Cum poate transforma Ucraina operațiunea Kursk într-un succes strategic și politic: La nivel tactic, Kursk a fost o surpriză, dar aliaţii occidentali nu şi-au regândit strategiile de sprijin

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Unui convoi de camioane, încărcat cu soldați ruși, distrus în regiunea Kursk în urma unui atac cu rachete HIMARS lansat de armata ucraineană. Sursa foto: Telegram/tsn.ua.
Unui convoi de camioane, încărcat cu soldați ruși, distrus în regiunea Kursk în urma unui atac cu rachete HIMARS lansat de armata ucraineană. Sursa foto: Telegram/tsn.ua.

Forțele ucrainene au reușit să obțină succese tactice semnificative în timpul operației Kursk. Cu toate acestea, succesele tactice nu s-au tradus încă în avantaje strategice și politice pentru Ucraina. Aceasta este observația făcută de generalul australian în retragere Mick Ryan într-un articol care analizează operația de la Kursk la două luni după începerea acesteia.

„Misiunea îndrăzneață a Ucrainei în Kursk a atras atenția analiştilor din străinătate. Ea a provocat un val de încredere în rândul ucrainenilor și al susținătorilor lor. De asemenea, i-a surprins pe mulți și a arătat că operațiunile ofensive convenționale sunt încă posibile în zilele noastre”, rezumă Mick Ryan ceea ce experții militari au văzut de la începutul operației din Kursk.

În același timp, generalul Ryan subliniază că, deși succesele tactice au fost semnificative, mai sunt încă multe de făcut pentru a obține progrese strategice și politice în favoarea Ucrainei: „Din păcate, în ciuda câștigurilor tactice semnificative obținute de forțele ucrainene la Kursk, aceste câștiguri nu au fost încă traduse în progrese strategice sau politice semnificative pentru Ucraina”.

Ryan subliniază că acest lucru nu înseamnă că nu se vor înregistra progrese, dar „ar fi frumos să vedem unele progrese pe aceste fronturi”, având în vedere numărul de soldați ucraineni care au făcut sacrificiul suprem în timpul misiunilor desfăşurate în regiunea rusă Kursk. „Politicienii și strategii care au conceput operația ucraineană trebuie să se asigure că a meritat sacrificiul”, scrie analistul militar australian.

Ryan subliniază că lansarea operației Kursk a fost o „surpriză extraordinară”, însă până acum campania nu a reușit să schimbe traiectoria războiului. „Rusia continuă să avanseze pe multiple linii ofensive în estul Ucrainei și niciuna dintre țările care sprijină Ucraina nu și-a schimbat strategia de ajutor”, scrie Ryan.

 

La nivel tactic, Kursk a fost un succes pentru Ucraina

 

Analizând operațiunea pe mai multe fronturi, generalul australian în retragere notează că, la nivel tactic, Kursk a fost un succes pentru Ucraina: „Teritoriul rusesc a fost capturat, iar forțele ucrainene au avut performanțe bune. Ucrainenii au demonstrat că au învățat multe dintre lecțiile contraofensivei eșuate din 2023, inclusiv utilizarea brigăzilor cu experiență în locul celor noi, utilizarea războiului electronic, a dronelor, a apărării antiaeriene, precum și planificarea și obținerea efectului de surpriză”.

Din punct de vedere operațional, scrie Ryan, operația nu a fost atât de clară. Generalul australian în retragere observă că, pe de o parte, forțele ucrainene au organizat și executat o campanie la scară largă care a implicat zeci de mii de soldați în Rusia și Ucraina și au susținut-o timp de două luni, ceea ce este o realizare incontestabilă.

Pe de altă parte, subliniază el, operația Kursk, pentru a avea succes, trebuie să îndepărteze forțele ruse din estul Ucrainei, ceea ce nu s-a întâmplat încă. „Deși nu putem stabili o legătură definitivă între înfrângerile Ucrainei în Donbas și campania de la Kursk, echilibrarea resurselor militare între aceste două fronturi va fi o provocare continuă pentru Ucraina”.

Din punct de vedere strategic, operațiunea nu a fost productivă pentru Ucraina până acum, scrie Ryan. „Putin își continuă cursul în Ucraina, iar campania sa de bombardare a infrastructurii ucrainene și de terorizare a civililor ucraineni continuă fără impedimente. Nici NATO, nici Statele Unite nu și-au revizuit sau regândit strategiile de sprijinire a Ucrainei”.

Analizând unghiul politic, Ryan subliniază că operația Kursk a adus inițial o creștere a moralului soldaților și civililor ucraineni, care „nu ar trebui niciodată subestimată ca parte a efortului militar general, dar nu a condus la niciun succes politic semnificativ pentru Zelenski și guvernul său”.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), ''războiul de manevră'' este în desfășurare în Kursk, iar armata rusă a avansat spre principalul punct ucrainean din regiunea Kursk la 6 octombrie. Forțele ruse au avansat recent la est de Kremiane și la sud-est de Zhuravli și și-au continuat ofensiva la sud-est de Korenevo, în apropiere de Daryino și Mykolaiv-Darino, precum și în apropiere de Liubymivka și Plekhovo, susțin analiștii.

La 6 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că operațiunea Kursk a forțelor armate ucrainene, care a început în urmă cu două luni, a fost „o etapă importantă a războiului”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel