Cum pot ajuta statele occidentale Ucraina să reziste în faţa agresiunii ruse. România poate juca un rol destul de important

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme de rachete antitanc NLAW, livrate Ucrainei
EXCLUSIV
Sisteme de rachete antitanc NLAW, livrate Ucrainei

Publicația americană Defense News a publicat un articol în care se menţionează nevoile urgente ale armatei ucrainene pe câmpul de luptă şi cum pot ajuta statele occidentale rezistenta militară ucraineana în fata agresiunii militare ruse. După cum subliniază publicaţia, acum este crucial că Statele Unite și alte țări NATO să acționeze rapid.

Potrivit publicaţiei Defense News, vestea proastă este că administrația Biden, Ucraina și aliații NATO nu au reușit să împiedice ca invazia rusă să aibă loc, dar vestea bună este că ucrainenii luptă din greu, iar armele occidentale oferite până acum îi ajută să-și apere țara.

Nota autorului: Din păcate, conflictul abia este la început, iar trupele ruse vor trimite întăriri și vor folosi tactici mai distructive. Trebuie să ne mișcăm mai repede ca niciodată pentru a ajuta Ucraina.

 

De ce au nevoi militarii ucraineni pentru a face faţa agresiunii militare a ocupantului rus:

 

1. Refacerea stocurilor de arme

Sistemele de rachete antitanc Javelin (de fabricație americană) și NLAW (de fabricație britanică) reprezintă în acest moment piesa de rezistenţă a armatei ucrainene atunci când vorbim de atacarea convoaielor militare ale ocupatului rus – sute de vehicule militare (tancuri şi transportoare blindate) au fost distruse cu destul de multă uşurinţă. Succesul acestor arme în faţa tancurilor ocupantului rus sunt încurajatoare pentru militarii ucraineni.

Dar, experţii care au realizat analiza pentru publicaţia Defense News atrag atenţia că Rusia (ocupantul rus, aşa cum este menţionată armata rusă de autorităţile ucrainene în documentele oficiale) nu a folosit încă toată forța militară de care dispune, așa că ucrainenii vor avea nevoie de cât mai multe arme antitanc.

 

2. Lupta în mediul urban

După cum probabil bine aţi remarcat până acum, de la începutul agresiunii militare ruse (24 februarie), mare parte din lupte se dau pe străzile localităţilor şi oraşelor ucrainene, iar cele mai multe pierderi sunt înregistrare în rândul forţelor militare ale ocupantului rus. Pentru a sprijini rezistența militară ucraineană, statele occidentale trebuie să sprijine în aceste zile cu arme de calibru mic, lansatoare de grenade și rachete, muniție, echipamente de vedere pe timp de noapte, medicamente și sisteme de comunicații.

Toate acestea le sunt acum necesare militarilor ucraineni să reziste în faţa unui război urban, care probabil ar urma să se întindă pe mai multe zile. De asemenea, vor fi necesare şi drone de mici dimensiuni pentru misiuni de recunoaștere, supraveghere și chiar atacuri.

2. Aprovizionarea

Defense News scoate în evidenţă că, în acest moment, livrarea armelor către Ucraina este mai dificilă acum decât decizia de a trimite sau nu arme ucrainenilor. Livrarea acestor arme într-un timp scurt este dificilă, deoarece acest ajutor militar vine din multe părți ale lumii, iar armata americană trebuie să-și folosească toate capacitățile logistice pentru a coordona eforturile de aprovizionare câte armata ucraineană.

 

Prin România s-ar putea face livrări de arme către Ucraina, după ce Ungaria a refuzat să permită orice tranzit

 

Aceasta ar trebui să fie una dintre prioritățile Comandamentului European al SUA. Arme și echipamente continuă să fie furnizate prin Polonia, dar NATO trebuie să lucreze și pentru deschiderea liniilor de aprovizionare din Slovacia și România, întrucât Ungaria a refuzat să permită tranzitul armelor pe teritoriul său.

Numele ţării noastre a mai fost vehiculat anterior de publicaţia Defense News atunci când a anunţat că Italia se alătură statelor care donează arme Ucrainei, iar livrarea acestora către militarii ucraineni s-ar putea face prin România sau Polonia.

Rutele suplimentare de aprovizionare vor accelera livrarea și vor ajuta la evitarea blocajelor la graniță. În plus, disponibilitatea mai multor rute va reduce riscul de interceptare, deoarece un singur coridor de aprovizionare va fi mai vulnerabil la mijloacele de atac rusești.

Ar fi nerealist să presupunem că Rusia nu va încerca să împiedice furnizarea de arme către Ucraina. Trebuie să presupunem că mai mulți agenți ruși sunt deja pe teren, iar mijloacele de informații rusești (ISR) monitorizează îndeaproape trecerea frontierei către Ucraina.

3. Consolidarea sistemului naţional de apărare aeriană

În acest moment, veriga slabă a Ucrainei este sistemul său naţional de apărare aeriană, iar ocupantul rus profita de acest lucru şi ataca necontrolat, în special noaptea, cu ajutorul unor sisteme de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Analiştii Defense News spun că tot ce pot să facă statele occidentale în acest moment tine de folosirea unor sisteme de apărare aeriană NASAMS, SAMP/T și Patriot ale NATO pe teritoriul statelor Aliate, în apropierea zonelor prin care se face în acest moment aprovizionarea cu arme către Ucraina. Acest lucru ar împiedica eventualele atacuri ale Rusiei asupra liniilor de aprovizionare către Ucraina.

De asemenea, Statele Unite ar putea transfera sistemele mobile de apărare aeriană Avenger și M-SHORAD în Ucraina pentru a sprijini aprovizionarea cu arme şi muniţie către militarii ucraineni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel