a împiedica Iranul să producă drone.
"Căutăm să prevenim acest lucru prin impunerea de sancțiuni și stabilirea de controale la export, precum și prin comunicarea cu companiile ale căror piese de producție au fost folosite la fabricarea de drone".
Cotidianul a precizat că administrația SUA lucrează cu partea israeliană pentru a opri atacurile cu drone. Joia trecută, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avut o întâlnire cu oficiali militari israelieni pe această temă.
Sullivan a discutat cu oficialii israelieni despre relația militară în creștere cu Rusia, inclusiv despre transferul de arme în Ucraina și utilizarea acestora în bombardarea civililor.
Statele Unite și Israelul au o istorie lungă de cooperare cu amenințările tehnologice iraniene, deoarece cooperarea lor a contribuit la lansarea celui mai mare atac electronic asupra instalațiilor de centrifugare nucleare ale Iranului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News